Saturday, 16 April 2016

CUBIT-CUBIT JAGUNG pulak ya ! Memang sedap .......


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua..

Kali ini saya sediakan Cubit-Cubit Jagung pula ya...
Hari tu dah beberapa kali sarapan dengan CUBIT-CUBIT BAWANG.
Pergi tesco beberapa hari lalu tak lupa nak cari jagung, sebiji dah cukup sebab nak guna cuma 1/3 untuk seadunan.
Kali ini saya tambahkan daun sup supaya cucur jagung kita lebih sedap dan beraroma.



Adunan untuk 2 orang makan

Bahan A
1 cawan tepung gandum
Lebih kurang 1/4 cawan air * Bergantung kepada Jenama/Keluaran
  (Jika masih ada tepung yang tidak rata digaul, bolehlah ditambah sedikit lagi air. 
  Cuma pastikan adunan kita boleh di goreng bulat-bulat saja)
  Pengalaman saya..  1/4 sukatan jika 'Bakers Choice'. 1/2 sukatan jika cap 'Keluarga' 
3 sudu besar minyak masak
1/2 biji telur (Pecahkan sebiji, dikocak dan guna hanya separuh sahaja)
1/2 jemput ikan bilis (direndam sekejap dan ditumbuk hancur)
1/2 sudu teh baking powder
1 biji cili padi  (ditumbuk halus untuk menjadikan cucur kita sedikit pedas)
1 biji bawang holland bersaiz besar (Dibelah 4, dah setiap belahan dibelah lagi 4..menjadikan ia 16 belahan dan dipotong menjadikan ia kiub)
1/3 tongkol jagung (diceraikan biji nya)
1 urat daun sup (dihiris kecil)
1/4 kiub pati ikan bilis
sedikit garam

* boleh letakkan secalit (tak sampai setitik) pewarna merah untuk menjadikan cucur bewarna ke-oren-oren nan  spt yang dijual dipasar tani ... menarik lagi selera makan

Cara-Cara Menyediakan nya :
1. Satukan semua bahan A diatas, dan gaul rata.
2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Jemput adunan tepung sebesar jari kelingking dan goreng.
3. Balik-balikkan sehingga cucur masak.

* Selamat Menjamu Selera ...


1 comment:

  1. comeynya cubit2 jangung ni FHA
    mesticepat habis ni kalau kat umah kaknoor

    ReplyDelete