Friday, 8 April 2016

KANGKUNG GORENG BELACAN .... yang super sedap ! Berbudi pada tanah ini lah hasilnya


Bismillahirrohmanirrohim...
Assalamualaikum, Selamat Sejahtera dan juga Salam Jumaat semua.....

Berbudi dengan tanah, ini lah hasilnya.. Kangkung segar
Kalau ada kemahuan, disitu tetap ada jalan.....
Tak perlu sediakan tempat yang luas.
Hanya dalam tayar buruk pon boleh saja.
Percaya atau tidak, tempat yang sebesar itu hasilnya dapat dikongsi dengan 3 buah rumah.
Lebih kurang 2 cekak untuk serumah...
Ini lah hasil dari minat menanam kakak saya, macam macam jenis sayur yang ditanam beliau


Saya,
Rumah sebelah boleh tumpang merasa...
Alhamdulillah !

Hasilnya... Kangkung Goreng Belacan yang saya telah sediakan semalam
Resepi yang saya tumpang dari dapur Che Mat Gebu.
Memang menyelerakan..dengan taburan ikan bilis ranggup
Bertambah-tambah nasi saya makan
Tumpang share resepi kat sini ya Che Mat, minta halalkan resepi...

Bahan A
2 cekak kangkung, siang berasingan daun dan batangnya, cuci dan toskan
Sedikit ikan bilis, dibersihkan dan digoreng garing, ketepikan
1 biji bawang besar, hiris halus
1/2 camca besar sos tiram
Sos ikan secukupnya
Garam secukup rasa (jika perlu)
Sedikit air

Bahan B (Ditumbuk hancur/ *saya blend kering)
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah  (*saya tak masukkan)
2 ulas bawang putih
1 biji cili hijau  (*saya tak masukkan)
1 biji cili merah (* saya masukan 3 biji)
6 - 7 biji cili padi (* saya masukkan 3 biji saja)
1 inci belacan
Sedikit ikan bilis, bersihkan dan rendam sekejap, toskan

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga harum.
2. Tambah sos tiram dan sedikit sos ikan. Masukkan juga hirisan bawang besar. Kacau rata dan masak sekejap.
3. Masukkan batang kangkung dan gaul rata, masukkan sedikit air (sedikit sahaja). Tambah daun kangkung dan gaul pantas.
4. Tambah garam secukup rasa dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
5. Alih sayur kangkung dalam bekas sesuai, tabur ikan bilis goreng atasnya dan hidangkan segera bersama nasi dan lauk2 lain. Sedap dimakan panas.

Selamat Menjamu Selera ....

3 comments:

  1. sedap ni kalau ratah kangkung belacan tuh..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah memang sedap Adda kalau Homemade.
    Jarang beli sayur yang diap dimasak dan nasi goreng kampong kerana kerap terputus selera sebab tergigit pasir.

    ReplyDelete
  3. Kangkung segar masuk kuali... hasilnya memang mabels!

    ReplyDelete