Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...
Lauk untuk kali ini, saya goreng ikan pekasam.
Ikan Pekasam ni memang sedap kalau kena cara menggoreng nya.
Semasa membeli, saya suka memilih yang ada banyak serdak-serbak beras.
Kita goreng dengan api perlahan hingga beras-beras tu ranggup.
Kemudian tambah kan sikit cili kering dan bawang besar.
Fuh yooo... makan dengan nasi panas.
Berbuka puasa hanya dengan lauk itu dan sedikit sayur pon dah cukup !!
Itu lah salah satu kenangan saya semasa menetap di Pangsapuri Serindit suatu ketika dahulu.
Memang sedap... layan habis
Satu lagi mesti pastikan pekasam itu tidak berbau. Orang utara kata 'Ke-hong' atau hapak akibat dari pekasam lama atau kebersihan diragui.
Pekasam kali ini saya beli di Pasar Tani, Penanti
Memang kakak ni pakar Pekasam
Macam-macam ikan ada dijual
Jom kita kedapur...
Bahan A
1/3 cawan minyak masak (minyak yang sama akan digunakan untuk menggoreng bahan B)
Ikan Pekasam (Saya goreng separuh sahaja kerana ikan ini bersaiz besar)
Bahan B
3-4 biji bawang besar (dihiris tebal)
8 biji cili padi merah (dipotong menyerong)
8 biji cili padi hijau (dipotong menyerong)
1 pokok daun Kesom
Cara-Cara Meyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali yang tidak melekat (non stick). Goreng ikan pekasam dengan api yang perlahan
2. Balikkan ikan apabila pasti bahagian bawah telah garing. Pastikan semasa balikan itu dengan perlahan supaya ikan tidak hancur.
3. Angkat apabila kedua-dua bahagian telah garing.
4. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng bawang besar dan cili padi sehingga bawang layu.
5. Masukkan daun kesom, gaul-gaul sekejap, terus angkat dan curahkan atas ikan pekasam.
* Selamat Memasak dan Menjamu Selera ....
No comments:
Post a Comment