Monday, 25 April 2016

MEE KOLOK .. Sesiapa yang belum pernah makan, Jom cuba.. Sedap tak terkata !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum, Selamat Sejahtera semua ..

Menu yang dihidangkan pada hari sabtu lepas..
Mee Kolok !

Sesiapa yang belum pernah makan mee ini, saya ingin cadangkan anda mencuba nya.
Sekali rasa memang suka dan akan terpikat.
Kadang terfikir kenapa tak mencuba nya lebih awal dahulu.
Memang sedap !!!
Tak perlu dapatkan Mee Kolok untuk mencuba resepi ini, tapi boleh digantikan dengan Instant-Mee Kering yang ada dipasaran.

Resepi ini saya dapatkan dari Dapurku Sayang.
Terima Kasih Dayang Jack.
Marvelous !


Jom kita semak resepi ...untuk 8 orang
Saya olahkan sedikit dengan cara saya ...

Bahan A (Untuk Mee)
6 keping non-fried noodles /instant mee (mee kering spt maggie mee) atau mi kolok
4 sudu makan Sos Ikan / Sos Soya
3 sudu makan Cuka Makan
Kicap Lemak Manis
non-fried noodles /instant mee

Bahan B (Untuk Sup)
1 sudu besar penuh Perencah Sup
350 g Daging Lembu
air secukupnya
1/2 kiub Pati Daging
sedikit garam

Bahan C (Untuk Daging)
1/2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
4 sudu besar Sos Manis ABC/Kicap Lemak Manis
1 sudu besar Kicap Lemak Masin

Bahan D (Untuk Bawang Putih)
minyak untuk menggoreng
12 ulas bawang putih (dicincang)

Bahan E (Untuk Sambal)
8-10 biji cili padi merah
2 ulas bawang putih
1/2 sudu besar gula putih
3 biji limau kasturi (ambil Jus)
3 sudu besar air biasa
Sos Manis ABC/Kicap Lemak Manis

Bahan F
Daun bawang
Daun sup (dihiris)
Limau Kasturi
Fish ball (Goreng/Rebus sekejap)
Fish cake (Goreng/Rebus Sekejap)
Sayur Sawi (Rebus.  Masukkan 1 sudu makan minyak dalam air rebusan untuk menjaga kesegaran sayur)
Tomato biji

Cara -Cara Menyediakan nya
SUP
1. Satukan daging, perencah sup dan air secukupnya dan rebus sehingga daging empuk.
2. 5 minit sebelum angkat, masukkan garam dan kiub daging.

DAGING
1. Toskan daging yang telah direbus diatas dan hiriskan nipis.
2. Masukkan bahan C, gaulkan rata dan perap selama 1/2 jam.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan daging. Jika terlalu kering bolehlah masukkan 2-3 sudu makan air rebusan daging diatas.
4. Goreng anggaran 3-4 minit dan terus diangkat.
* Tak perlu digoreng terlalu lama untuk mengelakkan daging menjadi terlalu keras.

BAWANG PUTIH
1. Panaskan minyak dalam kuali (lebihkan sedikit kerana minyak yang sama akan digunakan untuk mengoreng mee nanti).
2. Goreng bawang putih sehingga bertukar menjadi keperang-perangan.
3. Angkat dan toskan. Simpan minyak ini untuk menggoreng mee.

MEE
1. Panaskan air secukupnya dalam periuk sehingga mendidih.
2. Masukkan non-fried noodles /instant mee dan rebus sehingga mee masak.
    * Jika mee sudah lembut dan tidak terasa tepung, boleh diangkat dan toskan. 
3. Panaskan 'minyak goreng bawang putih' diatas dan masukkan mee yang telah ditoskan.
4. Perasakan dengan Sos Ikan / Sos Soya, Cuka Makan dan Kicap Lemak Manis, rata-ratakan dan terus diangkat.

SAMBAL
1. Tumbuk atau kisar kering cili padi dan bawang putih.
2. Alihkan kedalam mangkuk dan masukkan kicap manis dan perahan jus limau kasturi, gula dan sedikit air..
3. Gaul rata.

CARA MENGHIDANG
1. Sediakan mangkuk, Masukkan mi, Sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian masukkan  daging, tabur bawang putih yang telah digoreng garing dan hiaskan dengan bahan F.
2. Sediakan juga semangkuk sup yang ditabur dengan daun sup untuk kuahnya.

* Selamat Menjamu Selera ...


5 comments:

  1. terliurnyaaaa tengok mee kolok nyumnyummm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adda, Pertama kali saya makan. Alhamdulillah memang sedap sangat...

      Delete
  2. Pernah sekali buat, guna mee kolok betul ... memang sedap, kata en. suami jauh lebih sedap dari yang dimakan di restauran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringat mee kolok ni, terliur lah pulak saya, Kalau dapat mee Kolok yang asli lagi sedap kan Amie. Masih belum merasa yang asli.

      Delete
  3. Resepi raya saya utk tahun ni. Terima kasoh utk resipi. Skarang tgh buat peringkat2. Nak hidang masa raya ke tiga. Perongkat pertama buat sambal dan minyak bwg putih dan bwg putih goreng.

    ReplyDelete