Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum, Selamat Sejahtera dan Salam Jumaat..
Bukan senang nak dapat Umbut Nyior a.k.a. 'Umbut Nyok' kata orang utara.
Ini pon kebetulan ada pokok kelapa kena tebang, jadi dapatlah merasa.
Sedap..
Lembut..
Bila di kahwinkan dengan sayur Fucuk,
Dimasak dengan Udang besar
Lagi sedap !
Terasa manisnya umbut dalam sayur lemak..
Aduhaii ...
Tak boleh nak cakap banyak.
Yang ini bukan saya yang masak ye...
Kakak saya yang sediakan
Dapat laaa.. tumpang semangkuk
Tak berasap lah dapur ku semalam
Salah satu kelebihan duduk rumah sebelah-sebelah macam ni lah
Boleh tumpang makan free
heh heh heh !
Jom kita jengok resepi
Bahan A
1 mangkuk Umbut Nyior (dibersihkan dan dihiris/disagat nipis)
Bahan B
Sayur Fucuk (direndam 1/2 jam)
2 mangkuk Santan pekat
10-12 ekor udang besar
Bahan C
sedikit garam
sedikit gula gerek
1 biji cili merah
1 biji bawang besar (dibelah 8)
Bahan D
3 biji cili padi (tambahan kepada yang suka lebih pedas)
bawang goreng
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Umbut nyior yang telah disagat akan direbus seketika untuk melembutkan nya, dan kemudian ditoskan air.
2. Masukkan umbut kedalam periuk bersama bahan-bahan B diatas dan dimasak dengan api perlahan sehingga hampir mendidih.
* Kacau-kacau untuk mengelakkan santan pecah minyak.
3. Apabila hampir mendidih masukkan bahan C dan perasakan.
4. Siap dan boleh dihidangkan dengan taburan bahan D.
* Selamat Menjamu Selera ...
kecoq ayaq liuq tengok gambaq umbut nyioq aih ;P
ReplyDeleteSedap, lama tak makan umbut kelapa ni :D
Susah nak dapt umbut ni Lisa. Tapi memang sedap
Delete