Assalamualaikum dan Salam Jumaat semua ....
Pernah makan lauk 'Ayam Patah Lado Mudo' ?
Bagi yang belum pernah merasai resepi makanan dari sumatera barat ini, jom kita cuba...
Kalau makan berulang berpinggan-pinggan pon tidak mengapa kerana resepi sihat ini tidak menggunakan minyak untuk menumis, semua nya direbus.
Boleh rujuk youtiub disini MASAK.TV
Bahan A
Air sebagai kuah (~ 1 liter)
2 batang Serai
3 helai Daun Limau Purut2 keping Asam gelugor
Bahan B (Semua dihiris nipis kecuali cili hijau dihiris tebal)
12 ulas Bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci Lengkuas
1 inci Halia
4 biji Cili Hijau
15 biji cili padi * Saya tambah untuk lebih rasa pedas
Bahan C
1/2 sekor ayam (Potong 10)
Garam
4 helai daun salam
Cara-Cara Menyediakan nya1/2 sekor ayam (Potong 10)
Garam
4 helai daun salam
1. Masukkan kesemua bahan A dan B kedalam periuk dan masak sehingga hampir mendidih.
2. Masukkan ayam dan garam, tutup periuk dan kecilkan api. Biar sehingga ayam masak lebih kurang 1/2 jam.
3. Masukkan daun salam dan biarkan ia layu sebentar dan terus diangkat.
* Selamat Menjamu Selera ...
salam jumaat Fha
ReplyDeletealahaiii sodap nya ayam lado mudo ni
bertambah2 nasik ni kalau makan