Assalamualaikum dan Salam Jumaat semua ....
Hari ini saya nak kongsi resepi 'MACARONI GORENG 'SAMBAL TOTOK JAWA'.
Sambal Totok ini saya beli dari dari anak saudara saya Siti Nurul Jannah yang sekarang ini menceburkan diri pula dalam bidang masak-memasak disamping pakar 'perawatan dan Kecantikan wanita.
Kebetulan sekarang berada di Kampung jadi beliau ambil kesempatan ini untuk menyediakan sambal Totok untuk pelanggan-pelanggan nya yang telah beberapa kali meng 'Repeat order termasuk lah saya.
Sehingga hari ini dah masuk 'kuali yang ke 3' berturut-turut hari sambal ini dimasak.
Saya sendiri pon tambah order lagi sebungkus kerana yang sedia ada tak mencukupi ! Dah habis !
Sambal ini memang amat sedap dimakan dengan nasi panas-panas berasap.
Bila dah makan tu, macam tak nak berhenti menyuap pula..
Pilihan saya sambal yang pedas, dengan Petai...memang power WOW !!
Selain dimakan dengan nasi ia juga boleh dimakan dengan apa saja terpulang kepada kreativiti masing masing.
Saya pernah menggunakan nya dalam penyediaan nasi goreng, inti untuk cara berlauk, cicah dengan lempeng, makan dengan bubur nasi, talam berlauk dan boleh juga cicah ketupat pulut
Hari ini saya nak share resepi Makaroni pula.
Dengan sambal ini kita tak perlu lagi tumbuk bawang atau ikan bilis mahu pon udang kering bagai....
Cili, bawang, garam dan lain-lain semua dah dalam sambal ini.
Serba cukup...
Tanpa MSG atau bahan pengawet !
Sebenar nya dengan sambal ini pon dah mencukupi, tapi kalau nak lebih menyelerakan boleh lah diletakkan sedikit fishcake atau fisball, bawang goreng atau pon daun kari mengikut selera masing-masing.
Untuk yang sukakan lebih pedas macam saya ini, saya tambahkan lagi cili padi dan cili hijau untuk menarik selera makan..
Terdapat 6 pilihan Sambal
1. Pedas (Biasa/Standard)
2. Kurang Pedas
3. Tidak Pedas
4. Pedas dengan Petai
5. Kurang Pedas dengan Petai
6. Tidak Pedas dengan Petai
Harga sebungkus RM 18 dan tambahan RM 3 untuk yang ber' Petai.
Tambahan RM 6 jika penghantaran melalui Pos.
Jom tempah... memang sedap ! FRESH dari kuali .....
017-7800435 Nurul Jannah
017-7800827 Areffin BeeLz
017-7800435 Nurul Jannah
017-7800827 Areffin BeeLz
Tanpa 'Monosodium Glutamat' atau sebarang 'perasa tambahan'.
Begitu juga tanpa sebarang 'bahan pengawet'.
Menggunakan Ikan bilis yang elok, cili yang segar dan bawang yang cantik.
~ Resepi asli / resepi warisan... KEBERSIHAN dan KUALITI MENJADI KEUTAMAAN.
- enak di makan dengan nasi panas-panas
- amat berselera dengan Bubur Nasi (Moi) dan Nasi Air
- boleh di tambah Petai dan Jering jika suka
- juga digunakan sebagai perencah nasi goreng, (cepat dimasak sedap dimakan)
- sedap sebagai Sambal Pencicah Cucur Bawang, Cucur Kodok, Lempeng dan juga Pulut
- boleh dipelbagaikan sebagai perencah Mee (Maggie),Makaroni
dan apa-apa saja ....
Begitu juga tanpa sebarang 'bahan pengawet'.
Menggunakan Ikan bilis yang elok, cili yang segar dan bawang yang cantik.
~ Resepi asli / resepi warisan... KEBERSIHAN dan KUALITI MENJADI KEUTAMAAN.
- enak di makan dengan nasi panas-panas
- amat berselera dengan Bubur Nasi (Moi) dan Nasi Air
- boleh di tambah Petai dan Jering jika suka
- juga digunakan sebagai perencah nasi goreng, (cepat dimasak sedap dimakan)
- sedap sebagai Sambal Pencicah Cucur Bawang, Cucur Kodok, Lempeng dan juga Pulut
- boleh dipelbagaikan sebagai perencah Mee (Maggie),Makaroni
dan apa-apa saja ....
Jom kita tengok resepi MACARONI GORENG 'SAMBAL TOTOK JAWA'
Bahan A
1 mangkuk makaroni.
Bahan B
2 camca besar 'SAMBAL TOTOK JAWA'
Fish Cake/Fish ball
Bahan C
4 biji Cili Padi
1 biji Cili Hijau
Bawang Goreng
Daun Sup
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Rebus makaroni selama 10 minit atau sehingga ia lembut dan toskan airnya.
2. Bilas makaroni dibawah air yang mengalir sekejap.
3. Panaskan kuali dan masukkan sambal totok. Kacau-kacau seketika.
4. Masukkan Fish Cake atau fish ball. Kacau-kacau sehingga masak.
* Jika sambal sedikit pekat boleh masukkan beberapa camca besar air biasa.
5. Masukkan Makaroni yang telah direbus tadi.
6. Kacau sehingga rata dan bolehlah diangkat.
7. Hidangkan dengan taburan bahan C.
* Selamat Menjamu Selera ...
No comments:
Post a Comment