Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum, Salam Sejahtera dan Salam Jumaat semua...
AYAM MASAK LADA HITAM....
Salah satu menu yang di sajikan di Restauren Tabung Haji satu ketika dahulu.
Tapi kini lauk kegemaran ini jarang-jarang disediakan di restaurent yang terletak di Jalan Ampang ini kerana chef - chef nya ber silih berganti.
Lauk yang menjadi kegemaran kerana saya memang gemar makanan pedas-pedas.
Menu ini amat sedap ditambah lagi ia dicampurkan dengan sedikit cendawan memang cukup menggamit selera makan saya.
Dah lama sangat mengidam nak makan...
Kali ini saya menggunakan beberapa ketul kepak ayam. Tetapi boleh digantikan dengan bahagian lain juga suka.
Jomm ..
Bahan A (diperap 1/2 jam)AYAM MASAK LADA HITAM....
Salah satu menu yang di sajikan di Restauren Tabung Haji satu ketika dahulu.
Tapi kini lauk kegemaran ini jarang-jarang disediakan di restaurent yang terletak di Jalan Ampang ini kerana chef - chef nya ber silih berganti.
Lauk yang menjadi kegemaran kerana saya memang gemar makanan pedas-pedas.
Menu ini amat sedap ditambah lagi ia dicampurkan dengan sedikit cendawan memang cukup menggamit selera makan saya.
Dah lama sangat mengidam nak makan...
Kali ini saya menggunakan beberapa ketul kepak ayam. Tetapi boleh digantikan dengan bahagian lain juga suka.
Jomm ..
5-6 bahagian kepak ayam (dipotong kepada bahagian kecil)
1 camca teh lada hitam (ditumbuk halus)
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
Bahan B
2-3 biji ubi kentang (dibuang kulit dan dipotong kiub)
4 keping Cendawan 'Telinga Kera' (direndam 1 jam sehingga kembang dan dihiris sederhana besar)
1 camca teh tepung jagung + 1/2 cawan air
Bahan C
Minyak untuk menggoreng
2 biji bawang besar (dipotong besar)
1 inci halia (dihiris nipis)
1 batang kulit katu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan D
1/2 camca besar lada hitam (ditumbuk halus)
1/2 camca besar lada putih (ditumbuk halus)
2 camca besar Sos Tiram
1 camca besar Kicap Sotong
1 camca besar cuka
sedikit air
Cara-Cara Menyediakannya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng kepak ayam sehingga kekuningan, angkat dan toskan.
2. Terus menggoreng ubi kentang sehingga masak, angkat dan toskan.
3. Dengan menggunakan minyak yang sama tumis bawang besar sebentar sehingga layu.
4. Kemudian masukkan bahan C yang lain dan masak sehingga terbit aroma yang harum.
5. Masukkan bahan D dan masak sehingga kuah sedikit pekat.
6. Masukkan cendawan dan biarkan selama ~ 5 minit, masukkan bancuhan tepung jagung.
7. Apabila kuah mendidih semula baru dimasukkan ayam dan kentang.
8. Ratakan sebentar dan boleh dihidangkan.
* Selamat Menjamu Selera ...
No comments:
Post a Comment