Saturday, 22 October 2016

NASI GORENG NENEK 'NOR SHILA' ... yang cukup enak dan sedap !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Memang rancang nak masak nasi goreng hari ini pon.
Terpandang post  NASI GORENG NENEK 'NUR SHILA'
Memang terliur habis !
Jadi sebelum tidur semalam, saya masak nasi lebih sikit .......

Nur Shila, jiran sekampung juga merangkap sahabat karib kepada anak saudara, Siti Nurul Jannah.
Seorang yang cukup rajin..
Tapi kerap juga kena buli diwaktu kecil dulu.
Maklum zaman kanak-kanak.
Zaman-zaman hingusan.
.. heheheh

Tapi itu dulu...
Kini beliau telah menjadi seorang usahawan yang berjaya dalam bidang jualan makanan

Beberapa hari lalu terpandang menu jualan Nasi Goreng ini dalam wall FB beliau
Resepi yang cukup ringkas dan cukup-cukup enak ini katanya adalah dari nenek telah diperturunkan kepada beliau.

Tak tahan tengok jadi hari ini terus buat ..
Sedap.....

Jom.....

Bahan A
2 mangkuk nasi putih 
1 tangkai daun kari
Kacang panjang atau sawi
Minyak untuk menggoreng / menumis
sedikit garam
* Tidak perlu sebarang perasa tambahan

Bahan B (diperap 1/2 jam)
2 ekor ikan kembong / sardin
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

Bahan C (ditumbuk lumat)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 biji cili merah
4 biji cili padi

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Goreng ikan sehingga garing, angkat dan toskan minyak nya. Ikan kemudian dibuangkan tulang nya dan ditumbuk sehingga hancur.
2. Panaskan minyak gorengan ikan (kurangkan jika berlebihan) dan tumis bahan C, masukkan daun kari dan goreng sehingga 3/4 garing.
4. Masukkan ikan yang telah ditumbuk tadi dan teruskan menggoreng. Lebih garing ikan yang digoreng pada ketika ini akan menjadikan lebih sedap nasi kita nanti.
5. Jika nak masukkan sayur, boleh dimasukkan pada ketika ini.
6. Masukkan nasi, perasakan dengan sedikit garam dan ratakan keseluruhan nya.
7. Siap untuk dihidangkan. Boleh juga dimakan bersama telur mata.

* Selamat Menjamu Selera ...



2 comments:

  1. Nasi goreng selera kampung ni.... sedap sebab letak isi ikan. Saya pon nak cuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rugi kalau tak cuba. Memang menyelerakan Phong Hong

      Delete