Wednesday, 19 October 2016

AYAM PANGGANG MADU SIMPLE .. Yang Pasti Sedap !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Menu untuk hari ini.. AYAM PANGGANG MADU yang simple.
Ratah ayam sahaja untuk makan tengahari hari ini.
Menu malam nanti kita fikir kemudian ya.....
Hehehe..

Memang simple sangat  AYAM PANGGANG MADU ini sebab saya hanya perap dengan rempah ratus, garam, kunyit dan madu untuk semalaman supaya ia betul-betul mesra.
Sebelum panggang saya campurkan dengan sedikit sayur capsicum, tomato segar dan perah sedikit jus lemon.
Sengaja tak nak masukkan bawang mahu pon halia.

Sedap hingga menjilat jari....

Jomm..

Bahan A
1/2 ekor ayam (dipotong 2)
1/2 camca teh basil
1/2 camca teh Oregano
1 camca teh lada hitam (ditumbuk halus)
1/2 kiub pati ayam
4 sudu besar madu
4 sudu besar minyak masak/zaiton
sedikit garam
sedikit kunyit

Bahan B
1 biji capsicum (dibelah 8)
2 biji tomato segar (dibelah 4)
* Boleh dimasukkan pelbagai jenis sayur saperti carrot, kubis bunga, kentang dll

1/2 biji lemon (diambil jus nya sahaja)
3 camca besar madu

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ayam dibersihkan dan gaulkan dengan bahan A sehingga rata. Perap semalaman.
2. Masukkan ayam kedalam aluminium foil dan masukkan sayuran yang ada.
3. Perah jus lemon diatas nya dan tutup aluminium foil dengan kemas supaya ayam masak dengan wap yang terperangkap didalam.
4. Panaskan oven pada suhu 180 C api atas/bawah (tanpa kipas). Bakar selama 45 minit atau sehingga ayam masak. Tak perlu dialihkan ayam.

Kali ini kita akan menggaringkan bahagian atas ayam. 
5. Keluarkan dulang yang berisi ayam dan buka bahagian atas aluminium foil.
6. Letak/Sapu bahagian atas ayam dengan sedikit madu lagi. (2-3 camca besar)
7. Tukar control oven api atas sahaja (tanpa kipas) dan panggang lagi selama 8-15 minit atau sehingga bahagian atas sedikit garing.

* Siap untuk dihidangkan. Boleh dimakan dengan Sos Cili jika mahu..

1 comment: