Monday, 17 October 2016

BENDI GORENG RANGGUP ...Sungguh Ranggup di luar tetapi Lembut di dalam !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

'BENDI GORENG RANGGUP'....
Idea tercetus selepas terpandang posting yang lalu lalang dalam Wall FB dari group 'Masak Apa Hari ni MAHN'.

Cuba scroll kembali untuk mencari yang empunya resepi/ posting tersebut tetapi tak berjaya dikesan....
maklum group ini memang aktif, banyak entry selepas-selepas posting tersebut.
Walau bagaimanapon Terima Kasih kepada pencetus idea ini.

Kepada yang suka makan kacang bendi boleh cuba ....

Saya memang peminat tegar Kacang bendi.
Kebiasaan nya saya masak bendi bersama 'kari Ikan', 'Goreng Belacan', 'Sayur Ikan' atau pon 'Asam pedas'.
Tetapi resepi ini sedikit kelainan..
Hasilnya amat ranggup diluar dan begitu lembut didalam !
Sedap dimakan panas-panas !

Jomm ......

Bahan A
3 Camca besar 'penuh' Tepung Sagu
3 camca besar 'penuh' Tepung Beras Campuran (cap 1 gajah)
1 camca besar air kapur
1 biji kuning telur
1/4 camca teh Baking Powder
1/2 camca teh 'Secukup Rasa'
1/2 camca teh serbuk Jintan Manis
1/2 camca teh serbuk Jintan Putih
1/2 camca teh serbuk lada hitam 
sedikit garam
sedikit air

Bahan B
Kacang Bendi secukup nya

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan semua bahan A kecuali air sehingga rata.
2. Masukan air sedikit sedikit sehingga mendapat kepekatan saperti 'pisang goreng'. Jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat.
3. Masukkan bendi dan ratakan sekali lagi
4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga kremesan kekuningan sebelum di alihkan.
5. Angkat dan toskan minyak nya atas 'tisu serap minyak'.

* Selamat Menjamu Selera ...

No comments:

Post a Comment