Thursday, 17 November 2016

SINGGANG KERANG ... Menu sihat tanpa minyak

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Masih menu sihat tanpa minyak
Tapi kali ini saya masak kerang pulak
Pastikan kerang di basuh bersih bersih.
Kerana kita akan menghirup air rebusan nya yang manis tu nanti

Nak tahu cara nak membasuh kerang ?
Senang aja...
Masukkan kerang dalam penapis yang berlubang sederhana besar
Kocak-kocak, goyang-goyang penapis tersebut dibawah air yang mengalir
Buat beberapa kali sehingga bersih.
Rugi kalau buang air nya..
Manis sangat...

Kali ini saya masak singgang yang tak pedas pon
Tapi bila nak makan nanti saya akan berulamkan cili padi yang merah menyala tu..
nyum..nyum..nyum...

Jom ....

Exif untuk poto diatas adalah ...
Time: 4.28 p.m
Picture Sytle : Portrait,
ISO : 250,
Aperture: 2.2,
Shutter Speed: 1/60,
White Balance: Day Light,
Metering: Evaluative
Point of Interest: Kerang Dalam Mangkuk
Flash : NO


Bahan A
1 kilo kerang
1 biji bawang besar (dibelah 8)
2 batang serai (diketuk lebam)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris nipis)
1 helai daun kunyit
2 keping asam gelugor
1/2 camca teh lada hitam (ditumbuk)
1/4 kiub pati ikan bilis
air secukup nya sebagai kuah
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1.Masukkan semua bahan A dalam periuk dan rebus dengan api yang perlahan sehingga mendidih.
2. Siap untuk dihidangkan

Pastikan api jangan besar kerana kuah akan meruap keluar dari periuk nanti.

* Selamat Menjamu Selera ...


2 comments:

  1. Dah lama tak pekena kerang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya lebih suka Kerang fresh dari kerang yang dah di kopek. Rasa nya lebih manis ditambah kebersihan nya lebih terjamin

      Delete