Sunday, 20 November 2016

SAMBAL BELACAN ASAM JAWA ... Terliur tak ?

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Salam berhujung minggu

Hari ini saya sediakan SAMBAL BELACAN ASAM JAWA
Memang sedap makan berulamkan ulam-ulam segar
Cuma sempat petik ulam raja pokok jiran sebelah..rumah kakak
Macam macam ulam ada... sebut saja hehehe !

Pokok ulam belakang rumah saya baru ja tanam.. tak stabil lagi.
Harap-harap hidup lah boleh berulam selalu........yahooo ! hahaha

Teringat sewaktu kecil dulu kerap juga sediakan sambal sebegini
memang sedap giler...
Asam tu kita perah pekat-pekat supaya sambal nampak menyelerakan dan sedap

Jomm ...

Exif untuk foto diatas adalah ...
Time: 1.01 p.m
Picture Sytle : Portrait,
ISO : 200,
Aperture: 3.5,
Shutter Speed: 1/20,
White Balance: Day Light,
Metering: Evaluative
Point of Interest: Sambal Dalam Mangkuk
Flash : NO

Bahan A
4-5 biji cili merah
3 biji cili padi merah (tambah jika mahukan lebih pedas)
belacan sebesar ibu jari (boleh dibakar dahulu jika mahu)
sedikit garam

Bahan B
Asam Jawa sebesar ibu jari
3 sudu air masak

Cara-cara Menyediakan nya
1. Tumbuk bahan A sehingga 3/4 lumat. (saya lebih suka sambal yang tak berapa lumat. Nampak lbih menyelerakan).
Boleh juga diblend kering jika mahu tetapi jangan terlalu lama untuk mengelakkan ia terlalu hancur.
2. Keluarkan dari lesung dan masukkan dalam mangkuk.

3. Bahan B disatukan rata dan di ambil jusnya terus dimasukkan kedalam mangkuk sambal.
4. Ratakan dan boleh terus dihidangkan.

* Selamat Menjamu Selera ...


2 comments: