Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Salam berhujung minggu
Hari ini saya sediakan SAMBAL BELACAN ASAM JAWA
Memang sedap makan berulamkan ulam-ulam segar
Cuma sempat petik ulam raja pokok jiran sebelah..rumah kakak
Macam macam ulam ada... sebut saja hehehe !
Pokok ulam belakang rumah saya baru ja tanam.. tak stabil lagi.
Harap-harap hidup lah boleh berulam selalu........yahooo ! hahaha
Teringat sewaktu kecil dulu kerap juga sediakan sambal sebegini
memang sedap giler...
Asam tu kita perah pekat-pekat supaya sambal nampak menyelerakan dan sedap
Jomm ...
Exif untuk foto diatas adalah ...
Time: 1.01 p.m
Salam berhujung minggu
Hari ini saya sediakan SAMBAL BELACAN ASAM JAWA
Memang sedap makan berulamkan ulam-ulam segar
Cuma sempat petik ulam raja pokok jiran sebelah..rumah kakak
Macam macam ulam ada... sebut saja hehehe !
Pokok ulam belakang rumah saya baru ja tanam.. tak stabil lagi.
Harap-harap hidup lah boleh berulam selalu........yahooo ! hahaha
Teringat sewaktu kecil dulu kerap juga sediakan sambal sebegini
memang sedap giler...
Asam tu kita perah pekat-pekat supaya sambal nampak menyelerakan dan sedap
Jomm ...
Exif untuk foto diatas adalah ...
Time: 1.01 p.m
Picture Sytle : Portrait,
ISO : 200,
Aperture: 3.5,
Shutter Speed: 1/20,
White Balance: Day Light,
Metering: Evaluative
Point of Interest: Sambal Dalam Mangkuk
Flash : NO
Bahan A
4-5 biji cili merah
3 biji cili padi merah (tambah jika mahukan lebih pedas)
belacan sebesar ibu jari (boleh dibakar dahulu jika mahu)
sedikit garam
Bahan B
Asam Jawa sebesar ibu jari
3 sudu air masak
Cara-cara Menyediakan nya
1. Tumbuk bahan A sehingga 3/4 lumat. (saya lebih suka sambal yang tak berapa lumat. Nampak lbih menyelerakan).
Boleh juga diblend kering jika mahu tetapi jangan terlalu lama untuk mengelakkan ia terlalu hancur.
2. Keluarkan dari lesung dan masukkan dalam mangkuk.
3. Bahan B disatukan rata dan di ambil jusnya terus dimasukkan kedalam mangkuk sambal.
4. Ratakan dan boleh terus dihidangkan.
* Selamat Menjamu Selera ...
4-5 biji cili merah
3 biji cili padi merah (tambah jika mahukan lebih pedas)
belacan sebesar ibu jari (boleh dibakar dahulu jika mahu)
sedikit garam
Bahan B
Asam Jawa sebesar ibu jari
3 sudu air masak
Cara-cara Menyediakan nya
1. Tumbuk bahan A sehingga 3/4 lumat. (saya lebih suka sambal yang tak berapa lumat. Nampak lbih menyelerakan).
Boleh juga diblend kering jika mahu tetapi jangan terlalu lama untuk mengelakkan ia terlalu hancur.
2. Keluarkan dari lesung dan masukkan dalam mangkuk.
3. Bahan B disatukan rata dan di ambil jusnya terus dimasukkan kedalam mangkuk sambal.
4. Ratakan dan boleh terus dihidangkan.
* Selamat Menjamu Selera ...
Saya pernah makan sambal belacan macam ni kat kedai. Sedap! Sekarang bolehlah saya ikut resipi Puan :)
ReplyDeleteusahkan terlur...menjejesss menitik terus :)
ReplyDelete