Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Hari ini saya nak share resepi SOTONG BAKAR yang sangat sedap
Masuk hari ini dah kali kedua, 2 hari berturut-turut berlaukkan sotong bakar..
Aduhai !!!!
Resepi asal dari rakan instagram Helena Rizanie
TQ my friend...
Sedap sangat
Jomm..
Bahan A
1/2 kilo sotong yang bersaiz besar (cuci bersih dan toskan air nya)
Bahan B (diblend halus)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1 inci halia (saya guna 1/2 inci sahaja)
2 inci lengkuas (saya tak masukkan sebab tak ada stok)
2 biji cili padi merah (saya tambahkan)
2 camca teh lada hitam (saya tambahkan)
Bahan C
sedikit minyak untuk menumis
4 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh pati ayam
sedikit garam
1 sudu makan kicap masin (saya tambahkan)
1 sudu teh kunyit serbuk (saya tambahkan)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan mintak dalam periuk dan tumis bahan B sehingga naik bau
2. Masukkan bahan C. Sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia hangit.
3. Masak sehingga 'betul-betul pekat' dan angkat.
Pastikan ia betul-betul pekat ya.....
4. Gaulkan dengan sotong dan perap selama 2 jam sebelum dibakar.
Semasa membakar, pastikan tidak terlalu lama untuk mengelakkan isi nya menjadi liat...
* Selamat Menjamu Selera ...
Hari ini saya nak share resepi SOTONG BAKAR yang sangat sedap
Masuk hari ini dah kali kedua, 2 hari berturut-turut berlaukkan sotong bakar..
Aduhai !!!!
Resepi asal dari rakan instagram Helena Rizanie
TQ my friend...
Sedap sangat
Jomm..
Bahan A
1/2 kilo sotong yang bersaiz besar (cuci bersih dan toskan air nya)
Bahan B (diblend halus)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1 inci halia (saya guna 1/2 inci sahaja)
2 inci lengkuas (saya tak masukkan sebab tak ada stok)
2 biji cili padi merah (saya tambahkan)
2 camca teh lada hitam (saya tambahkan)
Bahan C
sedikit minyak untuk menumis
4 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh pati ayam
sedikit garam
1 sudu makan kicap masin (saya tambahkan)
1 sudu teh kunyit serbuk (saya tambahkan)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan mintak dalam periuk dan tumis bahan B sehingga naik bau
2. Masukkan bahan C. Sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia hangit.
3. Masak sehingga 'betul-betul pekat' dan angkat.
Pastikan ia betul-betul pekat ya.....
4. Gaulkan dengan sotong dan perap selama 2 jam sebelum dibakar.
Semasa membakar, pastikan tidak terlalu lama untuk mengelakkan isi nya menjadi liat...
* Selamat Menjamu Selera ...
Sedapnya! Kalau sotong tu bertelur lagi best.
ReplyDeleteTq for sharing...agak2 nak bakar berapa lama ya?..
ReplyDelete