Monday, 21 November 2016

SOTONG BAKAR .. aduhai .... sedap sangat-sangat !!!

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Hari ini saya nak share resepi SOTONG BAKAR yang sangat sedap
Masuk hari ini dah kali kedua, 2 hari berturut-turut berlaukkan sotong bakar..
Aduhai !!!!

Resepi asal dari rakan instagram Helena Rizanie
TQ my friend...
Sedap sangat

Jomm..

Bahan A
1/2 kilo sotong yang bersaiz besar (cuci bersih dan toskan air nya)

Bahan B (diblend halus)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1 inci halia (saya guna 1/2 inci sahaja)
2 inci lengkuas (saya tak masukkan sebab tak ada stok)
2 biji cili padi merah (saya tambahkan)
2 camca teh lada hitam (saya tambahkan)

Bahan C
sedikit minyak untuk menumis
4 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh pati ayam
sedikit garam
1 sudu makan kicap masin (saya tambahkan)
1 sudu teh kunyit serbuk (saya tambahkan)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan mintak dalam periuk dan tumis bahan B sehingga naik bau
2. Masukkan bahan C. Sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia hangit.
3. Masak sehingga 'betul-betul pekat' dan angkat.
    Pastikan ia betul-betul pekat ya.....

4. Gaulkan dengan sotong dan perap selama 2 jam sebelum dibakar.

Semasa membakar, pastikan tidak terlalu lama untuk mengelakkan isi nya menjadi liat...

* Selamat Menjamu Selera ...

2 comments:

  1. Sedapnya! Kalau sotong tu bertelur lagi best.

    ReplyDelete
  2. Tq for sharing...agak2 nak bakar berapa lama ya?..

    ReplyDelete