Saturday, 31 December 2016

SAMBAL GORENG JAWA PETAI ...Ke Meja Makan ku hari ini. Sedap sungguh ! Terima Kasih

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

'Rezeki jangan di tolak' .. Kata orang tua
Memang tak tolak pon !!!
hehehe ........

Hari ini  SAMBAL GORENG JAWA PETAI
Yang dimasak oleh anak saudara yang seorang lagi pulak.

Masing-masing dah menunjukkan kepakaran dalam urusan masak-memasak.
Kebetulan sedang bercuti dikampung
Apa lagi nak buat... masak lah
Boleh lah saya rehat-rehat
Kurang sikut masa didapur

Saya pernah coretkan resepi beliau di sini SAMBAL GORENG JAWA ... antara yang paling sedap pernah makan !

Jomm....
Hari ini ada petai lagi
nyum nyum nyum !!!!

Bahan A
Minyak untuk menggoreng
3 keping Tempe *
2 ketul Tauhu  *
1 biji ubi Kentang  *
5 ketul Hati Ayam/Pedal
10-12 ekor Udang Hidup sederhana besar (dibuang kulit)
* Dipotong sederhana besar

Bahan B (Diblend halus menngunakan minyak masak / tanpa air)
Sedikit minyak
12 ulas Bawang merah
5 ulas Bawang putih
1 camca besar udang kering
2 helai daun salam (segar)
6-8 biji Cili Padi (optional)
1 inci Halia

Bahan C
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang' (lebihkan)
Kicap Lemak Manis 'Kipas Udang'
Sedikit kunyit

Bahan D
1 biji Lobak Merah
4 urat Kacang Panjang
Kubis
Fucuk
Biji Petai

Bahan E
Soun (direndam)
Cili Merah
Cili Hijau

Cara-Cara Menyediakannya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan A diatas secara berasingan dan ditoskan minyak.
* Udang digoreng sekejap sahaja untuk mengelakkan menjadi liat.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan B sehingga bawang bertukar keperangan dan terbit aroma yang sedap.
 * Bawang blend pastikan ia digoreng hampir garing untuk menghasilkan aroma yang sedap dalam masakan.
3. Masukkan bahan C dan goreng seketika.
4. Masukkan sayur-sayur mentah (bahan D).
5. Apabila sayur sudah 3/4 masak, masukkan bahan A yang telah digoreng tadi dan Suun. Gaul rata.
6. Sebelum angkat masukkan Cili Merah dan Cili Hijau untuk menjadikan ia lebih berwarna warni
7. Siap untuk dihidangkan.

* Selamat Menjamu Selera ...


No comments:

Post a Comment