Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Semalam berlaukkan AYAM PANGGANG YOGURT.
Lama sangat teringin nak cuba resepi ayam ini !
Resepi asal disini ....Ayam Bakar Yogurt resepi Puan Zila
Cukup lengkap segala rasa... manis, masin, lemak dan masam yogurt dan terasa pedas hanya dihujung lidah saja.
Awal nya risau juga kalau-kalau nanti rasa ayam yang terhasil sedikit masam maklum kita menggunakan yogurt.
Tetapi jangkaan saya meleset..
Apabila diblend semua rasa, memang marvelour sangat-sangat.
Ramai yang dah cuba ...
Maklum balas yang diterima ... memang yummy sangat-sangat !!!
Bahan utama yang digunakan tentulah Yogurt.
Yang menyebabkan keinginan ini tertangguh-tangguh dulu adalah kerana selalu lupa nak dibeli bila kepasar raya.
Resepi ini tak menggunakan bawang langsung ya..
Kepada yang belum pernah rasa saya cadangkan cuba lah !
Memang berbaloi-baloi sedap.
Terima Kasih Puan Zila
Semalam berlaukkan AYAM PANGGANG YOGURT.
Lama sangat teringin nak cuba resepi ayam ini !
Resepi asal disini ....Ayam Bakar Yogurt resepi Puan Zila
Cukup lengkap segala rasa... manis, masin, lemak dan masam yogurt dan terasa pedas hanya dihujung lidah saja.
Awal nya risau juga kalau-kalau nanti rasa ayam yang terhasil sedikit masam maklum kita menggunakan yogurt.
Tetapi jangkaan saya meleset..
Apabila diblend semua rasa, memang marvelour sangat-sangat.
Ramai yang dah cuba ...
Maklum balas yang diterima ... memang yummy sangat-sangat !!!
Bahan utama yang digunakan tentulah Yogurt.
Yang menyebabkan keinginan ini tertangguh-tangguh dulu adalah kerana selalu lupa nak dibeli bila kepasar raya.
Resepi ini tak menggunakan bawang langsung ya..
Kepada yang belum pernah rasa saya cadangkan cuba lah !
Memang berbaloi-baloi sedap.
Terima Kasih Puan Zila
Bahan A
1 ekor ayam (dipotong 4)
1 cawan yogurt
3 sudu makan minyak zaitun (kalau tak ada minyak biasa pun boleh)
2 sudu makan jus lemon
2 sudu gula ( * saya gantikan dengan madu)
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan jintan manis (di tumbuk)
1/2 sudu makan jintan putih (di tumbuk)
1 sudu makan rosemarry (di tumbuk)
1 sudu makan ketumbar biji (di tumbuk)
1 sudu makan lada hitam biji (di tumbuk)
1 inci halia (di tumbuk)
1/2 sudu serbuk kunyit
2 batang serai (di ketuk lebam)
garam sedikit sahaja
Cara-Menyediakan nya
1. Satukan kesemua bahan diatas dan lumur pada ayam. Perap selama 1 hingga 3 jam.
2. Letakkan dalam dulang pembakar yang di alaskan dengan aluminium foil.
3. Panaskan oven dengan suhu 190 C (api atas/bawah tanpa kipas)
4. Bakar sehingga masak dan garing..lebih kurang 50 minit ikut pada oven masing-masing (saya masak ~ 1 jam).
* 30 minit pertama alihkan ayam supaya ayam masak dengan sekata .
* Selamat Menjamu Selera ...
* FHA Selemak Santan
No comments:
Post a Comment