Thursday, 26 January 2017

NASI GORENG ARAB ... Simple, Sedap & Selera Sungguh !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

NASI GORENG ARAB ini saya saji kan bersama dengan AYAM PANGGANG YOGURT yang telah saya share pagi tadi DI SINI

Nasi putih yang amat beraroma dengan rempah empat sekawan, sedikit hirisan halia dan yang penting menggunakan Minyak Sapi 'Ghee Blend'.

Pastikan menggunakan minyak sapi 'Ghee Blend' ya.
Jangan sekali-kali menggantikan dengan butter, marjerin mahu pon yang sewaktu dengan nya kerana anda tak akan dapat rasa yang sepatutnya.

Saya pernah share resepi sebelum-sebelum ini tetapi ketika itu saya tambahkan sedikit daun kari.
NASI GORENG ARAB ini juga sedap kalau dimakan dengan Ikan Goreng Panas.
Boleh juga kalau nak makan dengan Ayam Goreng biasa tu..

Jomm...


Bahan A
1 mangkuk besar nasi putih (berada pada suhu bilik)
2 biji bawang besar (dibelah2 dan dihiris sederhana tebal)
1/2 sudu teh lada hitam biji (Biarkan sebiji-sebiji)
sedikit garam

Bahan B
3/4 camca besar minyak sapi 'Ghee Blend'.
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1/2 inci halia (dihiris nipis memanjang)
4 ulas bawang putih (dihiris nipis)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak sapi dalam kuali dan tumis bahan B sehingga terbit aroma.
2. Masukkan bawang besar dan kacau sehingga layu.
3. Masukkan nasi, perasakan dengan garam dan gaul sehingga rata sebelum diangkat untuk dihidangkan bersama AYAM PANGGANG YOGURT.

* Selamat Menjamu Selera ...

* FHA Selemak Santan

2 comments: