Sunday, 22 January 2017

LEMAK LADA HITAM SAWI ... Segar Dari Kebun


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Salam Berhujung Minggu

Hari ini saperti biasa laksanakan rutin pagi dulu
Selesai ja...
Baru ke kebun kutip-kutip sawi.
Kalau dibiar lama makin tua pulak kan.
Alah...  dibelakang rumah saya ja...

Kebun ke ???
Ya lah .. kebun juga
Walaupon tak sebesar mana belakang rumah tu
Seronok-seronok !
Cuba cari aktiviti yang mendatangkan hasil dan yang penting  keseronokan
Jadi  bercucuk tanam sayur pulak !
Sikit-sikit ja

Maklum lah 'jelus' tengok jiran sebelah tu.
Macam-macam pokok ada didepan rumah.
Tak perlu tanah yang luas pon !!!!
Cuma dalam tayar-tayar buruk, plastik hitam tanaman dan dalam pasu bunga pon jadi.
Tak habis makan ...

Jom kita masak LEMAK LADA HITAM SAWI.
Makan dengan ikan goreng.
Ulam cili padi !


Bahan A
Sayur sawi  (diasingkan batang dan daun)
1 biji bawang besar (dibelah 8)
1 biji ubi kentang (di potong kiub)
1 keping cendawan 'telinga gajah' (direndam dengan air panas sehingga kembang dan dihiris kasar)
1/2 mangkuk udang kertas
1 mangkuk santan cair
1 mangkuk santan pekat
1/4 kiub ikan bilis
1/2 camca teh lada hitam (ditumbuk halus)
1/2 camca teh lada putih (ditumbuk halus)
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Masukkan batang sawi, ubi kentang, cendawan dan santan cair  ke dalam periuk. Rebus sehingga mendidih dan ubi menjadi 1/2 empok.
2. Masukkan daun sawi, udang, lada hitam / putih, santan pekat, kiub bilis dan perasakan dengan garam.
3. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih kembali dan boleh diangkat untuk dihidankan.

* Selamat Menjamu Selera ...

* FHA Selemak Santan

No comments:

Post a Comment