Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Sayur LEEK..
Sedap ni !!!! Macam-macam resepi dah tergambar dalam kepala.
Pening juga nak memilih resepi yang mana satu nak dicuba dulu.
OK...
Kita mulakan dengan resepi yang saya rujuk dari DELIA ONLINE ya ...
LEEK, ONION AND POTATO SOUP.
Cara penyediaan nya amat mudah dan yang pasti memang amat menyelerakan !
Jom ...
Bahan ASayur LEEK..
Sedap ni !!!! Macam-macam resepi dah tergambar dalam kepala.
Pening juga nak memilih resepi yang mana satu nak dicuba dulu.
OK...
Kita mulakan dengan resepi yang saya rujuk dari DELIA ONLINE ya ...
LEEK, ONION AND POTATO SOUP.
Cara penyediaan nya amat mudah dan yang pasti memang amat menyelerakan !
Jom ...
1 biji ubi kentang Russet * berisi gebu/cepat empuk (Dipotong kiub kecil)
1 biji bawang besar (dibelah 4 dan dihiris sederhana tebal)
3-4 sayur leek (dibuang lapisan keras dan dipotong sepanjang 1/2 inci)
1/2 camca besar butter
1 camca teh lada hitam (dikisar halus)
3 cawan susu cair
1/2 kiub pati ayam
sedikit garam
Bahan B
Sedikit daun parsley
Hirisan daun bawang
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Cairkan butter didalam periuk.
2. Tumis bawang besar sehingga layu.
3. Masukkan ubi kentang disusuli dengan sayu leek dan kacau rata.
4. Perasakan dengan lada hitam, garam dan kiub ayam. Sebatikan semuanya dengan mentega cair tadi.
5.Tutup tudung periuk dan perlahankan api. Biar campuran sayuran masak dengan wap yang terperangkap selama 15 minit.
6. Masukkan susu cair dan besarkan api dapur supaya ia mengelegak seketika.
7. Kembali tutup tudung periuk dan perlahankan api. Masak selama lebih kurang 20 minit lagi atau sehingga semua sayuran lembut.
8. Padamkan api dan biarkan ia sejuk seketika. Masukkan kedalam pengisar dan kisar sehingga menjadi 'puri'.
9. Masukkan kembali kedalam periuk dan panaskan kembali dengan api perlahan sehingga hampir mendidih.
10. Siap dan sebelum dihidangkan tabur dengan bahan B.
* FHA Selemak Santan
No comments:
Post a Comment