Friday, 17 February 2017

SAMBAL BUDU ... Menambah selera makan


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

2 hari berturut turut makan nasi bersama SAMBAL BUDU
Sambal orang pantai timur
Makan pula dengan lauk ikan keli yang digoreng ranggup
Dan sedikit kari ikan yang telah diperangat kering
Memang menyelerakan...

Memang dah lama mencari budu jenama lain dari yang sebelum nya kerana ia tak menepati selera saperti yang pernah beli di Kelantan ketika saya berkunjung disana dulu.

Budu yang saya beli kali ini kurang kemasinan nya, warna nya sedikit kemerah-merahan
Mungkin terdapat sedikit pewarna dimasukkan
Tetapi rasa nya OK lah sedap !
Dah 2 hari berturut -turut tu ....habis sebotol kecil !


Bahan A
50 ml budu (1/2 botol kecil)
4-5 ulas bawang merah/bawang kecil (dihiris nipis)
5 biji cili padi merah (dihiris nipis)
5 biji cili padi hijau (dihiris nipis)
1 biji limau nipis (dihiris nipis) * Saya tak perah jus nya, cuma sekadar hiris nipis-nipis untuk memudahkan kita menikmati jus bersama kulit nya

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan kesemua bahan A dalam mangkuk dan sebatikan.
2. Siap untuk dihidangkan.

* FHA Selemak Santan

2 comments: