Thursday, 23 February 2017

TERUNG BAKAR BERSAMBAL ... Yummy ! Yummy !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Hari ini masak TERUNG BAKAR BERSAMBAL
Beli terung bulat montok ini dah 3 hari.
Dari hari kehari nak masak asyik tertunda sahaja
Hari ini baru tertunai selera ini..

Memang suka terung sangat !
Tak kisah lah digoreng atau dibakar.
Tapi kalau goreng ia akan serap minyak. Rasa macam kita pulak makan minyak berlebihan !!!
Kepada yang berdiet elok lah terung ini dibakar.
Keenakan nya sama sahaja.

Jomm..


Bahan A
3 biji terung bulat (dibelah 2)
1/2 camca besar minyak masak

Bahan B
sedikit minyak
2 mangkuk kecil ikan bilis

Bahan C
8 biji cili padi hijau
8 biji cili padi merah
1 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
sedikit belacan
1 biji tomato segar (dibelah 8 )

Bahan D
1/2 camca besar gula putih
sedikit garam

Bahan D
sedikit hirisan daun sup

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Leser kan kuali leper dengan 1/2 camca besar minyak.
2. Susun terung dalam kuali kemudian tutup tudung nya dan bakar dengan api yang perlahan. Agak-agak dalam 2-4 minit, alihkan terung. Bila terung sudah lembut bolehlah diangkat dan ketepikan.
* Jangan risau jika permukaan terung bertukar kehitaman saperti foto diatas. Ia bukan nya hangit.
Bila makan tak terasa langsung kepahitan.

3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan ketepikan.
4. Menggunakan baki minyak yang tinggal, goreng bahan C sehingga bawang merah menjadi layu dan kulit cili menjadi sedikit kecut.
5. Angkat dan masukkan dalam mesin pengisar dan kisar sehingga halus.

6. Juga menggunakan baki minyak gorengan diatas, tumis bahan kisar sehingga hampir garing.
7. Masukkan gula dan perasakan dengan garam.
8. Angkat dan tuang keatas terung yang siap dibakar. Tabur dengan ikan bilis goreng dan hirisan daun sup.

* FHA Selemak Santan

No comments:

Post a Comment