Friday, 24 February 2017

DAGING GORENG JINTAN 'KELANTAN' ... Sedap nya !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

DAGING GORENG JINTAN 'KELANTAN'  ... Sedap nya !!!!

mmm..........
Kalau dah suka hari-hari lauk yang sama pon tak apa kan.
Kadang teringat lauk daging goreng yang dijual di salah satu gerai makan berdekatan Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur.
Gerai Kelantan yang menjual lauk daging goreng
Fuhh !!!
Sentiasa mendapat sambutan ramai ketika itu.

Jom hari ini kita masak daging goreng ....


Bahan A (gaul dan perap 1/2 jam)
400 gram daging (dihiris sederhana tebal)
1 camca kecil serbuk jintan manis
1 camca kecil serbuk jintan putih
1 camca kecil serbuk campuran lada hitam & lada putih
1 camca kecil serbuk kunyit
1 camca kecil garam

Bahan B
Air secukup nya untuk merebus daging sehingga empuk (paras tenggelam)
Minyak masak (jika suka lebih berminyak boleh ditambah lebih)
5 biji cili padi merah (dipotong menyerong)
5 biji cili padi hijau (dipotong menyerong)
2-3 biji bawang besar (dihiris tebal)
Kicap lemak masin 'Kipas Udang'
Kicap lemak manis 'Kipas Udang'



Cara-Cara Menyediakan nya
1. Masukkan bahan A kedalam kuali dan rebus sehingga daging empuk dan air rebusan susut.
Apabila air hampir kering harus dikacau selalu supaya tidak terlajak hangit.
2. Masukkan minyak masak dan terus menggoreng daging sehingga terbit aroma.
3. Masukkan cili padi, bawang besar dan gaul rata.
4. Masukkan kicap manis dan kicap masin (lebihkan kicap manis. Kicap masin sedikit sahaja kerana kita telah tambahkan dalam daging sebelum ini).
5. Gaul rata dan siap untuk dihidangkan.

* FHA Selemak Santan

No comments:

Post a Comment