Friday, 10 March 2017

TEMPE RANGGUP KICAP MANIS ... Memang sedap !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Memang dah lama teringin nak berlaukkan tempe ala-ala Ili Mangkuk Tingkat dalam penyediaan TERUNG GORENG KICAP MANIS.

Maka akhir nya terjadilah TEMPE RANGGUP KICAP MANIS  ini !!!!

Rencah utama nya hanya lah Kicap Manis dan Bawang Putih.
Kalau nak pedas kita boleh masukkan hirisan Cili Padi atau Cili Merah.
Untuk lebih menyelerakan saya tambahkan beberapa ekor udang segar.
Dan beberapa biji bawang besar dan Cili hijau untuk nampak lebih-lebih dan lebih menarik.

Jomm ....


Bahan A (perap 1/2 jam)
2 keping tempe (dipotong kiub kecil)
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

Bahan B
Sedikit minyak untuk menggoreng
12 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 camca teh lada hitam (ditumbuk halus)
1 mangkuk udang segar bersaiz sederhana (dibuang kulit)
1/3 keping gula melaka (di pecah-pecahkan)
Kicap Manis Kipas Udang

Bahan C
1 biji cili merah (dihiris menyerong)
1 biji cili hijau (dihiris menyerong)
10 biji cili padi (dihiris menyerong)
2 biji bawang besar (dibelah 8)

* Saya tak menggunakan garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng tempe sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan minyak nya.
2. Kurangkan minyak (jika berlebihan) dan tumis bawang putih sehingga bertukar keperangan.
3. Masukkan bahan B yang lain dan goreng sehingga udang 3/4 masak.
4. Masukkan tempe dan semua bahan C, ratakan dan siap boleh angkat untuk dihidangkan.

Simple kan....
Tapi alhamdulillah cepat saja habis semagkuk !!!

* FHA Selemak Santan

2 comments:

  1. Suka gak tempe..nanti nk cuba buat la. blog saya http://cararesepi.blogspot.my/

    ReplyDelete