Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Masih lagi lauk berbuka semalam ASAM PEDAS DAGING TETEL
Teringat akan lauk ini yang pernah saya makan di satu restoren 'Asam Pedas' yang famos di Setiawangsa suatu masa dulu.
Tunggu berjam juga lah nak makan.
Untuk berbuka semalam, saya tak masak banyak
Cukup untuk 2 kali makan saja.. berbuka dan bersayur
Masih lagi lauk berbuka semalam ASAM PEDAS DAGING TETEL
Teringat akan lauk ini yang pernah saya makan di satu restoren 'Asam Pedas' yang famos di Setiawangsa suatu masa dulu.
Tunggu berjam juga lah nak makan.
Untuk berbuka semalam, saya tak masak banyak
Cukup untuk 2 kali makan saja.. berbuka dan bersayur
Bahan A
300 gram daging tetel
Bahan B
Minyak untuk menumis
8 ulas bawang putih (ditumbuk/cincang)
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Bahan C
2 biji bawang besar (ditumbuk)
1/2 inci halia
2 batang serai (diketuk lebam)
12 biji cili kering + sedikit belacan (diblend halus)
1/2 mangkuk kecil jus asam jawa
1 pokok daun kesom
1 kuntum bunga kantan (dibelah 2)
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan B sehingga bertukar keemasan.
2. Masukkan bawang besar, halia dan serai dan terus menggoreng sehingga bawang merah juga hampir garing.
3. Masukkan cili kisar dan jus asam jawa dan besarkan api. Apabila sambal mula mendidih masukkan daging perlahankan api sedikit. dan masak sehingga pecah minyak dan daging empuk.
Jika daging masih liat lagi. boleh ditambahkan air tetapi pastikan air panas mendidih.
4. Masukkan daun kesom, bunga kantan dan perasakan dengan sedikit garam.
5. Biarkan ia mendidih kembali dan boleh diangkat untuk dihidangkan.
* FHA Selemak Santan
No comments:
Post a Comment