NASI GORENG NANAS ALA THAI 'SAMBAL TOTOK'...... Iftar hari ke-8 Ramadhan 2017
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua .....
Menu iftar hari ke 8 saya ...NASI GORENG NANAS ALA THAI 'SAMBAL TOTOK'
Teringin nak makan nasi goreng yang agak special untuk berbuka puasa
Kebetulan ada sebiji nenas 'masak' yang agak manis isi nya tersimpan dalam peti sejuk.
Saya campurkan juga 'SAMBAL TOTOK WARISAN IBUNDA' yang sentiasa ada dalam simpanan.
Maka akhir nya terjadi lah nasi goreng yang amat-amat menyelerakan ini.
Boleh buat selalu lepas ramadhan nanti....
Untuk 2 orang makan
Bahan A
1 camca besar minyak masak
1 ulas bawang putih
2 camca besar 'SAMBAL TOTOK WARISAN IBUNDA'
sedikit air (mengelakkan terlalu kering)
1 camca besar Cuka Makan
1 camca besar Sos Tiram
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 mangkuk kecil Udang Kertas
1 mangkuk kecil hirisan kacang buncis
1 batang serai (dihiris nipis)
1 kuntum bunga kantan (dihiris nipis)
1 mangkuk besar nasi putih (yang berada pada suhu bilik)
1 helai daun limau purut (dihiris nipis)
sedikit garam (jika perlu)
1/2 biji nenas masak yang manis (diptong kepada ketulan kecil)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih. Agak-agak layu terus masukkan sambal totok. Kacau-kacau selalu kerana sambal totok akan cepat garing. Tambahkan sedikit air.
2. Masukkan Cuka makan, sos tiram, lada hitam dan Udang. Biar seketika sehingga udang 1/2 masak.
3. Masukkan kacang buncis, serai dan bunga kantan. Gaul rata dan tolak semua ketepi kuali.
4. Pecahkan telur dan biarkan hingga ia membeku baru disatukan dengan perencah yang digoreng tadi.
4. Masukkan nasi putih, hirisan daun limau dan dicampur rata.
5. Masukkan nenas dan perasakan dengan garam jika perlu.
Teringin nak makan nasi goreng yang agak special untuk berbuka puasa
Kebetulan ada sebiji nenas 'masak' yang agak manis isi nya tersimpan dalam peti sejuk.
Saya campurkan juga 'SAMBAL TOTOK WARISAN IBUNDA' yang sentiasa ada dalam simpanan.
Maka akhir nya terjadi lah nasi goreng yang amat-amat menyelerakan ini.
Boleh buat selalu lepas ramadhan nanti....
Untuk 2 orang makan
Bahan A
1 camca besar minyak masak
1 ulas bawang putih
2 camca besar 'SAMBAL TOTOK WARISAN IBUNDA'
sedikit air (mengelakkan terlalu kering)
1 camca besar Cuka Makan
1 camca besar Sos Tiram
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 mangkuk kecil Udang Kertas
1 mangkuk kecil hirisan kacang buncis
1 batang serai (dihiris nipis)
1 kuntum bunga kantan (dihiris nipis)
1 biji telur
1 helai daun limau purut (dihiris nipis)
sedikit garam (jika perlu)
1/2 biji nenas masak yang manis (diptong kepada ketulan kecil)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih. Agak-agak layu terus masukkan sambal totok. Kacau-kacau selalu kerana sambal totok akan cepat garing. Tambahkan sedikit air.
2. Masukkan Cuka makan, sos tiram, lada hitam dan Udang. Biar seketika sehingga udang 1/2 masak.
3. Masukkan kacang buncis, serai dan bunga kantan. Gaul rata dan tolak semua ketepi kuali.
4. Pecahkan telur dan biarkan hingga ia membeku baru disatukan dengan perencah yang digoreng tadi.
4. Masukkan nasi putih, hirisan daun limau dan dicampur rata.
5. Masukkan nenas dan perasakan dengan garam jika perlu.
No comments: