Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua .....
Menu iftar hari ke 7 saya sediakan PASEMBOR MAMAK PENANG
Maklum semenjak dah dapat resepi kuah yang awaresome tu dari Mamak Haji , resepi ini lah yang akan saya rujuk dalam penyediaan kuah.
Sedap ! Boleh tambah berpinggan-pinggan !
Maklum semenjak dah dapat resepi kuah yang awaresome tu dari Mamak Haji , resepi ini lah yang akan saya rujuk dalam penyediaan kuah.
Sedap ! Boleh tambah berpinggan-pinggan !
KUAH PASEMBOR
Bahan A
200 g ubi keledek berwarna oren
100 g udang kertas halus/kecil
50 g kacang tanah
8 biji cili kering
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar atau 8 ulas bawang merah
2 cawan air
3 sudu besar gula putih
1/2 ketul gula melaka
1 sudu besar 'penuh' asam jawa dan perahkan dengan 1/4 cawan air
5 keping biskut merry
Sedikit garam
Sedikit Pewarna oren merah * jika menggunakan ubi putih
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ubi keledek dibuang kulit, direbus sehingga lembut dan dikisar sehingga halus.
2. Udang jangan dibuang kulit dan kepala nya, cuma dibasuh bersih, panaskan sedikit minyak dan goreng sehingga garing kerna ini akan menjadikan kuah pasembor lebih beraroma.
3. Kacang Tanah digoreng dengan menggunakan sedikit minyak.
4. Cili kering juga digoreng dengan minyak lebihan gorengan kacang sehingga ranggup tetapi jangan sampai hitam.
5. Bawang putih dan bawang merah digoreng layu.
6. Satukan udang kering, kacang tanah, cili kering, bawang dan kisar sehingga halus.
7. Masukkan semua bahan yang telah dikisar tadi bersama keledek ke dalam periok. Masukkan air dan masak sehingga mendidih.
8. Apabila kuah sudah mendidih kecilkan api, masukkan air asam jawa, dan gula.
9. Rendam biskut merry, lenyekan ia dan masukkan dalam kuah yang sedang reneh.
10. Masukkan beberapa titis pewarna jika warna kuah kurang 'oren' dan perasakan dengan garam.
Jangan lupa sentiasa kacau kuah supaya tak hangus dibawah kerana gula boleh terkumpul dibawah periok dan menghanguskan masakan bila dipanaskan
Saya sediakan cucur Udang biasa, bukan nya Cucur Pasembor kerana bagi saya...Cucur Pasembor menyerap lebih minyak berbanding yang biasa.
Bahan A
1 1/2 cawan tepung gandum
1 mangkuk besar taugeh
3 pokok kucai (dikerat pendek)
1 biji bawang besar (dibelah 4 dan dihiris sederhana tebal)
1 biji telur ayam
20-25 ekor udang kertas kecil
2 camca besar minyak masak
2 camca besar minyak masak
Bahan B
1 cawan air
1 cawan air
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Sediakan air garam dengan menyatukan bahan B dan kacau sehingga garam larut.
2. Satukan kesemua bahan A dan tuang air garam sedikit demi sedikit sehingga semua menjadi sekata.
3. Panaskan minyak didalam kuali. Jemput adunan cucur dan masukkan dalam minyak yang panas dan masak dengan api yang sederhana. Pastikan api jangan terlalu kecil kerana akan menyebabkan cucur menyerap minyak.
4. Goreng sehingga cucur kekuningan baru di alihkan.
5. Apabila cucur telah cukup masak dan sedikit garing baru diangkat dan ditoskan atas kertas minyak.
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Sediakan air garam dengan menyatukan bahan B dan kacau sehingga garam larut.
2. Satukan kesemua bahan A dan tuang air garam sedikit demi sedikit sehingga semua menjadi sekata.
3. Panaskan minyak didalam kuali. Jemput adunan cucur dan masukkan dalam minyak yang panas dan masak dengan api yang sederhana. Pastikan api jangan terlalu kecil kerana akan menyebabkan cucur menyerap minyak.
4. Goreng sehingga cucur kekuningan baru di alihkan.
5. Apabila cucur telah cukup masak dan sedikit garing baru diangkat dan ditoskan atas kertas minyak.
SALAD
Telur rebus
Sayur salat
Timun (dihiris memanjang)
Ubi Sengkuang (dihiris memanjang)
Tauhu Goreng (dihiris kiub)
Kacang Panjang
* FHA Selemak Santan
No comments:
Post a Comment