Monday, 5 June 2017

SAGU GULA KABUNG ... Iftar hari ke-6 Ramadhan 2017


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua .....

Menu iftar hari ke 6, saya sediakan SAGU GULA KABUNG
Biasa nya puding ini dimakan sebagai pencuci mulut kan !
Tapi saya jadikan ia sebagai menu utama sebaik selepas menjamah kurma.
Memang teringin sangat nak hirup puding ini.
Jadi kali ini saya sediakan sagu yang lebih lembut dari biasa

Balik dari terawih baru makan yang berat sikit.


PUDING SAGU
Bahan A
70 gram sagu putih
700 ml air (Kali ini saya sediakan sagu yang agak lembut. Tapi boleh kurangkan)
3 warna pilihan yan disukai (merah, hijau dan oren)

Cara -Cara Menyediakan nya
1. Basuh sagu dibawah aliran air seketika dan toskan air nya.
2. Didihkan air bersama daun pandan. Kemudian masukkan biji sagu ke dalam air yg mendidih tadi dan kacau2 selalu supaya tidak berkerak.
Jika air hampir kering tetapi sagu masih belum jernih, boleh lah ditambah sedikit air.
3. Bila sagu hampir jenih keseluruhannya barulah ditutup api.
4. Bahagikan kepada 3 bahagian dan warna mengikut pilihan anda.
5. Sudukan setiap satu dan masukkan kedalam acuan dan sejukkan.


AIR GULA
Bahan B
1/2 ketul gula kabung (boleh digantikan dengan 1 ketul gula melaka)
3 camca besar gula putih
1 cawan air
1 helai daun pandan (dikoyak dan disimpul)

Cara Menyediakan nya
1. Satukan semua bahan B diatas dan masak hingga gula larut dan menjadi pekat.
2. Padamkan api, tapis dan sejukkan.


SUSU
Bahan C
1/2 kotak susu cair (Full Cream) 'Dutch Lady'
Setitis Perasa pisang 'StarBrand'

Cara Menyediakan nya
1. Satukan semua bahan C dan panaskan dengan api yang perlahan. Tetapi pastikan jangan sampai mendidih.
2. Padamkan api dan sejukkan.


CARA MENGHIDANG
1. Sudukan sagu dari setiap warna dan masukkan kedalam mangkuk.
2. Masukkan susu cair.
3. Curah air gula kedalam mangkuk sebelum dihidangkan.

* Untuk lebih enak lagi, sejukkan dahulu sebelum makan.


2 comments: