Friday, 30 June 2017

RENDANG DAGING MEKAH ... Juadah Di AidilFitri



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum, Selamat Sejahtera dan Selamat Berhari Raya semua !

Hari ini baru sempat nak share resepi Rendang yang saya sediakan pada hari Raya Pertama tempoh hari.

Masih menggunakan rempah yang saya beli di Mekah semasa mengerjakan umrah 2 tahun lepas.
Rempah ini saya simpan elok berbungkus dalam peti sejuk supaya tahan lebih lama.
Susah nak dapat ni !
In Sya ALLAH kalau kesana lagi .......

Tapi ...
Kalau tak ada rempah ini, boleh juga digantikan dengan rempah Kari Daging dan Rempah Kurma.
Atau kalau yang tinggal area 'Kepala Batas' boleh cari 'Rempah Rendang Daging' disalah sebuah kedai Mamak yang femes di sana.
Boleh tanya orang sekitar. Insya ALLAH semua tahu...

Rendang ini memang dibuat supaya kuah nya lebih dari daging kerana kepekatan kuah nya memang menjadi rebutan semasa menyicah ketupat.
Boleh juga dimakan dengan nasi kerana rendang tak terasa manis sangat... cuma dihujung lidah sahaja.
Maklum orang utara jarang makan lauk yang manis-manis.

Keenakan rendang ini ditambahlagi dengan ada nya buah keras yang melemakkan kuah nya.
Juga dengan aroma Minyak Sapi.
Aduhaiiii memang sedap giler !!!!

Hari pertama dah habis
Nasib saya simpan sedikit untuk buat sahur ......


Bahan A
700 gram daging (dipotong kepada ketulan sederhana besar)
4 camca besar rempah mekah (Boleh digantikan dengan 2 camca besar Rempah Kari Daging dan 2 camca besar Rempah Kurma)
1 1/2 kotak santan 'Kara'
2 camca besar kerisik
4 keping asam gelugor
4 helai daun Bay/Salam

Bahan B (dikisar halus)
20 biji cili kering 'superhot' (Rempah yang saya gunakan tidak pedas, jadi saya tambahkan cili kering)
4 biji bawang besar
20 ulas bawang putih
2 batang serai
3 inci lengkuas
6 biji buah keras
4 helai daun limau purut
2 inci halia
1 camca besar lada putih
Sedikit minyak masak (untuk memudahkan proses mengisar)

Bahan C
4 camca besar minyak sapi  'Ghee Blend'(Jika menggunakan santan segar, boleh kurangkan minyak sapi kepada 3 camca besar sahaja)
1/3 ketul gula kabung (atau 1 ketul gula melaka)
1 kiub pati daging
garam

Bahan D
Sedikit hirisan daun limau purut

* tiada penggunaan daun kunyit

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan kesemua bahan A dan B yang diatas didalam kuali dan masak dengan api yang sederhana sehingga daging 3/4 empuk. Pastikan kerap dikacau untuk mengelakkan rendang berkerak.
2. Masukkan bahan C dan teruskan memasak sehingga kuah rendang menjadi pekat.
* Rendang ini sedap jika terdapat kuah sedikit berair.
3. Tabur dengan hirisan daun limau purut sebelum dihidangkan.


* FHA Selemak Santan

No comments:

Post a Comment