MEE HOON SUP UTARA ... special
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua !
Beberapa hari lepas saya sediakan MEE HOON SUP UTARA
Ini kes teringat akan keenakan bihun arwah emak saya la ni...
Untuk pengetahuan, arwah emak dulu pernah berniaga Bihun Sup, Laksa, Tepung Bungkus dan Air Halia di pasar malam pada setiap hari selasa yakni malam rabu.
Berniaga ini hanya sekadar suka-suka saja.
Keenakan Bihun Sup ini aduhai sedap nya bila ditabur dengan sedikit Lobak Masin dan dicurahkan sedikit Sambal Minyak.
Makan panas-panas pulak tu
Alahai ........
Slurppp !!!
Beberapa hari lepas saya sediakan MEE HOON SUP UTARA
Ini kes teringat akan keenakan bihun arwah emak saya la ni...
Untuk pengetahuan, arwah emak dulu pernah berniaga Bihun Sup, Laksa, Tepung Bungkus dan Air Halia di pasar malam pada setiap hari selasa yakni malam rabu.
Berniaga ini hanya sekadar suka-suka saja.
Keenakan Bihun Sup ini aduhai sedap nya bila ditabur dengan sedikit Lobak Masin dan dicurahkan sedikit Sambal Minyak.
Makan panas-panas pulak tu
Alahai ........
Slurppp !!!
BIHUN DAN SUP DAGING
Bahan A
1 bungkus Bihun Beras
Air secukup nya untuk merendam sehingga tenggelam
Bahan B
3 inci kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
3 inci halia (dihiris kasar)
Bahan C
15 ulas bawang merah (dihiris)
10 ulas bawang putih (dihiris)
Bahan D (dikisar halus)
1 1/2 camca besar biji ketumbar
1 camca besar jintan manis
1 camca besar jintan putih
1/2 camca besar lada hitam
1/2 camca besar lada putih
Bahan E
Minyak untuk menumis
Minyak untuk menumis
1/2 kilo perut lembu
1/2 kilo daging cincang atau 1 kilo tulang
Air secukup nya sebagai kuah
1 kiub daging
Sedikit garam
Bahan F
Hirisan Daun Sup
Hirisan Daun Bawang
Bawang Goreng
Bahan G
Taugeh
Daun Sup
Daun Bawang
Bawang Goreng
Bawang Goreng
Bahan dibawah di goreng
Tauhu
Tauhu
Kacang Goreng
Lobak Masin (Dipotong kecil terlebih dahulu)
Cara-Cara Menyediakan Bihun
1. Satukan bahan A dalam bekas dan rendam selama 1/2 - 1 jam.
2. Kemudian toskan air rendaman dan lalukan air mengalir pada bihun untuk mengeluarkan lebihan kunyit.
2. Masak air sehingga mendidih. Masukkan bihun dan ratakan sedikit.
3. Agak-agak bihun 3/4 lembut boleh lah terus diangkat dan terus tuang kedalam penapis.
2. Kemudian toskan air rendaman dan lalukan air mengalir pada bihun untuk mengeluarkan lebihan kunyit.
2. Masak air sehingga mendidih. Masukkan bihun dan ratakan sedikit.
3. Agak-agak bihun 3/4 lembut boleh lah terus diangkat dan terus tuang kedalam penapis.
Cara-Cara Menyediakan Sup
Sambal Minyak
Bahan A25 biji cili kering
10 biji cili kering superhot * Optional
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 camca besar udang kering
1/2 camca besar ikan bilis
Sedikit minyak untuk menggoreng cili
1/2 cawan minyak untuk mengisar
Bahan B
1/2 camca besar gula
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Cili kering biasa dan superhot di goreng sekejap dalam minyak. Pastikan jangan sampai 'hitam'' kerana sambal akan rasa pahit nanti.
2. Satukan kesemua bahan A dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
3. Masukkan bahan kisar dan bahan B dalam periuk dan masak dengan api perlahan sehingga sambal menjadi pekat dan terbit minyak.
4. Siap untuk dihidangkan.
Ya allah...berkeroncong perut tengok menu ni ha....
ReplyDelete