Thursday, 17 August 2017

SAMBAL TERASI MATANG ... Tak tahan tengok-tengok saja. Jom lah ...



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua !

Yang pernah makan sambal ini tentu tahu betapa nikmat dan sedap nya.
Kalau dimasukkan beberapa biji cili padi...
Aduhaiii tak tahu nak cerita macam mana.
Maklum saya ni kan peminat cili padi.

Jadi .. kepada yang belum pernah, harus mencuba tau.

Nak menyediakan pon tak lah sesusah mana.
Saperti kita menyediakan sambal belacan juga
Cuma tambahan bahan saperti bawang merah dan ikan bilis.
Dan....
Semua bahan-bahan termasuk cili dan belacan akan digoreng menggunakan sedikit minyak sehingga ia layu.
Kemudian nya baru ditumbuk...
Masukkan sedikit gula putih untuk balancekan kepedasan sambal

Menitik-nitik air liur teringat sambal ni !
Adusssss....

Kali ini saya makan dengan bunga betik yang direbus dengan asam gelugor untuk mengurangkan rasa kelat.

Jomm..........



Bahan A
6 biji cili merah
8 biji cili padi merah (boleh dikurangkan jika tak tahan pedas)
10 ulas bawang merah
sedikit belacan
sejemput ikan bilis

Bahan B
sedikit minyak untuk menggoreng
sedikit garam
sedikit gula putih
2 biji limau kasturi (ambil jus nya)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan bilis sehingga 3/4 garing. Angkat dan toskan minyak.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama goreng belacan selama 2 minit. Angkat dan satukan dengan ikan bilis.
3. Goreng pula bawang, cili merah dan cili padi sehingga layu. Angkat dan satukan dengan ikan bilis.
4. Masukkan kesemua kedalam lesung, tambahkan garam dan tumbuk sehingga 3/4 lumat.
5. Kaup kedalam mangkuk dan tambahkan gula dan perah jus limau kasturi.
6. Masukkan baki minyak goreng tadi dan gaul sebati.
7. Siap untuk dihidangkan.

* FHA Selemak Santan

1 comment: