Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Rasa lama bebeno saya tak post entry dalam blog ni
Last entry pada 18 september hari tu
Hari ini dah 29 jadi 11 hari lah ya.
Asyik mengintai-intai je dapur jiran sebelah .......
Tercium-cium ja masakan ditiup angin
Saya saperti biasa lah, masak tetap masak.
Maklum nak makan kan...
Tambah-tambah semangat bila teringat nak buat video. hehehe !
Walaupon ia teramat-amat memenatkan.
Maklum, semua buat seorang...
Kecuali part posing last sekali tu, terpaksa panggil model !!!!
Dari setkan peralatan perakam, sedia semua bahan masakan hingga lah mula shooting video, kemudian shooting foto pula, seterusnya proses mengemas
Dah siap baru boleh makan ..
Nak edit video pula kena tunggu masa betul-betul tenang
Selalu nya saya buat sehingga lewat malam.
Dah siap edit video, sambung pula ke foto, nak masukkan watermark
aleh-aleh software tak boleh di access kerana telah di upgrade
Kalau nak pakai juga kena bayo lah pulak ! amboiii..
Buat blog ni sekadar suka-suka saja
Kalau nak kena bayar, susah lah juga . Heh !
Beberapa hari asyik google-google cari software lain.
Dapat software yang setara dengan yang sebelum atau kalau boleh lagi canggih lagi bagus !!!
Ambik masa lah juga..
Dah lah YOUTUBE pon belajar tak habis lagi..
Ingat nak khatam dulu .
Ini nak kena luang masa cari software baru,
Dah tu kena belajar dan biasakan diri dulu, baru boleh guna ...
Adusssss !
Dah kenalpasti software, macam-macam pancaroba pula kena hadapi masa nak install.
Maklum masa kerja dulu, part -part install, setup-setup ni orang lain yang buat, kita cuma guna sahaja.
huhuhu !!!!
Sekarang semua kena buat sendiri. maklum dirumah kan...
Tapi hasil nya teramat-amat berpuas hati...
OK Jom tengok resepi yang saya nak share untuk hari ini KARI IKAN MASIN yang awaresome
Kebetulan masih ada separuh lagi baki kepala ikan talang yang saya masak hari tu
Jadi kali ini saya masak Kari
Nenas pon saya menggunakan baki nenas yang tersimpan elok dalam peti sejuk.
Hasil nya tara...KARI IKAN MASIN tumis darat
Pada saya, ikan Talang adalah ikan kering yang paling sedap berbanding ikan kering lain jika dimasak kari atau masak lemak.
Dengan aroma dan rasa nya boleh menyebabkan kita berulang-ulang kedapur menambah nasi.
Saya sertakan disini youtube untuk memudahkan adik-adik, kakak-kanak dan anak-anak semua paham cara saya menyediakan kari ikan kering ..
TAPI ....
Jangan lupa SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE disini FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan dengan video-video masakan yang lain !
Bahan A
Tulang Ikan Talang (dalam 10-12 potongan)
* direndam dalam air biasa selama 5 minit sebelum dibasuh. Tujuan adalah untuk memudahkan proses menanggalkan kekotoran yang terlekat.
Bahan B
Minyak untuk menumis
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci halia (ditumbuk)
Bahan C (bancuh jadikan pes)
1 bungkus kecil rempah kari ikan
1/2 camca kecil jintan manis biji (ditumbuk)
1/2 camca kecil jintan putih biji (ditumbuk)
1 camca kecil lada hitam biji (ditumbuk)
1 camca kecil serbuk kunyit
Sedikit air
Bahan D
1 batang serai (diketuk)
1/2 kotak santan pekat + 1 mangkuk air (atau santan yang diperah dari 1/2 biji kelapa)
1/3 biji nenas muda (tak perlu direbus)
2 keping asam gelugor (optional...jika nenas yang digunakan kurang masam)
Bahan F
sedikit minyak untuk menumis
6 ulas bawang merah (dihiris nipis)
4 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 pelepah daun kari
1 inci halia (dihiris memanjang 'batang mancis')
3 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
* Tidak menggunakan garam ya... kerana ikan dah masin
Cara-CaraMenyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan B sehingga garing dan wangi.
2. Masukkan bahan C (pes rempah) dan serai. Masak dengan api sederhana sehingga rempah menjadi pekat dan pecah minyak. Pastikan dikacau selalu untuk mengelakkan ia berkerak.
3. Masukkan santan dan sebatikan dengan rempah.
4. Masukkan ikan, nenas dan juga asam keping. (Pastikan santan disebatikan dahulu sebelum masuk ikan untuk mengelakkan ikan hancur).
5. Masak dengan api perlahan sehingga kuah mendidih semula dan diangkat.
6. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan F sehingga bawang bertukar keemasan.
7. Tuang kedalam kari yang telah sip dimasak tadi.
8. Siap untuk dhidangkan ...
* FHA Selemak Santan
No comments:
Post a Comment