Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
MEE HOON GORENG KAMPONG atau lebih dikenali sebagai 'Mee Hoon Orang Dulu-dulu ' ini amat menyelerakan !!!
Pernah makan ?
Tanpa sebarang perasa tambahan, maklum dulu kan mana nak ada kiub-kiub, serbuk perasa dan sos tiram bagai....
Tapi masakan mereka tetap 'tumbs Up'
Terasa keaslian nya...
Sos Tomato atau Sos Cili pon tak ada kan..
Semua nya bergantung kepada bahan asas yang digunakan saperti bawang merah, bawang putih, daun Sup/daun saleri dan udang kering.
Juga cara atau teknik menyediakan nya sedikit sebanyak nenyumbang kepada keenakan mee ini untuk menambahkan aroma.
Dimana daun sup yang akan digoreng sehingga benar-benar kecut baru dimasukkan bahan-bahan lain.
Jom tonton Youtube !
Jangan lupa SUBSCRIBE YOUTUBE saya ya disini FHA Selemak Santan ........ supaya anda tidak ketinggalan dengan video-video masakan yang lain !
Bahan A
1/4 bungkus mee hoon (direndam 1/2 jam dan ditoskan air nya)
Sayur (kubis, sawi,kailan, karet)
Taugeh
Bahan B
sedikit minyak untuk menumis
2 biji bawang besar (dihiris kasar)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 camca besar udang kering (direndam 10 minit dan ditumbuk)
3/4 mangkuk kecil hirisan daun sup ( 1 mangkuk pon boleh... lebih sedap)
Daging (Boleh digantikan dengan isi ayam, udang atau pon sotong. Jika menggunakan daging, ia harus dipotong kecil untuk mempercepatkan proses memasak)
1 camca teh lada hitam biji (ditumbuk halus)
3 camca besar jus asam jawa
2 camca besar gula putih
Kicap Lemak Manis
Kicap Lemak Masin
Bahan C (dikisar halus)
7 biji cili kering (ikut kepedasan yang disukai)sedikit air
Bahan D
Daun bawang
Bawang Goreng
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan bawang putih dan terus digoreng.
3. Masukkan udang kering dan daun sup. Goreng sehingga daun sup 'benar-benar kecut' dan bawang bertukar sedikit keemasan. Ketika ini aroma memang terasa sangat....
4. Masukkan daging dan terus goreng.
5. Masukkan cili kisar, lada hitam, jus asam jawa dan gula. Masak sehingga terbit sedikit minyak dan air berkurangan (sesuaikan dengan kuantiti mee hoon)
6. Masukkan kicap manis dan kicap masin. Ratakan.
7. Masukkan mee hoon dan ratakan 'ala kadar' dengan menggunakan garfu untuk mengelakkan ia terputus.
8, Masukkan sayur dan ratakan sekali lagi.
9. Tutup tudung kuali dan perlahankan api. Masak selama 8-10 minit atau sehingga meehoon masak.
Dengan mentup tudung kuali ketika ini akan mempercepatkan proses memasak dan meehoon akan masak sempurna dan lembut.
10. Masukkan taugeh, ratakan dan padamkan api. Masak terlalu lama menyebabkan taugeh kurang keranggupan nya,
11, Tabur dengan daun bawang dan bawang goreng. Siap untuk dihidangkan.
* FHA Selemak Santan
Tgk post ni rasa nk buat jugak skrang ..sedapnyeee
ReplyDeleteJom lah Adda, semua bahan asas ni selalu nya terdapat didapur kita. Yang penting rasa keaslian lagi sedap !
DeleteTapi org tua2 dahulu mana guna kicap lemak manis, lemak masin semua tu..guna toyu( kicap ) biasa je..
ReplyDeleteOrg tua kt kg cik je kot. Mcm arwah nenek sy mmg pakai kicap adabi smada yg masin atau manis. Mungkin ikut tempat dan kawasan.
Delete