Bismillahirrohmanirrohim
Resepi hari ini NASI TOMATO lawan dengan 'Ayam Masak Ros' mamak Penang
Nanti kemudian hakak share resepi Ayam Masak Ros' yang awaresome tu ! OK !
Hari ni kita tengok resepi NASI TOMATO dulu
Cara menyediakan nasi tomato ni lebih kurang sama macam nasi-nasi yang lain
Yang berbeza cuma penggunaan bahan yang sedikit berlainan
Bercakap tentang bahan yang digunakan, sukatan yang digunakan kena 'patut-patut'
Maksud hakak jangan terlalu banyak, sebab ia boleh menyebabkan nasi melekit dan menjadi kurang menyelerakan. Contohnya terlebih tomato paste atau susu........
Kalau dah terkurang pulak dah menepati rasa kan !
Tentang tomato paste pulak, ada yang terlalu masam, ada yang sedikit manis
Jadi kena hati-hati ya
Biasa nya hakak akan rasa dahulu sebelum menyudu kan nya kedalam periuk.
Baru-baru ni hakak terbeli NASI TOMATO yang warna nya aduhai .... terlebih sudah
Merah yang amat !
.....mulut secara spontan 'Huishh !! merah nya' depan kakak yang jual tu
Dibalas kakak tu...... 'ini paste tomato mahal ni'
Nak cancel..., berasa bersalah pulak sebab kakak tu dah sendukkan
Balik.. hakak cuma makan lauk saja, nasi hakak ketepikan.
Tak selera tengok... macam letak pewarna pulak..
Dah tu berlebihan
Adoiii !!!!
Biar warna nasi sedikit pudar, yang penting rasa nya sedap
Kali ini hakak masak beras biasa saja
Kalau nak guna beras brasmati pon boleh !
Tambahkan sedikit gula batu (sedikit saja tau) supaya butiran nasi 'sedikit' berkilat (tidak sebam) dan sipi-sipi manis
Jomm ....
Untuk 2 orang makan
Bahan A
2 cawan beras (Jika menggunakan brasmati, pastikan ia direndam 1/2 jam, kemudian di toskan air nya)
Bahan B
1 camca besar 'penuh' minyak sapi 'Ghee Blend'
1 camca besar minyak masak
6 ulas bawang merah (dimayang nipis)
4 ulas bawang putih (dimayang nipis)
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 helai daun pandan (dipotong pendek atau dikoyak dan disimpul)
Bahan C
* Sukatan air ... 1 beras : 1.5 air + lebihkan sedikit untuk menggantikan air yang tersejat semasa mendidih
Jadikan 3 1/2 cawan (3 + 1/2 cawan lebih)
1 camca besar tomato puri 'KIMBALL'1/2 cawan susu cair
Air biasa secukupnya
Bahan D
1 biji tomato segar (dicincang)
Gula batu sebesar ibu jari
sedikit perasa ayam (*optional. Tapi hakak tak letakkan pon)
Sedikit garam
Bahan E
Daun bawang
Bawang Goreng
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan dan panaskan minyak masak dan minyak sapi dalam rice cooker. * Boleh gunakan periuk biasa
2. Tumis bahan B sehingga terbit aroma.
3. Masukkan bahan C (campuran Air), bahan D dan masak hingga mendidih. * Pastikan jangan terlalu lama didih nya kerana molekul susu akan pecah dan nampak kurang menarik.
4. Masukkan beras, ratakan sedikit, terus tutup tudung periuk dan masak saperti nasi biasa.
5. Apabila suis periuk bertukar ke 'warm mode', gembur 'sedikit' nasi supaya ia rata bercampur .
6. Tutup tudung periuk dan biarkan ia masak sempurna.
7. Tabur dengan bahan E sebelum dihidangkan.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
uih menggodaa..sedapnyaaa
ReplyDeletealhamdulillah... jemput makan
DeleteSedapnya..gambar saja pun dah rasa nak mkn
ReplyDeletemasak sendiri puas makan Rosekayz
DeleteSEDAPPPPNYA.... boleh cuba time free nanti. Anyway 1st time datang sini dan terus follow blog. salam kenal ya =D
ReplyDeletesalam kenal.... Siti Awadah
Deletemasak sendiri ikut selera kita
Sedap nya makanan nya nih apalagi nasi di tambah tomat... jadi pengen makan ini
ReplyDeletemasukkan tomat, nasi nya lebih sedap... ada rasa manis buah yang sedar
Deletebetul tu cik FHA kalau warna terlebih hilang mood tapi kalau sedap..boleh ler abaikan warna tu..hehe. Saya pun guna puree Kimball tapi dah lama tak masak nasi tomato ni..
ReplyDeletetomato kimball memang sedap. kalau goreng mee mamak pon guna jenama ini
Deletesedapnyaaaaaa.. nak buat tak berapa reti. beli jela nanti. hii
ReplyDeleteakak pon kadang beli juga Asyiqin.
Deleteni sebab mai mod rajin sikit
erm...sekarang tengah diet nasi...tapi bila tengok gambar2 ni macam nasi tu memanggil2 je...ohhhh...diet ku!!!!
ReplyDeletesekali sekala off kan diet tu
DeleteLayan selera makan kita
hehehe !
Wah, nampak sedapnya..feveret suami nasik tomato ni. Nanti saya nak cubalah..
ReplyDeletesedap auni ... akak suka
Deleteso far belum penah msk nasi tomato sbb sy jemu dgn ayam msk merah so pasni boleh laa try resepi ni ;-)
ReplyDeletesedap makan dengan ayam masak ros.. nanti akak share resepi masak ros ya ... tunggu
Deletemmg regu dia tuh kan kak ayam msk ros... ada pulak acar nenas sedapnya...
ReplyDeleteTak sempat nak sediakan Acar Nenas Nor,
DeleteTapi kalau ada lagi mengancam ni ...
waaaa sedapnyaaa
ReplyDeleteCuba cari kelainan dlm masakan terutama di bulan ramadan...
Delete