Bismillahirrohmanirrohim
Saperti yang dijanjikan dalam entry sebelum ...NASI TOMATO
Hari ini akak share resepi 'Ayam Masak Ros' mamak Penang
Maaf lah ya...
Lambat.....
Moddd malas melanda
Bukan nya susah pon
semua resepi dah ada dalam blog Mamak Haji disini SIRI 3 : RESPI: AYAM MASAK ROS MAMAK PENANG
Cuma akak perlu edit cara akak ja..
Supaya senang untuk rujukan akan datang.
Itu pon susah !!!
Adoi modd moddd !
Akak masak ayam ini pon dalam kuantiti separuh ja
Tapi resepi dibawah adalah untuk seekor ayam yang bersaiz besar
Jadi pandai-pandai lah adjust ye heheheheh !
Jangan risau pasti jadi nya ....
Bukan nya kita masak kek
Silap sukatan kek 'bantat'
kan kan .......
Ada setengah bahan dalam resepi ini akak tak masukkan contoh nya “Kimball Sup Tomato”, Badam dan juga karet.
Sebab nya
1. Akak tak nak lah kuah nya terlalu pekat kan. Tapi mengikut kata Mamak Haji masakan mamak Penang memang kuah pekat. Betui lah tu, cuma akak ja nak dera resepi ini sikit.
2. Tak ada stok didapur akak... hahaha
Tapi jangan risau. Rasa nya tetap mengancam
Dah rasa macam makan lauk-pauk kenduri-kendara dulu dulu pulak..
OK jomm ikut akak ke dapur
Bahan A
1 ekor Ayam (1.6 – 1.8 kg) (Potong 12)
Kunyit Serbuk
Garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan B
1 Senduk Minyak Masak * boleh guna minyak goreng ayam diatas2 batang Kulit Kayu Manis
3 kuntum Bunga Lawang
4 biji Buah Pelaga
5 kuntum Bunga Cengkih
1 helai pandan (dipotong 2″ panjang)
2 biji Bawang Besar (dihiris memanjang)
Bahan C (Dikisar halus)
1 inci Halia
1 biji Bawang Besar
5 ulas bawang putih
Sedikit air
Bahan D (Dikisar halus)
1 biji Tomato
2 camca besar Buah Badam (direbus, kemudian dibuang kulit baru dikisar)
10 biji Cili Merah /15 tangkai Cili Kering ( jika cili kering pastikan direbus dahulu)
Bahan E
1/2 Tin Susu Cair
1/2 Tin (bersaiz 225gm) “Kimball Sup Tomato”3 sudu besar Tomato Puri
Bahan F (jadikan Pes)
1 camca besar Serbuk Jintan Putih
1 camca kecil Serbuk Jintan Manis1 camca kecil Garam Masala.
1 camca kecil Kas-Kas (optional)
sedikit air
Bahan G
Sedikit gula
Garam
100gm Santan Pekat *optional
Pewarna merah oren *optional
Bahan H
Daun Pudina / SaderiBawang goreng
1. Satukan bahan A dan perap 1/2 jam. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ketulan ayam hingga 3/ 4 masak.
* Elak terlalu garing kerana texture ayam akan menjadi keras dan sukar rempah menyalutinya.
* Sekiranya menggunakan ayam kampung disyorkan tidak perlu digoreng.
2. Panaskan minyak dalam kuali * boleh guna minyak gorengan ayam. Masukan kesemua bahan B kecuali bawang besar dan tumis sehingga terbit bau harum baru dimasukkan hirisan bawang besar. Biar sehingga bawang bertukar warna keemasan.
3. Masukkan bahan C dan kacau hingga terbit bau.
4. Masukkan bahan D, E dan kecilkan api. Masak higga terbit bau kembali.
Api yang besar akan mengakibatkan texture kuah kurang cantik dimana ia akan kelihatan berbuih apabila dihidangkan nanti.
5. Masukan bahan F dan teruskan memasak sehingga pecah minyak.
6. Masukkan bahan G dan biar hingga ia mendidih kembali.
7. Masukan ayam dan sebatikan dengan kuah. Kecilkan api apabila kuah mula mendidih selama 15min.- 20min. Apabila kuah pecah minyak, bolehlah dikeluarkan untuk hidangan.
8. Hidangkan dengan taburan bahan H bagi menambahkan lagi bau yang harum.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
banyak jg ya bahan2nya
ReplyDeletebanyak anies, akak masukkan apa yang ada didapur ja. ini pon dah sedap.
Deletedulu dulu lauk kenduri dimasak secara beramai berbanding sekarang secara katering. Lauk pon dan moden
sedap owh
ReplyDeletetime kenduri kalau menu nih memang menambah2
hehe
tu la bila makan ja lauk ni, seara spontan teringat ketika makan lauk kenduri
DeleteMemang sedap ni.
ReplyDeleteTak cukup seketul
hahaha.. saya pon. kurang- kurang 2 ketul.
Deleteklu nk msk nih mmg sedapnya pakai ayam pencen kan kak.... skrg dh ssh nk jumpa lauk kenduri lauk ni... dana suke msk ros gini... nostalgia btl
ReplyDeletebetul tu dana, kenduri-kendara dulu, masak ramai-ramai. kombinasi idea terhasil lah resepi yang sedap
Delete