SAMBAI TOMEH TELOQ PUYUH ... Aduhai sedap nya ! Jom tonton YOUTUBE !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Salam berhujung minggu semua sahabat-sahabat hakak ...

Lama tak makan sambal tumis
Bila makan sedap pulak !

Kali ini akak sediakan SAMBAL TUMIS TELUR BURUNG PUYUH.
Orang Utara kata SAMBAI TOMEH TELOQ PUYUH 
Sama lah tu..

Telur rebus yang digoreng keemasan lebih beraroma dan sedap berbanding telur rebus biasa 
selain rupa sambal yang terhasil adalah lebih menarik.
Tambahkan sedikit udang kering dan sos cili thai untuk menambah kan lagi keenakan nya

Lagi satu...
Akak bila masak apa jenis telur pon, kulit telur mesti dibasuh dulu
Baik telur ayam, itik mahu pon telur puyuh
Kalau telur ayam dan itek, 'bahan buangan' yang melekat boleh nampak dengan jelas
Tapi bila telur puyuh , memang problem sikit...

Tapi basuh bersabun tetap bersabun.
sebiji-sebiji belek dan berus..
Hati-hati ya kalau telur puyuh kerana kulit nya lembut.
Tapi bila kemek/retak sikit ok lagi, janji kulit dalam tak terkoyak
masa rebus ok ja... putih telur tak keluar ...
selamat !!!!

OK... tak nak celoteh panjang.

Jom kita kedapur, kali ini akak rajin sikit. Akak sediakan video tau
Lama tak shoot video
Masih ada beberapa video yang setia menunggu untuk diedit
Mood malas katakan
Ahakssssssss !

Jangan lupa ya, jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !





Bahan A (direbus sehingga masak)
15 biji telur puyuh
Air secukup nya
sedikit garam

Bahan B
Minyak untuk menumis
12 ulas bawang putih (dicincang)
2 camca besar cili kering kisar (20 -25 biji) *ikut kepedasan yang disukai
1 camca besar udang kering (diendam 10 minit, dan di tumbuk hancur)
2 biji bawang besar (ditumbuk kasar)
1 camca kecil pes asam jawa
1 camca besar gula putih
1 camca besar sos cili Thai
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan A dalam periuk dan rebus sehingga masak dan dikupas kulit.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng telur puyuh sehingga sedikit keemasan. Angkat dan toskan.

3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga keemasan.
4. Masukkan cili kisar. (Jangan ditambah air ya...) 
5. Agak-agak cili 1/2 masak, terus masukkan udang kering. Terus menumis hingga terbit aroma yang wangi.
6. Masukkan bawang besar , aduk sehingga sebati dan kecilkan api. Masak hingga terbit minyak.
7. Masukkan asam jawa, garam, gula, cili sos dan dikacau rata.
8. Akhir sekali masukkan telur puyuh.
9. Biarkan telur mesra dengan sambal selama 5 minit sebelum angkat untuk dihidangkan.
10. Siap .........



Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

22 comments:

  1. Fuh sedap ni...makan dengan nasi lemak....

    ReplyDelete
  2. Nampak yummy!
    Telor puyuh kecik seketul boleh terus masuk mulut hehehe...

    ReplyDelete
  3. Sedap makan dengan nasi lemak.
    Pn is3 selalu juga buat sebab ada bekalan telur puyuh peliharaan sendiri

    ReplyDelete
  4. tlr puyuh ni msk apa pun sedap kak, tomeh pds lagi lah

    ReplyDelete
  5. Sedap nie! Nak masak pun senang. Hihi

    ReplyDelete
  6. sedap ni... baru lepas makan time lunch tadi...

    pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #34. maaf, baru sempat nak blogwalking ni.

    blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2018/03/senarai-url-blog-34.html

    pemenang akan diumumkan pada malam ini... gud luck!

    ReplyDelete
  7. kalau ada yg ckp x sedap kite tonyoh mulut dia dgn cili hahahaha

    ReplyDelete
  8. agak rumit juga kalau dengan telur puyuh nie..

    sebab saiz yang sangat kecil..

    mau pula sediakan dalam kuantiti yang banyak pulak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Hanafi. Basuh 15 biji ja dah berapa minit.
      Tak apa. Janji bersih.

      Delete
  9. Assalamualaikum FHA,
    tak pernah tak terliur kalau buka tudung saji di dapur dia....

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Amie.
      Layan diri ja apa yg ada bawah tudung saji tu. Hehehe

      Delete
  10. Kalau dulu telur puyuh memang favorite ana. Cuma sekarang kena kurangkan. Tapi sedap dia lagi2 dimasak sambal perghh memang terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah jadi fav akak dah.
      Ada 15 biji Lagi tunggu utk resp seterusnya

      Delete

Powered by Blogger.