Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...
Dah jemu makan kari ayam, kari ikan dan kari daging ? Apakata kita masak kari sayur pula.
Sedap tau !
2 dalam 1.. sayur dan lauk
Tapi tak semua sayur boleh dimasak kari.
Sayur dedaun yang sedikit keras dan tak mudah lecur /lembik memang sesuai
Contoh nya Kailan dan juga Kaler Hijau
Dah beberapa kali akak masak Kari Sayur sebegini..
Sedap kalau dapat meratah !!!!!
Sayuran Kale dianggap mempunyai manfaat kesihatan. Salah satu sifat yang mendakwa sayur ini adalah penawar kepada kanser. Selain lazat, Kale juga kaya dengan nutrien. Tidak hairan jika sayur ini dipanggil ratu sayuran.
Selain kaya dengan mineral, kale juga dimuatkan dengan antioksidan vitamin A, C dan K. Karotenoid dan flavonoid adalah sejenis antioksidan yang telah terbukti berkesan dalam mencegah kanser.
10 khasiat Sayur Kale Hijau (Sumber KINI SIHAT)
1. Menyehatkan Jantung
Kale hanya mempunyai 35 kalori, tanpa lemak dan sangat membantu untuk menurunkan kadar kolesterol dan sihat untuk jantung.
2. Menyehatkan Mata.
Tiap 100 gram sayur kale segar menyediakan vitamin A sebesar 9500 IU. Jumlah yang sangat tinggi dan telah memenuhi keperluan vitamin A setiap hari. Vitamin A yang diperlukan oleh badan untuk menjaga kesihatan penglihatan. Zeaxanthin dalam sayur kale diperlukan oleh retina sebagai antioxidan dan mata penjaga. Dengan mengkonsumsi sayur kale secara teratur dapat mencegah katarak pada orang tua.
3. Melancarkan Pencernaan.
Kale dapat mencegah masalah yang berhubungan dengan pencernaan, seperti sembelit dan sukar untuk buang air besar. Hal ini berkaitan serat tinggi yang ada di dalamnya.
4. Mencegah Anemia
Daun kale banyak mengandung zat besi dan asam folat. Seperti diketahui, zat besi diperlukan dalam membentuk hemoglobin sehingga mencegah penyakit kurang darah.
5. Mengatasi Penyakit Artritis.
Makan sup kale dengan rutin dapat mengobati Arthritis penyakit. Hal ini disebabkan adanya anti-inflamasi dan omega-3 di dalamnya. Sup kale juga baik dikonsumsi oleh penderita asma dan penyakit autoimun.
6. Mencegah Penyakit Liver
Kale juga bermanfaat untuk mengeluarkan racun dari badan anda. Efektivitas ini disebabkan oleh kandungan sulfur dan serat yang melimpah. Perbanyak makan bila untuk detoksifikasi sehingga mencegah penyakit hati.
7. Mencegah Tulang Keropos
Kale juga diperkaya dengan kalsium yang sangat penting untuk menjaga kesihatan tulang. Sayur kale sesuai dikonsumsi oleh wanita yang rentan terhadap osteoporosis, disebabkan kandungan kalsium dan vitamin K di dalamnya.
8. Mencegah Kanker dan Alzheimer
Sayur kale kaya akan fitonutrien dan vitamin K. Kedua nutrisi ini berkesan untuk mencegah kanker, dan baik untuk pencernaan. Vitamin K juga penting untuk mencegah pembekuan darah, yang boleh memicu kerosakan saraf di otak seperti penyakit Alzheimer.
9. Sangat sesuai untuk diet
Bagi anda yang menjalani diet program untuk menurunkan berat badan, sebaiknya masukkan sayur kale ke menu diet anda. Kale boleh disantap bersama salad sebagai makanan bebas lemak. Jumlah serat yang tinggi dan lemak yang rendah, menjadikannya sayur-sayuran sebagai makanan terbaik. Sayur ini sangat rendah kadar kalori dan gula
10. Menyehatkan Kulit dan Rambut
Sayur kale mempunyai jumlah omega 3 dan vitamin E yang berlimpah. Keduanya sangat baik untuk meningkatkan kesihatan rambut dan kulit. Dengan rutin makan sayur kale, rambut akan tumbuh lebih cepat dan kulit pun lebih cerah.
1 ikat Sayur Kaler (di kerat kasar)
3 ketul dada ayam (boleh digantikan dengan daging)
Bahan B
minyak secukup nya utuk menumis
2 ulas bawang merah (dimayang nipis)
4 ulas bawang putih (dimayang nipis)
1 inci halia (dimayang nipis)
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 tangkai daun kari
Bahan C (jadikan pes)
1 biji bawang besar (ditumbuk kasar)
1/2 camca kecil lada hitam serbuk
1/2 camca kecil lada putih serbuk
2 camca besar 'penuh' rempah kari daging
sedikit air
Bahan D
1 mangkuk besar santan sederhana pekat
perasa daging/ayam
sedikit garam
1 biji cili merah / hijau (dibelah 2)
1 jemput bawang goreng
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan B sehingga terbit aroma dan bawang layu.
2. Masukkan bahan C (pes rempah), diaduk rata, perlahankan api dan masak sehingga terbit minyak.
* Kacau selalu untuk mengelakkan ia berkerak.
3. Masukkan isi ayam, kacau-kacau sekejap dan terus masukkan santan. Biar sehingga kuah 'hampir' mendidih. * Jangan terlalu lama
4. Masukkan sayur Kale, perasa dan garam. Biar sehingga kuah mendidih kembali selama 6-8 minit (atau sayur lembut ).
5. Masukkan cili hijau/merah dan tabur denag bawang goreng
6. Siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment