Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum semua ...
Lauk ibu berpantang 2 hari lepas SINGGANG IKAN KELANTAN
Yang ini akak masak banyak untuk ahli keluarga yang lain juga bersantap
Kali ini dibantu boleh 'cucu' heheheh
Dah pangkat tok' maka dah jadi atok lah ....ahaks !
Sambil masak sambil berbual
Heran nya dia... kenapa singgang ini bukan warna putih.
Biasa tok belah ayah nya masak singgang kuah nya putih jernih !!
Akak jawap, 'Haaa.. ini lah singgang kelantan'
Apa-apa singgang pon memang sedap !!
Bahan A
600 g ikan kembong
1 biji cili merah/hijau (dibelah 2)
sedikit garam
Bahan B
4 ulas Bawang Putih (dihiris nipis)
2 biji Bawang Besar (ditumbuk kasar)
6 batang Serai (diketuk)
1 inci Lengkuas (diketuk)
1 inci Halia (dicincang)
1 camca teh Lada Hitam Serbuk (dikisar dari lada hitam biji)
3/4 camca besar ketumbar biji (tumbuk kasar)
3 keping asam gelugor
1 camca besar BuduAir secukup nya sebagai kuah
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan B dalam periuk dan rebus sehingga mendidih.
2. Apabila mendidih, perlahankan api dan masukkan ikan. Ini adalah supaya ikan masak dengan perlahan dan isi nya tidak hancur.
3. Apabila hampir mendidih semula, perasakan dengan garam dan masukkan cili merah.
4. Siap untuk dihidangkan.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
singgang msk nya simple tp bahaya... mkn nya boleh bertambah2 heheheh
ReplyDeleteuishh ! Suspen akak.. ingat tak elok untuk ibu berpantang. hahaha ...
Delete