Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Saperti biasa, sayur sayur sebegini memang sedap diratah
Kali ini SAYUR GORENG TOMYAM
Jommm ikut akak kedapur, kita masak lepas tu kita makan ...
Bahan A
sedikit minyak untuk menumis
2 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dicincang)
Bahan B
Udang secukup nya (dibuang kulit)
1 kiub Tomyam
1 batang serai (diketuk)
Sedikit Air
Bahan C
1/4 mangkuk besar hirisan Karet
10 batang Jagung Muda /Anak Jagung (dibelah 2 atau potong menyerong)
1 mangkuk besar hirisan Kubis
1 mangkuk besar Taugeh
* Boleh digantikan dengan apa-apa sayur yang disukai
Bahan D
1 biji bawang besar
1 biji cili merah / hijau
2 helai daun limau purut (dihiris halus)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan A sehingga layu.
2. Masukkan udang dan kacau sebentar. .. Jangan terlalu lama.
3. Terus masukkan air, kiub tomyam dan serai. Biar mendidih sebentar.
4. Masukkan sayuran kecuali taugeh. Mula kan dengan sayur yang berubi dan masak sebentar sahaja untuk memastikan ia kekal rapuh.
5. Akhir sekali masukka taugeh bersama bahan D, kacau-kacau sebentar dan terus angkat untuk dihidangkan.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
bila dh boh udang besar tu msk apa pun sedap jadinya kak
ReplyDelete