Saturday, 17 November 2018

MEEHOON SUP AYAM & SAMBAL BILIS SOTONG KERING ...juadah istimewa yang sedap

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Akak masak MEEHOON SUP AYAM  semalam untuk keluarga pbila terigin sangat nak makan makanan yang berkuah,
Rasa meehoon kali ini amat sedap bagi selera kami keluarga, manakan tidak, takkan habis seperiuk kuah dan bihun.

Kali ini ia dimakan bersama SAMBAL BILIS SOTONG KERING untuk yang nak sedikit pedas dan rasa sipi-sipi manis.
Memang satu gabungan yang menjadi dan rasa nya amat marbeless gileee..
Semua pakat dok menghirup kuah !

Masih tak berganjak dengan resepi Sambal SAMBAL NASI LEMAK SOTONG KERING ... serius gila...amat sedap !.
Dah jadi kebiasaan bila dah sedap akak akan ulang masak berkali-kali ....
Tapi kali ini akak lebihkan Sotong dan juga ikan bilis.. untuk rasa yang lebih-lebih kaw dan meletup'sss.

Kali ini akak masak 'lebih banyak' dari biasa sebab dah plan nak sediakan NASI LEMAK KUKUS SERAI pula nanti yang akan dimakan dengan sambal ini !!!!

Jom .... hari ini kita tinjau resepi MEEHOON SUP AYAM & SAMBAL BILIS SOTONG KERING yang semua sedap menghirup rasa kuah nya !!!!


KUAH SUP


Bahan A
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)

Bahan B
2 kuntum Bunga Lawang
2 inci kulit Kayu Manis
4 biji Buah Pelaga
6 kuntum Bunga Cengkih
1 inci Halia (dihiris kasar)
4 ulas Bawang Putih (dihiris nipis)
1 biji Bawang Besar / 6 ulas bawang Merah (dihiris nipis)

2 batang Serai (diketuk)

Bahan C (dikisar halus)
1 inci Halia
2 biji Bawang Besar
6 ulas Bawang Putih
1 camca besar Ketumbar Biji
1 camca kecil Lada Hitam
1 camca kecil Lada Putih
Sedikit Air

Bahan D
1 peket kecil Rempah Sup 'Faiza'
Sedikit air

Bahan E
Air secukup nya sebagai kuah
2 batang Lobak Merah (dipotong kasar)
1/2 camca besar Stok Ayam 'Maggie'
Sedikit Garam

Bahan F
Hirisan Daun Sup
Hirisan Daun Bawang
Bawang Goreng

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan B (kecuali serai) sehingga bawang bertukar keperangan baru dimasukkan serai dan kacau-kacau sebentar Untuk elakkan rasa serai hilang apabila digoreng terlalu lama.
2.Masukkan bahan C, D dan perlahankan api. Pastikan dikacau selalu untuk mengelakkan ia rempah hangit. Masak sehingga rempah terbit minyak.
3. Masukkan sedikit air lagi(sedikit sahaja), sebatikan dengan rempah baru dimasukkan ayam. Sebatikan dan biar selama 5 minit supaya rempah mesra dalam isi ayam.
4. Baru dimasukkan bahan E. Masak sehingga kuah mendidih.
5. Sebelum angkat, tabur dengan  bahan F.
6. Siap.

BIHUN


Bahan A (direndam 1 jam)
1 paket bihun Jasmin
Air biasa secukup nya
1 camca teh kunyit serbuk atau setitis pewarna kuning

Cara-Cara Mencelur
1. Bihun ditoskan air rendaman. Kemudian alirkan sedikit air. Ketepikan.
2. Didihkan air dalam periuk sehingga betul-betul mendidih.
3. Masukkan bihun dan biarkan selama lebih kurang 1 minit sahaja untuk mengelakkan bihun terlebih masak, aduk-aduk sedikit, terus angkat dah tuang kedalam penapis.   
4. Siap.



SAMBAL SOTONG


Masih tak beranjak dengan resepi Sambal SAMBAL NASI LEMAK SOTONG KERING ... serius gila...amat sedap !.
Dah jadi kebiasaan bila dah sedap akak akan ulang masak berkali-kali ....
Tapi kali ini akak lebihkan Stong dan juga ikan bilis.. memag marvelesss.
Akak masak banyak dari biasa sebab plan nak masak NASI LEMAK KUKUS SERAI nanti

BAHAN TABUR

Bahan A
Kek Ikan (digoreng)
Kacang Goreng (digoreng)

Sayur Sawi  (dicelur)
Taugeh (dicelur)

Hirisan Daun Sup
Hirisan Daun Bawang
Bawang Goreng
Limau Nipis


Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

No comments:

Post a Comment