BUNGA AIR GORENG RANGGUP ... seranggup-ranggup nya sampai ke tulang !
Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Bila kepasar dan terjumpa Ikan Bunga Air, akak memang suka sangat. Ditambah lagi jika nampak ia masih segar dan besar besar dari biasa.
Sedap sangat kalau dimasak sayur air atau dengan kata lain, sayur ikan. Kerana kuah hasil masakan ikan ini memang amat manis.
Kalau buat pais pon best jugak kan !
Tapi masaalah nya, ikan ini kalau dimasak berkuah atau jenis masakan berbasah, susah sikit nak dimakan isi nya, maklum bertulang.
Tapi akak rasa, lebih ramai yang suka jika ia digoreng ranggup.
Kalau yang ini memang cepat habis. Semangkuk atau sepinggan besar pon tentu tak ada masaalah !!!
Jom hari ini akak share BUNGA AIR GORENG RANGGUP.
Memang ranggup sangat-sangat sampai ketulang walaupon badan nya disaluti tepung !
Sedap dimakan panas-panas !
Bahan A
Ikan Bunga Air
Minyak secukupnya untuk goreng tenggelam.
Bahan B
1 cawan Tepung Beras Campuran
1/3 cawan Tepung Sagu *Boleh digantikan dengan Tepung Ubi. Tapi seelok nya gunakan tepung sagu supaya mendapat texture yang lebih ranggup.
2 camca besar Air Kapur
1 camca teh Kunyit Serbuk
1 camca teh 'Lada Hitam' serbuk (Homemade)
4 camca besar minyak masak
1/2 camca teh Pati Ikan Bilis 'Knor'
Air secukup nya
Sedikit garam
* pastikan adunan tepung lebih pekat dari tepung goreng pisang. Jangan risau kerana bila dimasukkan ikan, adunan tepung akan menjadi sedikit cair. Jadi semasa membancuh, pastikan ia agak pekat dan akan berpalut cantik pada ikan nanti
* Elakkan dari semasukkan bawang kerana ia menjadikan tepung kurang ranggup
Cara-Cara Menyediakan nya.
1. Satukan kesemua bahan B dalam mangkuk sehingga betul-betul sebati., dan tiada minyak yang terasing dalam adunan.
* Pastikan adunan tepung lebih pekat dari tepung goreng pisang. Jangan risau kerana bila dimasukkan ikan, adunan tepung akan menjadi sedikit cair. Jadi semasa membancuh, ia mestilah agak pekat dan akan berpalut cantik pada ikan nanti
2. Masukkan ikan kedalam bancuhan, gaul satu persatu/hati-hati untuk mengelakkan ikan hancur. Perap 10 minit.
3. Panaskan minyak dalam kuali. * Minyak seelok nya lebih sedikit supaya ikan tenggelam.
4. Masukkan ikan dan goreng dengan api yang 'sederhana' sehingga garing.
5. Siap.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Sedap sangat kalau dimasak sayur air atau dengan kata lain, sayur ikan. Kerana kuah hasil masakan ikan ini memang amat manis.
Kalau buat pais pon best jugak kan !
Tapi masaalah nya, ikan ini kalau dimasak berkuah atau jenis masakan berbasah, susah sikit nak dimakan isi nya, maklum bertulang.
Tapi akak rasa, lebih ramai yang suka jika ia digoreng ranggup.
Kalau yang ini memang cepat habis. Semangkuk atau sepinggan besar pon tentu tak ada masaalah !!!
Jom hari ini akak share BUNGA AIR GORENG RANGGUP.
Memang ranggup sangat-sangat sampai ketulang walaupon badan nya disaluti tepung !
Sedap dimakan panas-panas !
Bahan A
Ikan Bunga Air
Minyak secukupnya untuk goreng tenggelam.
Bahan B
1 cawan Tepung Beras Campuran
1/3 cawan Tepung Sagu *Boleh digantikan dengan Tepung Ubi. Tapi seelok nya gunakan tepung sagu supaya mendapat texture yang lebih ranggup.
2 camca besar Air Kapur
1 camca teh Kunyit Serbuk
1 camca teh 'Lada Hitam' serbuk (Homemade)
4 camca besar minyak masak
1/2 camca teh Pati Ikan Bilis 'Knor'
Air secukup nya
Sedikit garam
* pastikan adunan tepung lebih pekat dari tepung goreng pisang. Jangan risau kerana bila dimasukkan ikan, adunan tepung akan menjadi sedikit cair. Jadi semasa membancuh, pastikan ia agak pekat dan akan berpalut cantik pada ikan nanti
* Elakkan dari semasukkan bawang kerana ia menjadikan tepung kurang ranggup
Cara-Cara Menyediakan nya.
1. Satukan kesemua bahan B dalam mangkuk sehingga betul-betul sebati., dan tiada minyak yang terasing dalam adunan.
* Pastikan adunan tepung lebih pekat dari tepung goreng pisang. Jangan risau kerana bila dimasukkan ikan, adunan tepung akan menjadi sedikit cair. Jadi semasa membancuh, ia mestilah agak pekat dan akan berpalut cantik pada ikan nanti
2. Masukkan ikan kedalam bancuhan, gaul satu persatu/hati-hati untuk mengelakkan ikan hancur. Perap 10 minit.
3. Panaskan minyak dalam kuali. * Minyak seelok nya lebih sedikit supaya ikan tenggelam.
4. Masukkan ikan dan goreng dengan api yang 'sederhana' sehingga garing.
5. Siap.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
aduhai kak, sedapnya nampak...
ReplyDeletedana mula2 ingat bunga apa tu bunga air hehehe... dana tak tau pun nama ikan nih... beli or msk sndiri pun tak penah heheheh...
Ikan ni adik beradik ikan bilis juga. Tapi dia bersaiz besar. part bersiang memang remeh sikit.
Deletesalam aliak
ReplyDeleteape tu ikan bunga air kak?
macam sedap je..
terliur plak tengok
W'salam. Ikan ini kecik kecik saja saiznya. Boleh google 'ikan bunga air' utk tengok ikan yg fresh. Sedap kalau goreng kunyit
Deletefirst time dgr ikan bunga air...btw content blog menarik.. lets blogwalking and click iklan..done follow u.. follow me back.. http://acuyuhan.blogspot.com/ thanks
ReplyDeleteakak dah lawat blog acuyuhan.. Menarik !!!
Delete