Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...
TAUHU GORENG RANGGUP aka TAUHU GORENG KREMES
sebagai lauk sampingan akak
Bahan-bahan yang digunakan tak banyak dan amat mudah disediakan.
Dulu akak dah pernah sediakan AYAM GORENG KREMES boleh rujuk video di bawah disitu untuk menyediakan kremesan.
Cuma bahan untuk tauhu ini tak banyak saperti ayam...
Jomm ...
Bahan A
3 keping tauhu (dipotong kpd 9 ketulan)
3 tangkai daun kari
Bahan B
120 gram Tepung Sagu
2 sudu besar 'penuh' tepung beras 'Campuran' (Cap 1 Gajah)
1 biji kuning telur
220 ml (Kepekatan cair dari goreng pisang)
1/3 kuib pati ayam
1/2 sudu teh baking powder
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan TAUHU
1. Satukan kesemua bahan C kecuali baking powder dan sebatikan.
2. Panaskan minyak didalam kuali. Apabila sudah panas, baru masukkan baking powder kedalam adunan tepung dan ratakan sekali lagi. Baru masukkan tauhu.
3. Goreng tauhu yang bersalut tepung. Agak 5 minit berada dalam kuali, baru masukkan daun kari dan teruskan menggoreng sehingga sedikit keperangan. Pastikan tak terlalu lama untuk mengelakkan tauhu menjadi liat.
4. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
Cara-Cara Menyediakan KREMESAN
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Pastikan minyak sudah benar-benar panas....
Kacau-kacau adunan menggunakan telapak tangan dan ambil adunan dengan tangan dan masukkan ia kedalam kuali. Dan dengan bantuan jari jurai-juraikan ia sambil gerakan tangan secara berputar.
* Jarak tangan dari atas minyak lebih kurang 20-25cm sewaktu proses 'mengurai'
*Ulang 3-4 genggam untuk setiap kali menggoreng. Jika terlalu banyak/penuh takut nanti ia akan melekat antara-satu sama lain. Walau bagaimana pon ia bergantung kepada saiz kuali.
3. Adunan akan menyebar memenuhi kuali saperti berikut
4. Biarkan ia sedikit mengeras sebelum angkat hujungnya dan terus lipat 2 atau 4 (terpulang).
Jangan sekali-kali mengacau atau 'menguis' selagi ia belum mengeras kerana akan menyebabkan ia melekat antara satu sama lain dan tidak akan 'bersarang'.
5. Setelah melipat, perlahan kan api sedikit supaya ia masak dengan sekata.
6. Goreng sehingga warna keperangan dan agak-agak dah masak boleh lah diangkat.
7. Letakkan ia dalam penapis yang berasalaskan kertas serap minyak.
8. Besarkan sedikit api dan PASTIKAN minyak betul-betul panas, dan ulang langkah 2 sehingga habis adunan.
ni mkn rata gitu je pun sedpa ni kak....
ReplyDeletecicah sos pedas. heheh
Deletebuat kudapan pun sedap nie..
ReplyDeleteyup... sambil nonton tv, kita makan
Delete