Friday, 21 December 2018

BEBOLA SARDIN ... bebola yang lembut dan sangat sedap !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...

Resepi untuk hari ini BEBOLA SARDIN... yang sedap
Memang sedap sangat...
Nak buat pon senang sebab dah ada acuan ini yang akak beli dengan SHOPEE pada hari promosi  12.12 tempoh hari
Akak baru terima beberapa hari lalu. Tak sabar nak try test !!!!

Adunan ini akak bancuh awal-awal lagi ..
Maklum tin sardin dah akak buka sebelum itu untuk buat nasi goreng sardin.

Psss...Akak ni kalau tengah-tengah malam lapar, kebiasaan nya akak akan masak nasi goreng sardin, sebab nak masak nya amat mudah dan yang penting ia sangat-sangat sedap, lagi kalau kita letak lebih cili padi... Resepi boleh rujuk di sini NASI GORENG SARDINE ... rahsia nasi goreng yang sedap !
Tapi akak tambah 2 tangkai daun kari untuk lebih-lebih sedap !
...memang layan sungguh walau tengah malam


Berbalik pada cerita awal tadi....
Akak hancurkan Sardin, Tauhu dan Tepung Jagung...Lepas tu simpan dalam peti sejuk

Bila dapat dapat saja acuan dari post laju, terus akak ON kan projek bebola ini..
Tambahkan bahan-bahan lain dan terus masak.
Memang senang sangat. Tak lekat langsung.
Berbaloi beli alat memasak ini

Jomm

Bahan A
2 - 3 ekor ikan Sardin
3 keping tauhu
2 camca besar Tepung Jagung
1 camca besar Mayonise
Sedikit garam

Bahan B
4 biji telur gred B
3 biji Cili Merah (di buang biji, belah 4 dan dihiris nipis)
2 biji  bawang besar (dibelah 16 dan dihiris kecil)
1 mangkuk kecil Hirisan Daun Bawang
1 mangkuk kecil Hirisan Daun Sup
1/2 mangkuk kecil Hirisan Daun Ketumbar
1/2 camca kecil Lada Hitam serbuk

Bahan C
Sedikit minyak * Tak letak minyak pon boleh



Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan A dalam mangkuk dan lenyek sehingga hancur.
2. Masukkan kesemua bahan B dan digaul rata.

3. Panaskan acuan non-stick.
4. Letakkan sedikit minyak. * Kalau tak letak pon boleh

5. Masukkan 1 camca kecil adunan kedalam acuan dan masak sehingga bahagian bawah sedikit keperangan.
6. Alihkan/ Terbalikkan.

7. Angkat apabila pasti bebola masak sempurna. * Sebenar nya tak lama proses memasak ini.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

6 comments:

  1. sedapnya.. Buat juadah minum petang pun best nie..

    ReplyDelete
  2. Aduh kak, mengiurkan betul lah...
    cantik je bulat tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa tak menyesal beli acuan ni. Memang mudah sangat nak masak. Tak melekat. Dana kena cuba dapatkan satu.

      Delete