Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...
Resepi untuk hari ini BEBOLA SARDIN... yang sedap
Memang sedap sangat...
Nak buat pon senang sebab dah ada acuan ini yang akak beli dengan SHOPEE pada hari promosi 12.12 tempoh hari
Akak baru terima beberapa hari lalu. Tak sabar nak try test !!!!
Adunan ini akak bancuh awal-awal lagi ..
Maklum tin sardin dah akak buka sebelum itu untuk buat nasi goreng sardin.
Psss...Akak ni kalau tengah-tengah malam lapar, kebiasaan nya akak akan masak nasi goreng sardin, sebab nak masak nya amat mudah dan yang penting ia sangat-sangat sedap, lagi kalau kita letak lebih cili padi... Resepi boleh rujuk di sini NASI GORENG SARDINE ... rahsia nasi goreng yang sedap !
Tapi akak tambah 2 tangkai daun kari untuk lebih-lebih sedap !
...memang layan sungguh walau tengah malam
Berbalik pada cerita awal tadi....
Akak hancurkan Sardin, Tauhu dan Tepung Jagung...Lepas tu simpan dalam peti sejuk
Bila dapat dapat saja acuan dari post laju, terus akak ON kan projek bebola ini..
Tambahkan bahan-bahan lain dan terus masak.
Memang senang sangat. Tak lekat langsung.
Berbaloi beli alat memasak ini
Jomm
2 - 3 ekor ikan Sardin
3 keping tauhu
2 camca besar Tepung Jagung
1 camca besar Mayonise
Sedikit garam
Bahan B
4 biji telur gred B
3 biji Cili Merah (di buang biji, belah 4 dan dihiris nipis)
2 biji bawang besar (dibelah 16 dan dihiris kecil)
1 mangkuk kecil Hirisan Daun Bawang
1 mangkuk kecil Hirisan Daun Sup
1/2 mangkuk kecil Hirisan Daun Ketumbar
1/2 camca kecil Lada Hitam serbuk
Bahan C
Sedikit minyak * Tak letak minyak pon boleh
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan bahan A dalam mangkuk dan lenyek sehingga hancur.
2. Masukkan kesemua bahan B dan digaul rata.
3. Panaskan acuan non-stick.
4. Letakkan sedikit minyak. * Kalau tak letak pon boleh
5. Masukkan 1 camca kecil adunan kedalam acuan dan masak sehingga bahagian bawah sedikit keperangan.
6. Alihkan/ Terbalikkan.
7. Angkat apabila pasti bebola masak sempurna. * Sebenar nya tak lama proses memasak ini.
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
sedapnya.. Buat juadah minum petang pun best nie..
ReplyDeletebetul-betul .. makan panas-panas
DeleteAduh kak, mengiurkan betul lah...
ReplyDeletecantik je bulat tuh
Rasa tak menyesal beli acuan ni. Memang mudah sangat nak masak. Tak melekat. Dana kena cuba dapatkan satu.
DeleteOhsem nih!
ReplyDeleteTq for sharing...
Sama-sama AIDA
Delete