Saturday, 1 December 2018

TEMPE GORENG KICAP MANIS ... ranggup-ranggup belaka !



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Salam berhujung minggu sahabat semua

Resepi hujung minggu..TEMPE GORENG KICAP MANIS
Sangat sesuai sekali disediakan sebagai lauk sampingan untuk menceriakan hidangan lauk pauk yang sedia ada.
Rasa tempe yang lemak-lemak bersama timbunan ikan bilis, bawang dan cili kering.
Ditambah dengan aroma daun kari dan juga bawang putih yang ditumis harum...

Jom... 

 

Bahan A
 2 keping tempe (dipotong kiub)
1 1/2 mangkuk kecil ikan bilis

Bahan B
Minyak untuk menggoreng
4 ulas bawang putih (ditumbuk/cincang)
2 tangkai dan kari

10-15 biji cili kering (dihiris menyenrong)
3 biji bawang besar

Bahan C
Kicap lemak manis 'Kipas Udang'
Sos Tiram
Lada hitam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Kemudian goreng tempe sehingga ranggup. Angkat dan ketepikan.
3. Menggunakan minyak yang sama (kurangkan jika berlebihan), tumis bawang putih dan daun kari sehingga beraroma.
4. Masukkan cili kering dan goreng bertukar sedikit warna nya, terus masukkan bawang besar.
Masak sehingga bawang layu.
5. Masukkan bahan C dan kacau sebentar dan padamkan api. Biar sejuk dahulu.

6. Satukan ikan bilis, tempe dan bahan goreng diatas.
7. Siap.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

2 comments:

  1. mmg sedap ni kak, boleh bertambah2 nih walaupun simple je lauknya...

    ReplyDelete