Friday, 30 November 2018

SIAKAP MASAM MANIS... akak style, akak favourite

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Salam Jumaat sahabat-sahabat akak sekalian

Hari ini akak nak share resepi SIAKAP MASAM MANIS versi akak !

Nak kata lama tak makan lauk masam manis ni, tak jugak.
Rasa-rasa dalam bulan ni, termasuk yang ini, kali kedua.

Selera akak sebenar nya tak berapa suka sangat akan lauk yang manis-manis, kecuali sambal nasi lemak dan pajeri. begitu juga sambal tertentu.
Tapi bila makan lauk masam manis beberapa hari lalu, rasa sedap pulak.

Masa tu akak masak main campak-campak saja dalam kuali sebab dah hampir petang kalau tak silap.
Selesai makan nasi, sambung pulak dengan aktiviti meratah.. aduhai !

Keenakan lauk tempoh hari itu yang membuat akak rancang nak masak lagi... dan lagi.

Maka ini lah hasil nya..... tadaaaaaaaaaaa !
Cepat-cepat shooooot,
Dah taksabar nak makan.
Dah terliur sangat dah ni,
ahaks !!!!!


SIAKAP MASAM MANIS...
Ada macam-macam versi kalau kita search di internet, kerana ia bergantung kepada si-tukang masak.

Resepi akak simple saja tapi yang penting... penggunaan bawang yang agak banyak semasa menumis untuk menjadikan ia manis bawang selain manis sos.
Juga bawang tersebut akan menjadikan kuah masakan sedikit pekat dan 'berisi'.

Akak suka guna Sos Cili berbanding Sos Thai jenama 'Life' untuk masak memasak walaupon untuk goreng mee dan juga meehoon.
Bagi akak Sos Thai sedap hanya  untuk cicah mencicah saja... Ikut selera memasing kan !!!

Jangan lupa masukkan sedikit pes asam jawa 'ADABI' memang mengancam rasa nya. Maaf ini bukan iklan berbayar ya... serius !!!

Jomm.... memang layan dengan ikan sekor ni

 Posing 'maut' a.k.a menonggek' !!!  maklum baru lepas mandi dan dah siap berbedak. Sexy Tak ???


Bahan A
1 ekor ikan Siakap yang bersaiz besar (disiang dan dibersihkan)
1 camca kecil Kunyit Serbuk
Sedikit Garam

2 1/2 camca besar Tepung Jagung

Bahan B
Minyak untuk menggoreng ikan
4 ulas Bawang Putih (dicincang)
8 ulas Bawang Merah (dihiris)
1 inci halia (dihiris)

Bahan C
1/2 camca teh Lada Putih serbuk (Homemade)
1 camca teh Lada Hitam serbuk (Homemade)
2 camca besar Sos Cili 'Life'
1 camca besar Sos Tiram
3/4 camca besar Gula Kabung / Gula Merah * optional
1 camca besar Sos Plum * optional
1 camca teh pes Asam Jawa 'ADABI'
Sedikit Air
Sedikit Garam

Bahan D
2 biji bawang besar (dihiris baji)
5 biji Cili Padi Hijau (dihiris menyerong)
5 biji Cili Padi Merah (dihiris menyerong)
Sedikit Kubis Bunga


Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ikan diperap dengan kunyit dan garam selama 1/2 jam.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Apabila telah panas baru lumur tepung jagung pada ikan dan terus goreng sehingga garing. Angkat dan ketepikan.

3. Menggunakan minyak yang sama tetapi kurang kan sedikit. Tumis bahan B sehingga betul-betul layu.
4. Masukkan bahan C dan masak sehingga kuah pekat dan terbit minyak.
5. Masukkan bahan D kacau-kacau sebentar terus angkat dan curah atas ikan yang telah siap digoreng tadi.
6. Siap untuk dihidangkan.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

1 comment:

  1. besar betul ikannya tuh kak, sampai terkeluar2...
    kene guna pinggan yg bsr lg nampaknya tuh....
    kalau dana pun asal rasa masam manis tu kira jadi lah hehehhe...
    sbb mcm2 gaya kan

    ReplyDelete