Friday, 6 December 2019

MENJADI TETAMU ALLAH MUSIM HAJI 1440H / 2019M - Part 3 (Pasport, Suntikan dll)

Gambar ihsan Google
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua !

Salam bertemu lagi untuk sambungan yang ke 3...
aduii malas rasa nak mengadap notebook !

OK...OK..OK..
Kena paksakan diri, kalau tidak makin malasss !

Selepas menerima 'Surat Pengesahan Menerima Tawaran', boleh rujuk perincian dan celoteh akak pasal proses document di sini ...PART 2, proses seterus nya kita dikehendaki

1. ....... menyegerakan urusan membuat Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA) di pejabat Imegresen.
Pada yang telah mempunyai pasport, hendaklah memastikan tempoh sahlaku PMA adalah melebihi tarikh yang dinyatakan dalam 'Surat Tawaran'. Pada yang tak ada buat lah ya....
Juga PMA mempunyai sekurang2 nya 4 ms kosong secara berturutan/sbelah menyebelah.

Jangan lupa bila ke Imegresen, bawakan 'Surat Pengesahan Menerima Tawaran' , kita boleh dapat diskaun tau.....
Tapi macam kes akak yang terlalu lah 'teruja-uja sangat nak menunaikan Haji !!! ',  baruuuu... dapat 'Surat Tawaran' (belum lagi 'Surat Pengesahan Menerima Tawaran' ), pertama-tama action akak, terus pi renew pasport (masa tu tak tau ada diskaun diskaun ni...).

Tapi bila fikir-fikir balik, emmm......... tak dapat diskaun pon tak pa, janji akak dah siapkan satu kerja. Kalau nak datang balik ke pejabat imegresen semata mana nak dapat diskaun, kena fikir duit minyak lagi, masa lagi, nak dapat parking lagi bukan senang. So pasport siap.

2. ....... Sediakan dokument sokongan perakuan mahram bagi bakal haji wanita yang berumur 44 tahun dan ke bawah. Bagi kes akak, umur pon dah lebih, so skip je lah part ni.

3. ....... Seterus nya sediakan 2  keping gambar bersaiz 4cm x 6cm  (lebih pon tak apa, keperluan TH dan boleh diletak pada beg sandang dan dll), dan sekeping gambar 2.5cm x 3cm untuk dilekatkan dalam 'Buku Rekod Rawatan'

4. ....... Dapatkan suntikan tambahan ia-itu 'Pneumococcal' dan 'Infuenza'. Kedua-dua suntikan ini akak ambil pada hujung-hujung bulan puasa 27/05/2019.
Suspen juga nak kena cucuk 2 kali dalam satu masa, maklum akak memang takut jarum.. hehehe !
Satu tangan kanan, satu tangan kiri, adoii, macam mana nak drive balik nanti....
Tapi sebelum tu siap pejam mata dulu tau !, kepala toleh lain, jangan pandang jarum, sambil tu 'selawat keatas Nabi' sentiada berkumat kamit dari mulut akak.  Tak kisah lah doktor kan... dengar lah akak baca selawat ni.
heheh...doktor pon ikut baca !

Alhamdulillah ! tak terasa sakit sedikit pon.
Itu lah mustajab nya selawat Nabi ni, yang memang akak amalkan selalu, terutama apabila melalui detik-detik tertentu.

Note.. sebelum tu pada 30/03/2019 akak dah ambil suntikan 'Meningococcal Qudrivalent Vaccine ACYW-135 semasa first buat medical checkup untuk mendapat kelulusan Terima Tawaran.
So,  total 3 suntikan.

5. ....... Pada yang ada rezeki lebih sikit dan merancang nak menggunakan pakej swasta, dah boleh submit permohonan anda bersama salinan 'Surat Pengesahan Menerima Tawaran' kepada agency untuk diproses.
* nanti akak akan terangkan kenapa akak pilih agency swasta. 
* Juga kepada yang nak sangat-sangat pergi haji, ada rezeki lebih tetapi masih belum menerima tawaran, haaa... tunggu part berikut nya akak akan share macammana nak buat rayuan seterusnya..... 

6. ....... Jangan lupa terus hadirkan diri mengikuti kursus- kursus haji ya...

Kepada bakal-bakal haji atau sesiapa sahaja yang berhasrat ingin mengikuti kursus haji untuk tahun 1441H / 2020M anjuran Tabung Haji, kursus akan bermula pada minggu depan, 14/12/2019, setiap Sabtu pukul 9.00 - 11.45 pagi, 

Perlu di ingatkan ... tak perlu tunggu tawaran haji baru nak mengikuti kursus, hadirkan diri sebagai persediaan awal, tak rugi.....

Akak perasan ada yang hanya mengikuti kursus selepas mendapat tawaran.
Jika tawaran diterima awal, sempat lah kita belajar dari A to Z.
Tapi kita perlu ingat, kadang 'tawaran Haji'  keluar lewat bukan hanya kepada yang membuat  rayuan.  Kadang disebabkan ada yang menolak tawaran haji, menyebabkan nama kita pula timbul 'lewat'.

Kalau dah lewat terima tawaran, tak pula hadiri kursus haji, atau hanya sempat hujung-hujung, macam mana tuuuu ????
Lepas tu pergi pulak sorang diri.  Gelabah atau cool ?

Walaupon jika pergi bersama agency, semua In Sya ALLAH akan diberi tunjuk ajar, tapi pada akak lah Tak Ada Kepuasan dalam diri. Haji pulak sekarang ini sekali sahaja. Tak boleh repeat-repeat kecuali petugas tabung Haji dan yang pergi bukan melalui Tabung Haji Malaysia.

Mungkin pada sesetengah orang OK, tapi tidak pada akak.
Sebab itu, akak perasan  orang yang sebegini kurang beria sangat nak ke Masjid semasa disana.

Akak bercerita berdasarkan pengalaman supaya menjadi panduan untuk diri akak dan yang lain.
Yang tak berapa nak elok, cuba hindarkan.

OK..kita sambung pasal kursus haji ni...
Kursus untuk tahun ini hanya 13 siri sahaja berbanding 17 pada tahun-tahun sebelum.
Sebab tu ia bermula sedikit lewat, tetapi tempoh masa kursus dipanjangkan.
Dulu kursus bermula 9.00 - 11.00 pagi n kalau tak silap hujung bulan Oktober dah ON.
Sekarang, akak dimaklumkan kursus bermula 9.00 - 11.45 pagi.

Juga dengar2 buku panduan 'Kursus Asas Haji'  pon baru, ya lahh dari 17 siri menjadi 13 tentu ia terpaksa disusun semula, tetapi content nya tetap sama dan mungkin ada sedikit penambahan sana sini. Jadi jika ada yang dah beli buku sebelum ini, ia masih boleh diguna pakai. Tak perlu dapatkan  yang baru.... itu kata wakil tabung Haji di Tasek Gelugor.

* Berikut adalah senarai Ustaz dan Ustazah yang banyak memberi memberi tunjuk ajar dan berkongsi pengalaman semasa akak mengikuti Kursus Haji....

Masjid Tuan Abdullah
- Ustaz Haji Hassan bin Abdul Latiff

Masjid Jamek Tasek Gelugor (Anjuran Tabung Haji)
-Ustaz Haji Abdul Rahman Ideris

-Ustaz Haji Zolkhibri Abdul Aziz
-Ustaz Haji Azman Said
-Ustazah Hajjah Najihah Md Yusof
-Ustazah Hajjah AmalHayati Mahsin
-Ustazah Hajjah Marziah

Masjid Simpang Empat, Permatang Batu
-Ustaz Haji Khairol Annuar Musa

Terima Kasih Ustaz Ustazah semua..............................................


OK setakat ini untuk hari ini
Nanti kita sambung part 4 ya, pasal pemilihan agency dan pakej, kenapa ????

Wassalam...

Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Tuesday, 19 November 2019

MENJADI TETAMU ALLAH MUSIM HAJI 1440H / 2019M - Part 2 (Proses Document)


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua sahabat-sahabat akak .
Salam bertemu kembali di alam maya.

Hari ni akak nak sambung bahagian ke-2 Haji iaitu berkisar kepada surat dan proses document.

Sebagaimana yang diceritakan dalam posting sebelum ini Part 1(Pengenalan), akak memang tak sabar-sabar nak pergi haji,
Ini yang dikatakan bila 'Seru' dan rezeki dah sampai, tak menyempat-nyempat terus akak buat Surat Rayuan. Banyak contoh2 surat rayuan di internet, boleh search kalau rajin ...
Tapi surat akak simple saja, sebab Ustaz yang mengajar dah berpesan, jangan nyatakan sebab-bersebab sakit jika 'tidak sakit', sebab kadang ada yang jadikan itu sebagai alasan.
Bimbang ia akan menjadi doa pulak kan... Cukup dan memadai nyatakan yang kita 'benar benar' nak pergi dah mencukupi.

Tentukan cawangan TH mana surat tersebut nan dihantar, dan alamatkan surat ke cawangan tersebut.
Contoh... jika cawangan Perda, Pulau Pinang, nyatakan alamat nya disitu.
Tapi kalau tersalah macam akak ni pon OK  kan...., alamat dlm surat  'di Kuala Lumpur', tapi surat tu hantar byhand di cawangan Perda, Pulau Pinang. hehehe ! kalut menaip surat !

Memang akak sengaja hantar by hand, untuk pastikan yang surat diterima depan mata. Tiada perasaan ragu-ragu lagi..... ahaks !

Sebenarnya tak perlu risau pon sebab akak perasan pegawai bertugas akan merekod maklumat dalam sistem secara online sebaik terima surat dari kita. Dan  kalau tak silap 2 hari selepas tu akak dah terima Surat Akuan Terimaan Surat Rayuan Bakal Haji melalui pos. Cepatkan !

So proses seterusnya kita tunggu jelah jawapan dari TH.
Sambil-sambil tu teruskan hadiri kursus2 Haji yang diadakan setiap minggu.

Di Pulau Pinang ni ada beberapa masjid mengadakan Kursus Asas Haji anjuran TH. Paling dekat dengan rumah akak adalah di Masjid Daerah Seberang Perai Tengah, Bandar Perda, Bukit Mertajam.

Tapi akak lebih suka mengikuti kursus yg di adakan di Majid Jamek,Tasek Gelugor. Memang masjid ini jauh sedikit dari rumah. Kena bertolak 1- 1.30 jam awal.
Ada sebab kenapa akak suka ke Masjid ini...
Pertama... 'alat pembesar suara' di masjid ini jelas, In Sya ALLAH jelas kedengaran, berbanding masjid Perda sedikit bergaung, maklum masjid ini agak besar. Jadi memang susah kalau nak rakam untuk study/review balik.
Kedua... cetakan soalan2 yang diedarkan kepada jemaah Haji yang mengikuti kursus di masjid Tasek Gelugor bertujuan untuk menguji kefahaman kita.
Ketiga... belajar  dalam keadaan yang selesa kerana masjid Tasek Gelugor mempunyai kemudahan kerusi kuliah yang selesa bersandar. Boleh belajar dibarisan depan sambil duduk bersandar. Kalau tidak kena duduk belakang cari dinding atau tiang, maklum bila dah umur lanjut , nak elakkan dari kerap membongkok bila duduk bersila di lantai.

Saperti yang akak ceritakan sebelum2 ini, hujung minggu adalah hari kursus Haji... Sabtu dan Ahad.
2 kali seminggu di tempat yang berlainan dan Ustaz yang berbeza. Tapi kadang ustaz yang sama tapi bab yang berbeza.

Kursus Asas Haji anjuran TH di Masjid Jamek Tasek Gelugor ini diadakan pada setiap hari sabtu dari pukul 9.00 -11.00 pagi
Foto Ihsan Google -Masjid Jamek Tasek Gelugor

Manakala hari ahad pula akak ke Masjid Jamek Simpang Empat, Permatang Buluh, dari pukul 9.00 hingga 11.00 pagi.
Foto Ihsan Google -Masjid Jamek Simpang Empat, Permatang Buluh

Tamat sahaja kursus di Masjid Jamek Simpang Empat, Permatang Buluh, akak berpindah pula ke Masjid Tuan Abdullah, Tanah Liat, di kampung akak.
Foto Ihsan Google -Masjid Tuan Abdullah, Tanah Liat
Emm .... memang terasa seronok dah tak sabar menunggu dari satu minggu ke satu minggu nak menghadirkan diri mengikuti  kursus.
Begitu lah perasaan bila keinginan benar-benar nak ke Mekah. Baru akak tahu dan rasa sapertimana  orang tua-tua kata bila 'SERU menjadi tetamu ALLAH itu datang'.

30 March 2019 Jumaat pagi............
Akak terima panggilan telefon dari pegawai TH cawangan Perda memaklumkan yang 'Rayuan Haji' akak telah diterima dan meminta segera ke cawangan untuk mengambil surat tawaran.
* Biasa nya untuk Jemaah Rayuan, pihak HT akan hubungi kita direct melalui telefon. Tujuan nya adalah untuk mengejar masa kerana Musim haji sudah hampir dekat. Berbanding jemaah yang dah lulus awal-awal lagi akan menerima tawaran melalui surat pada hujung tahun.

Alhamdulillah Syukur pada ALLAH !

Dimaklumkan yang pihak TH telah cuba hubungi akak beberapa kali melalui talian tetap dan juga melalui HP tetapi tidak berjawap.
.... mmmm patutlah akak perasan ada miss call 04-xxx    1-2 hari sebelum tu !
kalau melalui talian tetap,confirm akak jarang angkat sebab kerap sangat dari SCAMMERS.

* ps... nanti In Sya ALLAH  kita sembang pasal SCAMMERS pula
2 hari lepas akak dapat panggilan dari SCAMMER berbangsa melayu..scammer yang baru bangun tidur. hahaha !


OK berbalik pasal urusan Haji ini .............
Sebaik mendapat panggilan, akak segera ke cawangan TH di Perda kerana hari tersebut hari Jumaat  waktu rehat nya awal.

Akak diserahkan Surat Tawaran Untuk Menunaikan Fardu Haji (Terpilih),


Buku Rekod Rawatan beserta beberapa surat /document yang lain.


Akak diminta supaya menjawap  Surat Tawaran diatas samada 'menerima' atau 'menolak' dengan  memulangkan Surat Pengesahan Penerima/Menolak Tawaran Terpilih dengan kadar segera.

Tapi bagi tujuan menjawap tawaran tersebut, akak dikehendaki menjalani pemeriksaan kesihatan di klinik yang berdaftar dengan TH terlebih dahulu. 

Alahaiii nak ke klinik pada hari yang sama, klinik tutup...Jumaat kan, jadi kena tunggu keesokkan hari !
eeeee ! tak sabar nak tunggu pagi .........
Awal awal lagi akak dah tercegat di pintu klinik.  hehehehehehe !
Dah...'result medical checkup' pula kena tunggu lebih kurang seminggu baru keluar . Aalahaiiii.
Sebenar nya akak berkejar kan result ni pon ada sebab sebab lain juga.
Sebab selagi result tak keluar, takboleh nak hantar 'Surat Pengesahan Penerima/Menolak Tawaran'.
Lambat surat tersebut diproses menyebabkan akak terlepas Kursus Intensif yang dikendalikan oleh TH yang akak idam-idamkan tu.
Tak apa lah tak ada rezeki nak hadiri kursus intensif tu...

Akak dimaklumkan yang proses flow document by TH sebelum sebelum ini sedikit berbeza, dimana  bakal jemaah harus menjawap 'Surat Pengesahan Penerima/Menolak Tawaran'  dahulu, baru disusuli dengan 'medical checkup'. Tapi setelah dapati ada jemaah yang tak lulus medical, tapi maklumat terimaan telah pon diproses, menyebabkan pihak sana mengubah 'flow' supaya 'medical checkup' result dibawa bersama dengan surat tersebut, Jadi bila medical lulus, baru boleh proses/update 'Surat Pengesahan Penerima/Menolak Tawaran' .

opss.. nak maklum yang kos pemeriksaan kesihatan tersebut adalah dalam anggaran RM 180 ya..

Pada 04 April 2019, akak ke Cawangan TH untuk menyerahkan 'Surat Pengesahan Penerima / Menolak Tawaran'  dan laporan kesihatan.
Sebaik terima surat tersebut, TH mengeluarkan Surat Pengesahan Menerima Tawaran Sebagai Bakal Haji.

Alhamdulillah selesai sudah satu proses .........

Nanti kita sambung part 3 ya.... panjang kalau nak cerita bab-bab document ini termasuk kalau kita berhajat nak pergi dengan agency swasta.

Wassalam...

Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Friday, 8 November 2019

MENJADI TETAMU ALLAH MUSIM HAJI 1440H / 2019M - Part 1 (Pengenalan)



Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua sahabat-sahabat akak .
Salam Jumaat  !!!!!!

Moga sihat-sihat semua nya ya

Dah lama akak tak bersiaran sejak menerima tawaran untuk menjadi tetamu ALLAH hari itu.
Merehatkan diri dan memberikan tumpuan utama dan fokus dalam pembelajaran dan persediaan untuk ke sana.

Syukur alhamdulillah kini selesai sudah hajat dan impian akak.

Lama berehat dan kini nak kembali semula kealam dunia ber blogging memang amat  'bercinta' sangat2  !!!.
Tapi rasa sayang pulak.
Berblogging bagi akak, dapat menghubungkan siraturrahim antara sabahat-sahabat walaupun antara kita semua tak pernah bersemuka.

Sebagai permulaan akak nak berkongsi sedikit foto2 yang sempat dirakamkan semasa disana untuk tatapan semua, juga sebagai simpanan akak sebagai kenang kenangan.

Sebenar nya banyak foto yang sempat diambil sebagai kenangan, tapi  semasa kemaskini HP sekembali dari Mekah hari tu,  akak telah tersalah langkah, menyebabkan sebahagian besar foto2 telah TER delete.

Tak apa lah, sedikit yang ada ini akak simpan sebagai kenang kenangan.

OK.. Semua tentu telah sedia maklum kan sekarang dah tak macam dulu lagi dimana kita tak dapat pergi menunaikan Haji berulang-ulang kali.
Jadi bila dah dapat tawaran menjadi tetamu ALLAH tu, tunaikan lah dengan sepenuh hati, sepenuh perasaan dan 'bersungguh-sungguh'.
Persediaan mental dan fizikal amat-amat perlu, lagi lagi kalau yang pergi seorang diri macam akak ni.

Pertama...
Buatlah  persediaan 'SEPENUH nya' sebelum ke sana yaaa,,,,
Hadiri kursus kursus yang disediakan oleh pihak Tabung Haji.  Jika ada kursus yang dianjurkan oleh pihak lain, jangan lepaskan peluang untuk turut sertainya juga kerana tak semua ilmu itu datang dari satu sumber.
Rajin mentelaah semula apa yang dipelajari dan buat nota sendiri supaya kita mudah mengingati nya.

Sebenar nya 2 tahun sebelum sebelum, akak dah menghadiri kursus haji anjuran masjid di tempat akak tinggal. Tapi hadir pon secara lewa-lewa.... tak bersungguh.
Cuma pada Musim Haji tahun 2018 baru perasaan nak ke Mekah meruap-ruap, tambahan kawan-kawan yang bersara kemudian telah menerima tawaran Haji 2018.
Perasaan lagi membuak bila melihat foto-foto di IG yang dikongsi oleh DrSheikhmuszaphar beliau, Satu hari entah beberapa kali akak asyik skodeng je insta nya.

Kalau ikut rekod di Tabung Haji, akak akan kesana pada 2020, tapi hati ni amat terasa yang akak dapat menunaikan haji pada 2019.

Alhamdulillah, selepas hantar surat rayuan ada awal januari, akak terima panggilan menyatakan yang rayuan akak lulus dan perlu segera ke cawangan utuk mengambil surat tawaran.
Memang suka lah sangat-sangat....
Alhamdulillah ! Alhamdulillah ! Syukur !!!

Kedua .....
Sentiasa jaga kesihatan sebelum berangkat . Rajin kan diri berjalan kaki untuk melatih supaya kaki kita tidak 'terkejut' apabila disana.

Semasa di Mekah/Madinah, banyakkan minum air zam-zam. Biasa nya bila nak balik dari masjid baru akak akan minum dalam kuantiti yang lebih berbanding semasa datang. Maklum takut kerap berulang ke tandas pulak.

Kerap mandi untuk menyejukkan badan maklum cuaca yang panas.

Ketiga ....
Bawa ubat-ubatan yang diperlukan,
Pesanan akak, jangan lupa bawa sedikit garam dan asam jawa. Bukan pes yaa, tapi asam jawa yang ketul tu,.
Sakit kerongkong dan batuk dah jadi kebiasaan apabila di sana nanti. Dinegara orang memang susah  nak mencari nya bila diperlukan.

Garam biasa nya untuk kita berkumur jika terasa tekak perit atau sakit.
Asam jawa pula boleh dimakan sedikit2 (palit2 gitu) jika diperlukan untuk memecahkan batuk yang 'ala gila-gila' tu.

Semasa di Di tanah Suci
Banyakkan bersabar dengan suasana dan keadaan disana saperti cuaca, kesesakan orang ramai, makanan dan juga tak ketinggalan pael rakan2 sebilik.

Cuaca yang panas amat  terasa terutama pada bahagian muka kita kerana bahagian ini adalah bahagian yang terdedah. Kepanasan nya bagaikan berada didepan unggun api yang sedang marak.
Pernah akak basahkan Face Mask dan ia boleh kering bila tiba di Masjid yang jarak nya lebih kurang 180 meter saja. Tentu boleh banyang kan kepanasan nya..

Kesesakan orang ramai makin meningkat dan amat ketara sekali terutama hampir ke kemuncak Haji.
Tiada masa jemaah akan berkurang walau di tengah malam atau diawal pagi.... sentiasa sesak.

Pernah akak dihimpit beberapa kali menjadikan akak sedikit fobia. Tapi alhamdulillah perasaan itu hilang sedikit sedikit.
Untuk mengelakkan bersesak sesak, biasanya akak akan lewatkan masa keluar dari masjid 'selepas solat' (~ 30 minit)  . Dalam masa tersebut, isi kan ruang waktu dengan berdoa atau membaca Al-Quran.

Bab-bab makanan semasa di Hotel, tak menjadi masaalah sangat. Kalau nak sedikit berbeza boleh dapatkan di restoren2 sekitar Mekah/Madinah.
Di Mina pon bagi akak makanan nya OK, walaupon diuruskan oleh Muassasah.
pss.... akak memang tak cerewet bab-bab makan ni !

Banyak bersabar dengan peel rakan2 sebilik.
Semasa kursus lagi ustaz dah berpesan supaya banyakkan bertolak ansur, jangan pentingkan diri sendiri dan harus berlebih kurang adalah lebih baik.
Betul sangat tu, akak setuju kerana berkongsi bilik bukan nya lama, ia hanya sebagai tempat merehatkan dan membersihkan diri sahaja kerana lebih banyak masa kita berada di masjid.

Di Mekah akak ditempat kan di hotel yang jarak nya 100-180 meter dari dataran Masjid.
Berkongsi 5 orang sebilik, tapi keadaan nya lebih selesa dari yang dapat 4 sebilik.
Dalam keadaan itu masih ada yang nak lebih selesa hingga sanggup rapatkkan katil rakan yang lain agar ruang nya lebih luas,dan beg 'besar nya' dapat dibentangkan.
Alahaiiii !! Sabar ja lah ya ........

Fokus utama kita adalah amal ibadat kepada ALLAH
Rajinkan diri ke masjid dan luangkan lebih banyak masa berada di situ. Cuba laksanakan tawaf sunat sebanyak yang boleh. Jika dapat 50 kali alangkah bagus nya.

Elakkan 'kerap berlingkar dalam selimut' terutama selepas sarapan atau makan.
Sayangkan ! datang jauh-jauh berjuta-juta kilometer, bila tiba di Mekah, malas nak ke masjid.
Lagi rugi jika jarak Hotel penginapan dengan masjid amat dekat berbanding yang tinggal berkilometer jauh nya.

Elakkan bersembang perkara2 yang 'LaQa' terutama bila dah berkumpul dalam bilik tu, tahu-tahu sahaja lah kan.


Foto ini akak rakam pada waktu tengahhari, di ambil selepas selesai tawaf sunat di tingkat 2. 
Panas terik matahari pon jemaah tak berkurang untuk bertawaf. 
Biasa nya diwaktu sebegini ada yang berpayung dan ada yang sanggup bertahan. 

Foto selepas solat di tingkat 2 laluan ber'tawaf'.


Yang ini ketika berada di 'ground floor'  yang amat jelas kelihatan kaabah dihadapan kita.

Pss.. kena datang awal untuk cari kedudukan yang stratigik dan bertentang dengan kaabah.
Tapi biasa nya bila hampir tiba waktu solat, saf-saf di sini akan sesak kerana yang datang kemudian akan cuba sedaya upaya nak juga menyelit-menyelit antara jemaah.



OK setakat ini saja sebagai permulaan.
Kita sambung part seterus nya nanti...

Wassalam...

Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Monday, 24 June 2019

LABBAYKA ALLAHUMMA LABBAYK !


Assalamualaikum

Labbayka Allāhumma Labbayk. Labbayk Lā Sharīka Laka Labbayk. Inna l-Ḥamda, Wa n-Niʻmata, Laka wal Mulk, Lā Sharīka Lak.

Alhamdulillah !!!
Tahun ini akak dijemput untuk menjadi tetamu ALLAH pada Musim Haji 1440H/2019M.
Moga di Pemudahkan, Selamat semuanya dan mendapat HAJI MABRUR ! 
Aaaminnnn !

Mohon kemaafan kepada sahabat-sahabat alam maya sekalian sekira nya ada berlaku kekilafan atau kekasaran bahasa ketika berblogging..


Wassalam ...

Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Thursday, 9 May 2019

RESEPI IKAN MASAK LEMAK OREN... Lauk hari ke 3 Ramadan


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Blog yang tenggelam-tenggelam timbul kan !!!

Memang,
Kebelakangan ini memang akak agak sibuk dengan urusan peribadi.
Tapi masih terasa sayang akan blog ini yang banyak menjadi perantaraan menghubungkan ikatan persahabatan kita semua...

Hari ini hanya sekadar nak mengucapkan Salam Ramadhan kepada semua sahabat-sahabat di alam maya ini.
Maafkan akak sekira nya ada salah silap yang sengaja atau tak disengajakan.

Berbalik pada juadah berbuka akak, simple simple saja.
Hari Pertama Puasa akak berbuka dengan Mee Tomyam yang kuah nya boleh rujuk disini..TOMYAM KUNG YANG SEDAP GILER
Hari kedua masih dengan menu yang sama kerana akak tak mahu membazir.

Hari ketiga akak, lauk ikan saperti yang tertera ini'
Ala ... simple-simple saja.
Masak 3 ekor ikan, tu pon masih ada sekor lagi dalam kuali.
Sayur  'Sawi Kungfu dengan Udang Besar'.

Resepi yang terlajak sedap

Nampak macam lauk berbuka untuk hari ni ... makan berbaki lauk semalam. Sebab nya akak tak nak membazir.
Dan makan pon simple2. cukup dengan satu jenis !


Lauk semalam ini masak lemak Nogori saja...
Tiada penggunaan bawang pon !
Kan dah cakap tadi simple ja.........

Cuma akak guna cili padi merah berbanding cili padi hijau. Itu yang menjadikan lauk akak oren warna nya.
Kalau nak guna Limau Oren dalam masakan pon sedap !!!

Resepi boleh rujuk masak lemak biasa biasa ja OK !!!

In Sya ALLAH kalau ada lauk yang mengancam nanti akak akan pos di sini ya...
Itu pon tengok pada kelapangan In Sya ALLAH.

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADAN  semuaaaaaaaaaaaaa !!!

Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Monday, 25 March 2019

KARI SOTONG MAMAK PENANG ... seriussss ! rasa macam makan di restoren Mamak Penang !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Awal pagi semasa kekedai runcit, terpandang sebekas besar berisi sotong segar bugar bertelur lagi...
Cantik !!!
Plan nak masak kari, maklum lama juga tak makan kari sotong bertelur,
Terus pilih beberapa tangkai kacang buncis nak dirampaikan, nak sedap ber tambah sedap !.

Sampai saja dirumah, baru terperasan akak ada beli daun pudina sebelum ni, jadi kalau dibiarkan 2,3 hari lagi alamat nya emn busuk lah.

Terus plan bertukar... nak masak kari sotong stail mamak penang.
Kari yang macam kat restoren tu...
Kari yang kuah sedikit saja...
Pekat, melekat dan amat-amat terasa sedap !

Tambahan pula stok daun ketumbar ada, daun ini boleh tahan lama kalau direndam dalam bekas yang berisi air dan disimpan dalam peti sejuk. Kadang boleh sampai hampir 2 minggu tau.

Kacang buncis boleh rebus saja jadi ulam...........

Jom!!! Memang menjadi sebiji.


Sedikit kelainan kari akan sejak kebelakangan ini... akak masukkan lada hitam yang di 'kisar kering' sendiri diakhir masakan bersama garam.
Cara ini menjadikan kari kita lebih-lebih terasa dan sedap yang berbeza !
Terasa lemak semacam walau akak tak letak sebarang perasa tambahan.

Percaya lah sedap !!!!!
Macam kat restoren mamak Penang tu... Seriussss !


Bahan A
1 kilo Sotong (dibuang kelongsong dakwat dan tulang nya)

Bahan B
Minyak untuk menumis

2 ulas Bawang Merah (dihiris)
2 tangkai Daun Kari
3 inci Kulit Kayu Manis
3 biji Buah Pelaga
6 kuntum Bunga Cengkih
1 kuntum Bunga Lawang

Bahan C (kisar halus)
8-10 ulas Bawang Putih
1 1/2  inci Halia
sedikit Air *optional (untuk memudahkan proses mengisar)

Bahan D
2 helai Daun Pandan (disiat dan disimpul)

3 camca besar 'penuh' Rempah Kari Ayam/Daging
1 camca teh Jintan Manis serbuk
1 camca teh Jintan Putih serbuk
1 cawan Air

8-10 ulas Bawang Kecil (dihiris)
1 batang Serai (diketuk)
1 keping Asam Gelugor

1 camca teh Lada Hitam serbuk
sedikit Garam

Bahan E
5 tangkai Daun Pudina
2 tangkai Daun Ketumbar
3 biji Cili Padi Merah
3 biji Cili Padi Hijau


Cara Menyediakan nya

1. Panaskan minyak dan tumis bahan B hingga wangi.

2. Masukkan bahan C (bahan kisar), kacau hingga ia lebih beraroma.

3. Masukkan daun pandan, terus kacau hingga air kisar susut.


4. Masukkan rempah kari, jintan manis, jintan putih dan sedikit air untuk mengelakkan ia cepat hangus. Perlahan kan api supaya rempah masak sekata dan terbit minyak secara perlahan.

5. Masukkan hirisan bawang kecil.

6. Masukkan serai dan asam gelugor. Masak lagi sehingga minyak terbit lebih banyak dan rempah sedikit garing.

7. Baru masukkan sotong.

8. Tambahkan lada hitam, garam dan sebatikan perlahan-lahan.

9. Air sotong akan keluar semasa proses ini menjadikan kari sedikit berkuah. Pada ketika ini, jika rasa kuah terlalu pekat, kurang atau nak lebihkan kuah, boleh ditambahkan air panas mendidih.

10. Akhir sekali,tabur dengan bahan E, ratakan seketika sebelum angkat untuk dihidangkan.

 Tada ..........
Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Friday, 15 March 2019

BAMYA PAHA KAMBING ...egyptian food and recipes


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Salam Jumaat
Semoga semua sihat dan ceria-ceria selalu !
Syukur alhamdulillah,bertemu lagi kita di penghulu hari yang penuh barakah ini.

Semoga kita sentiasa bersyukur dengan setiap rezeki yang di limpah kurniakan.


Ok....
Akak masih dengan lauk kambing, selagi tak habis bekalan dalam peti sejuk tu, selagi tu akan akak sajikan. Kalau dibiar lama kecut jadi nya, maklum peti sejuk sekarang tak saperti peti dulu-dulu.

Akak beli hari tu separuh paha yang bersaiz besar, asal nak beli sedikit saja untuk dimasak nasi BERIANI PAKISTAN tempoh hari, tapi tak dijual.
Jadi terpaksa ambil separuh, harga ingat-ingat lupa... agak-agak dalam RM 54, kalau tak silap, sekilo ++ tu..........


Resepi untuk hari ini BAMYA PAHA KAMBING sumber DAPUR MAMASYA
resepi asal dari blog TOUR EGYPT

Memang sedap lauk ini, tak pedas, berperisa dan amat sesuai disajikan kepada anak-anak.
Sebab akak 'suka pedas, akak campakkan beberapa biji cili padi.
Itu pon tak terasa pedas !!!!

Tak semesti nya guna kambing ya, daging lembu pon boleh !!!

Kacang bendi yang diguna dalam masakan ini kurang mengeluarkan lendir kerana ia dimasak terlebih dahulu sebelum dimasukkan bersama bahan lain.


Resepi akak olah ikut bahan yang terdapat didapur

Bahan A
Sedikit minyak
1 sb minyak sapi * akak tambah
1 kg daging kambing atau lembu (potong kiub 1 inci)

Bahan B (dikisar halus)
2 sk jintan manis biji
2 sk jintan putih biji
1 sk lada hitam biji
4 sk ketumbar biji
sedikit air

Bahan C
3 biji bawang besar (potong kiub)
6 ulas bawang putih (cincang)

3 biji tomato (buang kulit dan cincang)
4 sb tomato paste/puri * akak ganti dengan sos tomato

4 cawan stok daging (atau air + 1/2 kiub pati daging)
2 sb daun pudina dicincang * akak ganti dengan daun ketumbar
garam

15-20 biji okra/bendi
Jus dari sebiji lemon * akak ganti dengan limau kasturi

Cara Menyediakan nya
1. Dalam kuali, panaskan 2-3 sb minyak masak + minyak sapi dgn api sederhana panas.
2. Masukkan daging (tanpa garam)  sikit demi sikit dan goreng dlm 10 min atau hingga daging agak kecoklatan .



3.Angkat, toskan minyak dan masukkan kedalam periuk yang lain dan ketepikan.


4. Menggunakan baki minyak gorengan daging tadi, tumis bahan bawang putih dan  bawang besar dalam 8-10 min sehingga layu dan sedikit keperangan.



5. Tambah bahan kisar, tomato cincang dan tomato pes. Biar sehingga terbit sedikit minyak.

6. Tuang ke dalam periuk yang berisi daging tadi.

7. Masukkan stock daging / air, perasa dan garam.

8. Tutup periuk dan masak dgn api yg sederhana hingga daging empuk.


9. Sementara itu letak sikit minyak dlm kuali yang telah diberishkan dan masukkan bendi. Masak dlm 3 min. Alih-alihakan supaya ia masak sekata.


10. Pindahkan bendi ke dalam periuk yang berisi daging (yang telah empuk).
11. Perahkan lemon, kacau rata dan biar seketika sebelum diangkat. Jangan terlalu lama untuk mngelakkan bendi terlalu lembut.
12. Siap untuk dihidangkan.


13. Selamat menjamu selera ...

Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

Wednesday, 13 March 2019

NASI BERIANI PAKISTAN ...rasa berbaloi -baloi sangat. Sedap tak terkata !!!


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Dah lama nak masak dan rasa NASI BERIANI PAKISTAN ni
Dengar kata sedap !
Tapi bila baca step step penyediaan nya dalam salah satu blog tu, mmmm....nampak macam remeh semacam .
Langsung akak ketepikan saja.



Tapi baru-baru ni apabila terpandang posting dari FB Adnilsam Apart, akak dah set In Sya ALLAH nak cuba try masak.

Resepi asal boleh rujuk di sini NASI BERIANI PAKISTAN

Terima Kasih Pn Adnilsam
Memang sedap nasi ni, tak rugi akak cuba.

Akak tak buat apa-apa sos-sos bagai.
Cukup nasi dengan lauk kambing dalam nasi tu ...

Opss !! Lupa nak habaq, akak masak nasi ni dengan daging kambing.
Sedap sungguh-sungguh !


AYAM / DAGING 

Bahan A1
1 ekor Ayam @1kg daging atau Kambing

Bahan B1 (dikisar halus tanpa air)
2 labu Bawang Putih
3 inci Halia
1 sb Jintan Manis biji
1 sb Jintan Putih biji
1 sk Kunyit serbuk
1 ½ sb Ketumbar biji
½ sb  Lada Hitam biji *akak tambah
sedikit Garam
* akak guna jintan biji bukan nya serbuk

Bahan C1 (bahan tumis)
Minyak olive akak guna minyak masak + 1 camca besar Minyak Sapi 'Ghee Blend'
4 kuntum Bunga Lawang
2 inci Kulit Kayu Manis
8 biji Buah Pelaga
10 kuntum Bunga Cengkih
3 helai Daun Pandan (disiat dan simpul)

Bahan D1
2 biji cili hijau (dipatahkan) * akak tambah
3 biji Bawang Besar (dipotong)

Bahan E1
5-6 buah tomato masak saiz besar (dipotong dadu)
1 ½ cawan Yoghurt akak ganti dengan susu cair + perahan jus 2 biji limau kasturi
2 bay Bay Leave akak gantikan dengan daun salam segar.
½ kiub pati Daging * akak tambah
1 sb Gula
Garam

Cara Menyediakan Ayam/Daging
1. Jika menggunakan ayam, potongkan ia kepada 4 bahagian. Bersih dan perap ayam/daging dengan ½ dari B1 selama 1 jam.
2. Panaskan minyak + minyak sapi dan tumis C1 dan baki bahan kisar (B1) sehingga terbit aroma.
3. Masukkan D1, masak sehingga layu.

4. Kemudian masukkan ayam/daging yang telah diperap.
   Tambahkan air 'sedikit sahaja' jika menggunakan ayam; jika daging, agak2 tenggelam untuk mengempokkan nya.
5. Seterusnya masukan bahan E1 dan masak sehingga terbit minyak.
*  Jangan sampai terlalu kering...Biar 'sedikit berkuah' untuk digunakan dalam penyediaan nasi.

6. Jika daging kambing, Pastikan minyak  yang terampai dibahagian atas di kaup buang.kerana ia adalah lemak kambing yang merbahaya untuk kesihatan.


NASI

Bahan A2
5 cawan Beras Basmathi (rendam 1/2 jam & tos)

Bahan B2
2 helai daun Salam
1 kuntum Bunga Lawang
6 kuntum Bunga Cengkih
3 biji Buah Pelaga
1 camca besar Minyak masak
Air secukupnya untuk merebus beras 'tenggelam'

Cara Menyediakan Nasi
1. Basuh beras, rendam selama 30 minit, tos dan ketepikan.

2. Di dalam periuk berasingan  masukkan semua bahan B2 dan masak sehingga air mendidih.


3. Masukkan beras dan masak sehingga beras 3/4 masak * sekejap sahaja ya.  Kalau dimakan masih terasa beras lagi.


4. Tutup api dan tos air nasi di dalam bekas penapis sehingga kering dan ketepikan.



NASI BERIANI

Bahan A3
4 biji telur (direbus, kupas & kelar)


4 biji kentang kecil (dikupas & rebus) * akak tak masukkan
1 cawan susu cair
Saffron @ pewarna kuning + sedikit air



Bahan B3 (Hiasan)
Bawang Goreng
Daun Ketumbar (dihiris)
Daun Bawang  (dihiris)
Daun Sup (dihiris)
Daun Pudina
Badam & kismis *optional

Cara Penyediaan Nasi Briyani
1. Di dalam periuk lain (akak guna rice cooker)...
Lapisan Pertama
- Letak ½ ayam /daging
- Masukkan 1/4 lapisan nasi dan ratakan.
- Taburkan bahan B3, kemudian dan renjis sedikit susu diatas nasi.

Lapisan Kedua
- Masukkan 1/4 lapisan nasi dan ratakan.
- Letakkan telur yang telah dikelar dan kentang.
- Taburkan bahan B3, kemudian dan letakkan kuah ayam/daging secara random diatas nasi.
- Renjiskan dengan air safron.

Lapisan Ketiga
- Masukkan 1/4 lapisan nasi dan ratakan.
- Letak ½ ayam /daging
- Taburkan bahan B3, kemudian dan renjis sedikit susu diatas nasi.

Lapisan Terakhir
- Masukkan baki nasi dan ratakan
- Taburkan baki bahan B3, baki susu, kuah dan safron diatas nasi.

* Step diatas tu cuma sebagai panduan asas saja. Tak usah pening kepala....
boleh buat ikut rasa hati masing-masing, yang pasti mesti ada beberapa lapisan nasi yang dilapis dengan daging, kuah beriani, telur , hirisan daun, bawang goreng dan susu berselang-seli. 
Itu saja.................

2. On kan Rice Cooker dan biar sehingga nasi masak.
Boleh juga ditutup dengan aluminium foil dan dimasak menggunakan microvave atau dapur gas...

3. Keluarkan periuk dari rice cooker dan sendukkan nasi dan ayam ke dalam mangkuk lain dan digaul rata dengan perlahan lahan supaya nasi tidak patah...

* Bolehlah dihidangkan dengan salad dan yoghurt....Taburkan daun ketumbar..,




Salat

Daun Salad
Lettuce
Tomato
Bawang besar
Timun – buang biji
Green bell pepper



Copyright © 2019. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my