A

A

NASI AYAM HAINAN... menu sihat





Assalamualaikum semua...

Menu untuk dikongsi hari ini adalah tergolong dalam kategori menu sihat....
Amat sesuai kepada yg inginkan sedikit kelainan.....
Juga kepada yang sangat-sangat menitik beratkan soal makanan berminyak,  adalah dicadangkan ..... NASI AYAM HAINAN

Keistimewaan Nasi Ayam Hainan ini adalah terletak pada Ayam, Sup dan Nasi yg dimasak.

Kelembutan isi ayamnya tidak saperti rebusan ayam yg biasa kita buat di mana texture ayam nya TERamat-amat lembut dan licin.

Sup ayam nya amat simple sekali .

Perbezaan antara nasi ayam ini dengan nasi ayam yang lain adalah teknik memasak Sup dan Ayam nya

Jom kita  semak Resepi ...

BAHAN A (SUP)
1 ekor Ayam
1 inci Halia (dihiris nipis dan memanjang)
3 ulas Bawang Putih (dihiris nipis)
sedikit Garam
1 kiub pati Ayam 'KNOR'
Air sebagai kuah
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
(Nota:TIDAK PERLU rempah 4 sekawan, Rempah Sup,Bawang besar atau minyak utk menumis)

Cara-Cara memasak Sup dan Ayam
1. Rebus air dalam periuk sehingga mendidih 'Membuak-buak'.
2. Kecilkan api (sekecil kecil yg boleh) dan masukkan ayam.
3. Tutup periuk dgn tudung supaya wap ayam tidak keluar.
4. Biarkan ayam masak perlahan-lahan sehinggga air sup hampir mendidih kembali (sedikit dah mencukupi)
5. Terus masukkan bawang putih, halia, garam dan kiub KNOR
6. Biarkan <> 3-5 minit terus angkat

BAHAN B-Ayam
Ayam yg telah masak dalam sup diatas
sedikit minyak bijan
Peraha air Limau Kasturi
(Utk lebih sedap, sebelum makan renjiskan  di atas ayam)

BAHAN C-Nasi (Masukkan semua kedalam periuk dan masak saperti biasa)
Beras
Air sup dari rebusan ayam
4 helai daun pandan
Sedikit kunyit serbuk
* 1 camca besar butter (jika suka)

BAHAN D-KICAP (Campur semua dan dimasak sedikit)
Kicap manis kicap udang
Kicap Masin kicap udang
1/2 sudu besar lada hitam (tumbuk)

BAHAN E-CILI (Mesin semua sekali)
3 biji Cili merah
1 ulas bawang putih
4 sudu besar gula putih
2 biji limau kasturi (Perah dan diambil Airnya)
(Jangan campur dgn air)
* Untuk kali ini saya gantikan dengan cili padi kampong fresh...

BAHAN F-Ulam
Daun Salat
Timun
Tomato
Lobak Merah

* Selamat menjamu selera ...

No comments:

Powered by Blogger.