Sila Click sini ya... Terima Kasih !

LEMAK CILI PADI IKAN PUYU ...bab-bab masak lemak, serah pada jiran sebelah !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua !

LEMAK CILI PADI IKAN PUYU
Disediakan oleh anak saudara saya juga...
Oh ! .. Best nya
Saya cuma 'sua' mangkuk kosong saja....
hahahaha !

Anak saudara saya ini, boleh dikatakan kini amat mahir dalam bab masak memasak.
Terutama sekali masak lemak.
Apa saja masak lemak cakap saja.. lemak nogori ! lemak Johor ...
Memang sedap belaka !
Dengan pekat, melekat, aroma nya dan rasa,
Fuhh  !!!!

Maklum...
Boleh dikatakan kerap juga beliau sediakan untuk suami nya yang amat gemar sekali masakan masak lemak ini.
Kalau ada masak lemak, berpinggan nasi ditambah youuuu !

Beberapa ilmu telah diperturunkan dari ibu mertua kesayangan kepada beliau untuk suami nya
Dari ipar yang tak lokek resepi.
Juga rakan-rakan nya semasa di kuarters yang turut berkongsi resepi.

Jomm ....
Untuk kali ini beliau sediakan LEMAK CILI PADI IKAN PUYU
Ikan digoreng terlebih dahulu untuk mengelakkan ia hancur disamping menghindarkan bau hanyir.



Bahan A
10-12 ekor ikan puyu
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

Bahan B (ditumbuk)
8 ulas bawang putih
12 ulas bawang merah
30 biji cili padi hijau
1/2 inci kunyit hidup

Bahan C
minyak untuk menumis
2 batang serai (diketuk)
2 inci lengkuas (diketuk)
1 inci halia (dihiris kasar)

Bahan D
1 kotak kecil santan 'KARA'
1  mangkuk air
1 helai daun kunyit (dihiris lebar)
3 helai daun salam
3 helai daun limau purut (disiat-siat)
8 biji cili padi
2 keping asam gelugor
1/3 kiub pati Ikan Bilis
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ikan puyu disiang, kemudian dilumur dengan sedikit garam dan jus limau untuk menghilangkan lendir dan bau. Bilas sehingga bersih.
2. Lumur ikan dengan garam dan kunyit. Perap selama 1/2 jam kemudian digoreng sehingga garing.
Angkat dan ketepikan.

3. Panaskan minyak didalam periuk dan tumis  bahan B dan C. Kacau sehingga bawang benar-benar layu dan terbit aroma.
4. Masukkan santan pekat dan air. Sebatikan. Masak dengan api perlahan sehingga santan kelihatn hampir mendidih (tapi jangan sampai menggelegak).
5. Masukkan ikan yang telah digoreng, daun kunyit, daun salam, daun limau purut, cili padi segar dan asam gelugor.
6. Perasakan dengan sedikit garam dan kiub ikan bilis.
7. Biarkan sehingga kuah kembali merenih selama 1 minit baru lah diangkat untuk dihidangkan.


* FHA Selemak Santan

1 comment:

Powered by Blogger.