Sunday, 31 March 2013

SAMBAL TUMIS TALANG KERING 'TERUNG PIPIT'

 
 
Menu tengahari paling simple... tapi sedap.  Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis.
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)

BAHAN B
25 biji cili kering(direbus dan di mesin bersama sedikit belacan)
Air Asam jawa (dari asam yang bersaiz sebesar ibu jari)
* Jangan di tambah garam

BAHAN C
Ikan Talang kering (Di potong kiub yang bersaiz sederhana besar dan digoreng 'masak' terlebih dahulu.  Ikan kalau bersaiz terlalu kecil, akan menjadikan sedikit keras apabila di goreng)
Terung Pipit

BAHAN D
1 biji BawangBbesar (dihiris bulat-bulat dalam saiz yang tebal)

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis bahan A dan goreng sehingga bawang keperangan dan semerbak harum.
3. Masukkan bahan B dan masak sehingga minyak terbit yang banyak dari masakan.
4. Seterusnya masukkan bahan C. Masak ~ 5 minit lagi.
5. Sebelum angkat masukkan hirisan bawang besar.
6. Siap dan boleh dihidangkan.

* Selamat menjamu selera .....



SPAGHETTI FRIED PRAWN


Assalamualaikum semua !!!

Menu sarapan pagi hari ini SPAGHETTI FRIED PRAWN yang simple tapi amat menyelerakan. Jom kita semak RESEPI .....

1/3 paket spaghetti (direbus ~ 30 minit sehingga lembut dan di tapis)

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
3 ulas bawang putih (dicincang)
3 ulas bawang merah (dicincang)

BAHAN B
1 camca besar Sos Tiram
1 camca besar Kicap manis KIPAS Udang
sedikit  lada hitam (ditumbuk)
sedikit air

BAHAN C
15 ekor Udang hidup (Saiz sederhana besar)
Lobak merah (dipotong kiub)

BAHAN D
Daun Bawang
Cili Merah/Cili padi
Bawang goreng

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bahan A sehingga bawang menjadi hampir garing.
3. Masukkan bahan B.
4 Apabila kuah telah menjadi pekat, masukkan bahan C.
5. Akhir sekali masukkan spaghetti yang telah siap direbus tadi.
6. Sebelum makan, taburkan bahan D.

* Selamat menjamu selera .....

Saturday, 30 March 2013

BERGEDIL DAGING




Assalamualaikum semua ...

BEGEDIL DAGING... salah satu menu tengahari saya, untuk dimakan dengan nasi. Boleh juga kalau nak makan dengan SOTO. Sedap tu !  Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
minyak untuk menumis
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 ulas bawang merah (dicincang halus)
sedikit daging (dipotong kecil)
1/2  sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)

BAHAN B
3 biji ubi kentang yang bersaiz besar (direbus masak, dibuang kulit dan dilenyet)
1 biji bawang besar (dipotong 4 dan dihiris sederhana tebal)
2 biji cili merah (dibelah 2 dan dihiris nipis)
4 tangkai daun sup (dihiris sederhana tebal)
sedikit daun bawang (dihiris sederhana tebal)
1 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
* Kalau nak lebih pedas, boleh lah ditambah sedikit cili padi. Fuhh !!! sedap

BAHAN C
Minyak secukup nya untuk menggoreng bergedil (boleh menengelamkan begedil)
1 biji telur + 3 sudu besar air (di bancuh sekali)

Cara-Cara Memasak:-
BAHAN A
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah. Goreng sampai betul-betul garing.
3. Masukkan daging dan lada hitam. Bila daging telah masak boleh lah diangkat.
* Proses menggoreng daging tidak memakan masa yang lama kerana saiz potongan daging.

4. Masukkan bahan A yang telah dimasak kedalam bahan B, di gaul rata dan di bentukkan mengikut saiz kesukaan.

5. Panaskan minyak dalam kuali.
6. Celupkan bergedil kedalam bancuhan telur (bahan C) dan goreng.
7. Semasa menggoreng, JANGAN sesekali mengalihkan bergedil kebahagian sebelah selagi bahagian bawah gorengan tidak benar-benar garing, ini dalah untuk mengelakkan ia hancur.

* Selamat menjamu selera ....









Thursday, 28 March 2013

MEE SUP TULANG

 
 
 
Assalamualaikum semua !!! Hari ni layan 'Mee Sup Tulang Lembu' sebagai menu tengahari ... Skip rice for today hehehe...

Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
3 Kuntum Bunga Lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
5 ulas bawang putih (dicincang halus atau ditumbuk)
sedikit halia (hihiris nipis memanjang)

BAHAN B
1 kilo Tulang lembu
Air sebagai kuah

BAHAN C
4 batang Daun Sup (dihiris sederhana tebal)
1 biji bawang besar (dibelah 8)
1 kiub Lembu KNOR
sedikit garam

BAHAN D
1 kati Mee kuning (dicelur sedikit dan diletakkan sedikit minyak selepas diangkat untuk mengelakkan mee melekat antara satu sama lain)
1/2 kati taugeh
3 biji Tomato biji
Fish cake
Limau Kasturi
Daun Sup
Daun Bawang
Cili merah/cili padi
Bawang Goreng

Cara-Cara Memasak Kuah:-
1. Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bahan A. Goreng sehingga bawang benar-benar garing.
2. Masukkan bahan B dan rebus sehingga daging lembut atau alihkan ke pressure cooker dan masak selama 1 jam (set time dari ia mula mendidih).
3. Masukkan bahan C dan masak lagi ~ 5 minit dan bolehlah diangkat.

* Selamat menjamu selera .....
 
 
 
 
 










Wednesday, 27 March 2013

TAUHU HAINAN STYLE


Hari ni saya masak sayur tauhu ala ala Hainan style, emm sedap sekali. Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 ulas bawang merah (dicincang halus)
sedikit daun sup ~ 3 batang (dihiris sederhana tebal)

BAHAN B
2 cawan air
2 sudu besar Sos Tiram
sedikit garam

BAHAN C
1 biji Lobak Merah (dipotong memanjang)
3 keping tauhu (dibelah 4 setiap satu)
2 Chiken Franfurter Ayam Bercendawan- AYAMAS(Di potong sederhana tebal)

BAHAN D
1 biji Cili Merah/Hijau(dihiris)

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan A. Goreng sehingga bawang keperangan dan daun sup menjadi layu.
2. Masukkan bahan B dan masak sehingga kuah mendidih.
3. Masukkan bahan C dan masak lagi sehingga kuah mendidih kembali dan boleh lah diangkat dan dihidangkan.
4. Taburkan dengan cili merah / cili hijau sebelum makan.

* Selamat menjamu selera .....

Tuesday, 26 March 2013

PINEAPPLE CHEESE TART





Assalamualaikum semua !!!

Hari ni kita layan Cheese Tart berperisa Jem Nenas.
Tart biasa-biasa tu pernah lah buat tapi bila tengok hasil tangan Azlita, fuhh!! terpesona habis. Jom kita asah bakat terpendam..... hehehe

Kulit Tart
Acuan Tart
100 gram butter
75 gram Icing Sugar (Kalau nak buat pada hari yang sama, gunakan Icing Sugar. Tetapi jika nak buat keesokkan hari, boleh guna castor sugar).
1/2 biji telur gred B
200 gram Tepung gandum
sedikit esen vanila

Cara-Cara Mengadun Kulit:-
1. Kacau butter dengan spatula atau senduk kayu sehingga butter lembut.
2. Masukkan ising sugar, adun <> 3 minit biar rata.
3. Masukkan telur, terus adun <> 3 minit juga.
4. Akhir sekali masukkan tepung.
5. Tutup mangkuk adunan dengan tuala lembab dan simpan <> 1 jam sebelum ditekap pada acuan.

6. Sapu sedikit shortening pada acuan (permulaan sahaja. Sekiranya acuan digunakan untuk kali seterusnya tidak perlu sapuan shortening lagi)
7. Ambil adunan sebesar ibu jari dan tekan dalam acuan.
8. Bakar dalam oven suhu 150 C (suhu atas dan bawah) selama 1/2 jam atau sehingga kulit tart bertukar keperangan sedikit
9. Segera keluarkan dari acuan (untuk mengelakkan kesukaran jika ia dah sejuk).

Filling
Jem Nenas (Boleh gunakan perbagai jenis jem mengikut kesukaan)

Cheese (Sumber: Azlita )
250gm cream cheese
50gm gula kastor
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-Cara Mengadun Cheese:-
1.Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
4. Putar dia sampai berkilat jangan terlebih putar nanti ia terlalu cair dan tak cantik bila kita letak dalam shell sebab dia flat tak munjut2.
Jangan sekejap sangat pulak nanti dia tak licin tak cantik jugak! jadi yg sedang2 aje nampak berkilat tu dah OK!

5. Pipekan Cheese ke dalam Kulit Tart.
6. Bakar dalam oven api atas dan bawah dengan suhu 150C selama ~ 20-30 minit. Agak-agak cheese dah tak melekat di hujung jari boleh lah diangkat.

Monday, 25 March 2013

SAMBAL AIR ASAM


Menu paling-paling simple 'Air Asam' yang boleh saja dipadankan dengan Ikan Terubok Bakar, Kembong, Pari, Cencaru, Sotong, Udang, Daging dan banyak lagi.
Tetapi dalam banyak-banyak ikan, Terubok adalah yang paling sedap tetapi terlalu remeh dengan process membuang tulang nya. hehehe...

Limau Kasturi selain rasa masam-masam limau, kulit nya amat baik untuk menghindarkan bau badan kita.

Jom kita semak RESEPI .....

Semua dibawah di campur sekali
Cili Padi (Potong kecil)
Cili merah (Potong kecil)
Air asam jawa yang pekat
Limau kasturi
Bawang besar (Hiris sederhana tebal)
Tomoto biji (potong 4 dan dihiris sederhana tebal)
Belacan,
sedikit garam
Boleh tambahkan sedikit gula jika terasa pedas.

* Selamat menjamu selera .....

Sunday, 24 March 2013

KACANG KUDA GORENG MANIS-MANIS PEDAS


Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
1 mangkuk kacang kuda di rendam semalaman dan direbus sehingga empok dan di sejat airnya.

BAHAN B
sedikit minyak untuk menumis
2 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 ulas bawang merah (dihiris)

BAHAN C (Masukkan dalam blender dan mesin)
8 biji cili kering
sedikit belacan

BAHAN D
air asam jawa (dari asam sebesar ibu jari)
segenggam ikan bilis
3 sudu besar gula putih
garam

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bahan B dan goreng sehingga hampir garing dan berbau harum
3. Masukkan bahan C dan bahan D dana masak sehingga kuah pekat.
4. Masukkan bahan A (kacang kuda yang dah siap direbus).
5. Masak sehingga kuah berpalut pada kacang dan bolehlah diangkat.

* Selamat menjamu selera .....

Saturday, 23 March 2013

CUCUR BAWANG


Ada yang panggil cucur ini sebagai Cucur Udang, Cucur Taugeh dan sebagai nya. Walaubagaimana pon ia adalah cucur yang sama.

Jom kita semak RESEPI ...

BAHAN A - CUCUR (digaul semua sekali)
2 cawan Tepung Gandum
2 biji Bawang besar (dihiris sederhana tebal)
Segenggam Taugeh
6 pokok daun Kucai
Sedikit Udang hidup (dibuang kulitnya)
4 sudu makan Minyak masak/butter yang dicairkan (untuk melembutkan)
sedikit air yang bercampur garam
*Ada yang suka tambahkan telur kedalam adunan tepung diatas, tetapi saya lebih gemar yang tanpa telur.

BAHAN B - CILI BAWANG (Gaul semua bahan yg di bawah dan terus dihidangkan. *TAK PERLU DIMASAK)
Sedikit asam Jawa sebesar duit 10 sen + 2 sudu besar Air
3 sudu besar penuh Gula Putih
6 ulas Bawang Kecil (dihiris nipis-nipis)
10 biji Cili Kering + sedikit belacan + garam (Tumbuk. JANGAN ditambah air/biar pekat, kalau nak tambah guna air asam jawa di atas)
*Cili Kering boleh juga di rebus dahulu jika mahu (Cili kering aja...tujuan adalah untuk melembutkan cili).
Tetapi KEENAKAN CILI BAWANG lebih terasa jika Cili Kering yg digunakan TIDAK DI REBUS
*Pastikan Kuah Cili yag terhasil adalah yang pekat.
* Selamat menjamu selera .....

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI



Menu tengahari, Jom kita semak RESEPI ...

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis.
4 ulas bawang putih (dihiris nipis atau ditumbuk)
4 ulas bawang merah kecil (dihiris nipis atau ditumbuk)

BAHAN B
20 biji cili kering di mesin bersama sedikit belacan
Air Asam jawa (bersaiz sebesar ibu jari)
3 Papan petai Padi, dikikis kulit nya sedikit, dipotong sebiji sebiji dan direndam kedalam air untuk mengelakkan ia menjadi kering dan kehitaman.
Kiub Ikan Bilis KNOR.
sedikit garam (*untuk semua masakan udang, sukatan garam perlulah diKURANGKAN)
Sedikit gula (jika suka)

BAHAN C
15 ekor Udang yang bersaiz besar (jangan dibuang kulit nya, hanya dibuang tahi dibelakang dan dikepala udang)
3 biji bawang besar (dihiris bulat-bulat dalam saiz yang tebal)

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis bahan A dan goreng sehingga bawang hampir keperangan dan semerbak harum.
3. Masukkan bahan B dan masak sehingga cili menjadi sedikit kering dan minyak terbit dari masakan.
4. Seterusnya masukkan bahan C dan teruskan memasak <> 10 minit dengan api yang sederhana besar.
5. Siap dan boleh dihidangkan.

* Selamat menjamu selera .....

Friday, 22 March 2013

KUETEAU GORENG TELUR PUYUH

Kelainan dalam gorengan ini adalah ia tidak menggunakan bawang merah tetapi menggantikan dengan bawang putih dalam kuantiti yang banyak. Haruman bawang putih yang digoreng begitu GARING memang benar-benar menyelerakan.

Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
Minyak untuk menumis
12 ulas bawang putih (ditumbuk)
8 biji cili kering (mesin halus)

BAHAN B
4 sudu besar Kicap MASIN Kipas Udang
10 sudu besar Kicap MANIS Kipas Udang
3 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Sos Tomato

BAHAN C
1/2 kilo Kueteau
1/2 kilo Taugeh segar

BAHAN D
Daun Bawang
Cili merah
Bawang goreng
Telur Puyuh goreng
Telur ayam yang digoreng dadar dan dihiris

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang putih yang ditumbuk dan di goreng sehingga BENAR-BENAR GARING.
3. Masukkan cili kering dan masak lagi sehingga terbit minyak kembali.
4. Masukkan bahan B dan masak lagi <> 10 minit.
5. Masukkan kueteau dan ratakan menggunakan 2 garfu untuk mengelakkan kueteau hancur.
6. Akhir sekali sebelum angkat, masukkan taugeh dan kacau sedikit-sedikit sahaja dan terus diangkat untuk mengekalkan kesegaran yang rapuh.
7. Tabur dengan bahan D sebelum dimakan.

* Selamat menjamu selera.....

BIHUN SUP SPECIAL



Semangkuk 'Bihun Sup Special' untuk minum petang. Boleh juga sebagai sarapan pagi.

Jom kita semak RESEPI .....

1/2 paket bihun (beras) di rendam 1/2 jam dan disejat
2 genggam taugeh segar

BAHAN A
sedikit minyak
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
4 tangkai daun sup (dihiris sederhana panjang)

BAHAN B
4-5 cawan air untuk dijadikan sebagai kuah
1 kiub Ayam KNOR
sedikit garam

BAHAN C
4-5 anak jagung muda
10 ekor udang hidup

BAHAN D (Untuk taburan)
1 biji cili merah
2 ketul tauhu yang digoreng/direbus terlebih dahulu
3 biji limau kasturi
Daun bawang

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Masukkan bahan A dan goreng sehingga bawang hampir keperangan dan daun sup menjadi layu.
3. Masukkan bahan B dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan bahan C dan apabila udang hampir masak, terus dimasukkan bihun.
5. Sebelum angkat, masukkan taugeh. Kacau sedikit -sedikit dan terus di angkat.
6. Tabur bahan D sebelum dimakan.

* Selamat menjamu selera.....

PAJERI NENAS

 
Jom kita semak RESEPI....

BAHAN A (Bahan Tumis)
Minyak masak
2 kuntum Bunga Lawang
3 kuntum Bunga Cengkih
2 biji Buah Pelaga
3 batang Kulit Kayu Manis
3 Tangkai Daun Kari
1 biji Bawang besar (Hiris nipis/tumbuk)
5 ulas Bawang Putih (hiris nipis/tumbuk)
Sedikit Halia (Hiris memanjang)

BAHAN B
2 sudu besar 'penuh' Rempah Kari DAGING ,
* Jika suka kari yang pekat boleh ditambahkan lagi 1 sudu
1/2 sudu besar Lada Hitam (di tumbuk)
1 sudu besar Udang Kering (di tumbuk lebam-lebam)
5 sudu besar penuh Gula Putih
1 sudu besar Kerisik
Garam

BAHAN C
Santan Cair dari 1/2 biji kelapa.
1 biji nenas segar 1/2 masak (Nenas JANGAN sekali-kali di rebus)

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Masukkan bahan A dan goreng sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan bahan B. Besar kan api dan biar kan ia mendidih selama 5 minit. Kemudian kecilkan api dan masak lagi sehingga rempah terbit minyak yang banyak. Sentiasa kacau supaya rempah tidak hangit dan berkerak.
4. Masukkan bahan C dan perlahankan api.
5. Masak sehingga pajeri mendidih perlahan-lahan dan bolehlah diangkat.

*Selamat menjamu selera .....

MEE HAILAM SPECIAL with 'CENDAWAN BUTANG'


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Menu mee kali ini memang amat special. Apa yang special nya  .. ??? Emmmm memang berbaloi-baloi sedap !!!.'Mee Hailam Cendawan Butang'.

Tentu pernah makan kan .. ? Tapi pernah buat  sendiri tak ? Kalau tak tahu, apa pon pernah buat sendiri, jom cuba resepi ini pula.

BAHAN A (Pastikan di tumbuk. Bukan nya dikisar)
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar

BAHAN B **
5 tangkai daun saderi/sup (di potong <>1 cm)
1 sudu besar Lada hitam (ditumbuk)

BAHAN C **
Kicap pekat
Sos Tiram
Sedikit garam (Jika kurang masin)
1 kiub KNOR 'Daging Lembu'
Air dari Rebusan Daging
Air dari tapisan kulit udang (BAHAN E)

BAHAN D
Cendawan Butang di rendam 1-1.5 jam. Di ganti/buang air nya beberapa kali untuk menghilangkan bau

BAHAN E **
Udang hidup direbus BERSAMA kulit dan kepala (Buangkan tahi udang dulu yee..).
Asingkan isi udang dari kepala dan kulit.
Kulit dan kepala udang di goreng dengan sedikit minyak sehingga garing dan di mesin halus.
Tapis untuk di ambil air nya SAHAJA
Daging di rebus dan di potong nipis

BAHAN F
Sedikit sayur spt gobis/carrot

BAHAN G
Sedikit Tepung jagung di bancuh dengan sedikit air untuk memekatkan kuah

BAHAN H
Mee kuning basah
Taugeh

BAHAN I (Bahan Hiasan/Penyedap)
Limau Kasturi, cili potong, bawang goreng, daun bawang,telur rebus dan tauhu goreng

Cara-Cara Memasak :-
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan A sehingga garing dan wangi.
2. Masukkan bahan B. Kacau sehingga daun saderi BETUL-BETUL layu/kecut (1/4 garing).
    Nota Penting: Daun Saderi menjadikan kuah berbau harum dan enak.
3. Masukkan bahan C dan D. Biar ia mendidih dan cendawan masak.
4. Masukkan bahan E dan F.
5. Biar kuah mendidih kembali dan masukkan bahan G.
6. Pastikan kuah mencukupi... jika terlalu pekat bolehlah ditambahkan sedikit lagi air kerana mee hailam agak berkuah.
7. Masukkan mee, gaul rata dan terus hidang.
8. Semasa menghidang tabur dengan bahan I.

Nota: Yang bertanda ‘**’ adalah penting dalam penyediaan Mee Hailam

*Selamat menjamu selera .....

KETUPAT PULUT DAUN PISANG


Ketupat pulut daun pisang dibuat untuk Raya Puasa 3 tahun lepas. emm.... sedap, wangi dan tahan lama. Setiap satu 45 gram.

Kita semak RESEPI.....

400 gram PULUT biasa
7 gram Garam halus (Sukatan garam ini sudah cukup menjadikan pulut ini lemak-lemak manis)
600 gram Santan Pekat dari 2 biji kelapa (Jika guna Pulut SUSU, sukatan santan adalah 700 gram)
* Elakkan dari menggunkan santan kotak atau serbuk. Santan segar akan menjadikan pulut lebih sedap, berlemak, berminyak dan menarik.

Cara-Cara Memasak:- (Saperti kita memasak nasi)
1. Basuh pulut sebersih yang boleh kerana ini akan menjadikan pulut tahan lebih lama.
2. Masukkan pulut, santan dan garam kedalam periuk dan masak dengan api yang sederhana besar.
3. Bila air dah kering, perlahankan api dan tutup periuk. Masak sehingga pulut 'masak sepenuh nya' atau '3/4 masak'.
4. Bungkus dalam daun pisang (yg telah dilayur terlebih dahulu) dan diikat.
*Jika pulut telah dimasak sepenuhnya(step 3 diatas), ikatan daun pisang bolehlah diketatkan. Tetapi jika pulut 3/4 suku masak, ikatan mestilah dilonggarkan sedikit.
5. Kukus selama 45 minit - 1 jam

TIPS:
a. 3-10 minit pertama semasa pulut diletakkan atas dapur, kacau dibahagian bawah untuk elakkan ia berkerak.
b. Jangan di-tinggalkan kerana air akan cepat kering dan pulut akan hangit.

*Selamat menjamu selera .....

SUP IKAN MERAH



 

Assalamualaikum semua.

Post saya hari ini adalah menu yang serba ringkas iaitu Sup Ikan Merah.

Jom kita semak RESEPI.....

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
2 ulas bawang besar atau 10 ulas bawang kecil (ditumbuk)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)

BAHAN B
6 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
sedikit halia (di hiris halus)

BAHAN C
anggaran 5-6 gelas air untuk dijadikan kuah
1 kiub ikan bilis KNOR
sedikit garam

BAHAN D
1 ekor Ikan merah

BAHAN E
3 tangkai daun Ketumbar
2 tangkai daun Sup
6 biji cili padi
2 batang Saderi

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Tumis bahan A dan B dan goreng sehingga bawang menjadi keperangan.
3. Masukkan bahan C dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan bahan D, perlahan kan api dan masak sehingga kuah mendidih semula.
5. Akhir sekali sebelum angkat, masukkan bahan E.

* Selamat menjamu selera...

Thursday, 21 March 2013

PEMBUKA BICARA


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua sahabat-sahabat sekalian.

2 minggu tidak berONLINE dan berinteraksi terasa begitu lama sekali... emmm

Bicara pertama saya dalam blog ini adalah berkait rapat dengan kemudahan IT dialam maya ini. Alhamdulillah, kita semua sebenarnya amat bertuah kerana dapat menggunakan faciliti-faciliti yang canggih ini yang telah di rekacipta oleh pakar-pakar IT yang mana telah membolehkan kita berinteraksi antara satu -sama lain saperti seolah-olah kita semua berada sebelah menyebelah, padahal seorang berada di utara, manakala seorang lagi nun jauh diselatan. Malah ada yang beribu-ribu batu jauh diseberang laut.

Sebenarnya setiap apa yang direkacipta itu adalah bertujuan untuk kebaikan. Tetapi ada juga yang telah menyalah gunakan kemudahan yang disediakan kearah jalan yang salah saperti untuk penyebaran fitnah, kata-mengata, caci mencaci disamping memaparkan gambar-gambar yang tak sepatutnya dipaparkan. Kepada yang tahu akan kebaikan kemudahan tersebut, akan menafaat kan untuk memajukan diri, keluarga dan negara am nya.

Facebook, Pages, Blog, twitter antara nya dan banyak lagi sebenar nya memang dah lama berada dan beroperasi di alam maya ini. Cuma saya dan mungkin ada yang masih ketinggalan untuk memiliki nya ketika itu dek kerana kekangan masa dengan tugas-tugas pejabat yang tak kunjung habis. Tapi kerana tidak mahu ketinggalan dengan pelbagai teknologi canggih ini, cuba juga mencuri curi masa di waktu petang dan malam mengikuti blog-blog yang sedia ada.

Pada pertengahan August 2012, mula timbul rasa nak memiliki Facebook sendiri tetapi masih tak bersungguh. Sehingga lah pada penghujung 2012 minat makin bertambah-tambah, selepas melayari FB dan blog-blog dengan resepi-resepi yang Umpp!!! amat menyelerakan dengan foto-foto yang menarik. Dari situ terfikir kenapa tidak diteruskan kerana minat memasak memang dah ada sejak dari kecil, kenapa tidak dikongsikan dengan yang lain.

Maka dari Facebook...dapur FHA direkacipta. Disitu lah... di ruang maya ini saya bertemu sahabat sahabat dan bertegur sapa ... di panjangkan pula ke Pages dengan ruangan dapur yang lebih selesa, sesiapa sahaja boleh memasuki tanpa ada nya dinding penghalang. Dan kini dapur berpindah lagi untuk kali yang ke 3 ke rumah yang lebih-lebih luas, lebih lebih selesa, ibarat sebuah bunglow. Cewah cewahhhh...

Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bertemu dan tempat bersembang dengan sahabat-sahabat sekalian. Jadi dapur yang dulu nya beroperasi di Facebook dan Pages, kini di upgadekan menjadi ruang makan. Jadi sambil-sambil makan tu boleh lah kita berbicara dengan lebih selesa dan tenang.

Bermula dengan Facebook, kemudian Pages dan menyusul Blog. Semua nya mempunyai tujuan yang sama ia-itu untuk berkongsi ilmu yang dianugerahkan oleh ALLAH ini terutama dalam bidang masakan selain mula berjinak-jinak menceburi bidang fotografi sebagai hobi baru. hehehe...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

Secara rasmi nya kini 'Intai-Intai Dapur FHA' mula beroperasi di sini.