Thursday, 27 June 2013

NESTY FRUITY CHEESE Puding



Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua..

Resepi untuk hari ini adalah resepi puding dibuat khas untuk Kakak saya yang amat gemarkan Cheese. Kebiasaan nya cheese ni saya gunakan untuk buat kek aja. Tapi hari ni saya buat puding pula untuk sedikit kelainan. 

Dan kebetulan pula dipejabat akan diadakan bacaan Tahlil, jadi saya double kan adunan untuk kenduri dan kebetulan Ramadan akan tiba beberapa hari saja lagi.

Lapisan atas puding teramatlah lembut ditambahkan pula dengan kelemakkan Cheese yang begitu terasa sekali, Dibahagian lapisan bawah pula semasa makan ...emmm.... 'meletup-letup' krup-krup krup-krap krup-krap bunyi nestum yang telah digoreng begitu ranggup ditambah pula bauan aroma butter yang amat harum pada nestum tersebut. Tak terkata sedap nya..

Jom kita semak resepi .....

BAHAN A (1 adunan)
300 g Butter
2 cawan nestum

1. Masukkan butter kedalam kuali dan cairkan diatas api.
2. Masuk kan nestum dan goreng sehingga GARING dan wangi (Tapi pastikan jangan sampai hangit hehehe...)
3. Masukkan dalam mangkuk kaca dan tekan sehingga padat dan rata. (Keadaan nestum ketika ini adalah saperti serdak-serdak dan tidak melekat antara satu sama lain, jangan risau. Apabila disimpan dalam peti sejuk nanti ia akan keras dan melekat antara satu sama lain)
4. Simpan dalam peti ais selama 4 jam  atau semalaman supaya keras (selalu nya bahagian A ini saya buat dimalam hari, jadi esok terus buat bahagian B dan C pula)

BAHAN B
1 tin susu pekat F&N (boleh dikurangkan kepada 3/4 tin jika kurang gemar rasa terlalu manis. Ini adalah kerana serbuk 'Puding  NONA' sudah tersedia manis)
1 tin susu cair
1/2 tin air biasa (sukatan tin susu diatas)
60 gram serbuk 'Puding jenama NONA (Perasa asli dan tanpa warna. Tetapi jika tiada, yang berperisa buah-buahan lain pon boleh)

BAHAN C
250g cream cheese Fhiladelphia
7 biji limau kasturi (perah air nya)
1 tin fruit cocktail (Tapis dan ambil buah nya sahaja)

Cara-Cara Memasak Puding:-
1. Masukkan bahan B kedalam periuk dan masak sehingga serbuk puding larut.
2. Putar creame cheese ~ 5-7 minit
3. Masukkan adunan puding yang telah larut dan jus limau  ke dalam adunan cheese dan putar dengan kelajuan perlahan supaya semua nya  bercampur.
4. Tuangkan kedalam mangkuk kaca yang berisi nestum yang telah dikeraskan.
5. Taburkan buah-buahan cocktail diatas nya.
6.Simpan di dalam peti ais selama > 6 jam atau sehingga beku.

* Selamat menjamu selera .....

Tuesday, 25 June 2013

AYAM PANGGANG MALGRIS Bling-Bling



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ni baru berkesempatan berkongsi resepi 'AYAM PANGGANG MALGRIS Bling-Bling' yang dibuat semalam untuk berbuka puasa. Semalam memang tak sempat untuk postkan gambar nya kerana tak sabar nak menikmati keenakkan ayam yang AMAT berjus ini.

Hajat asal memang nak buat 'Ayam Panggang Yogurt' yang dah plan seminggu lagi semasa mengintai blog Puan Amie yang amat mengancam, tapi terpaksa ditukar disaat akhir atas permintaan yang teringin sangat nak makan  'Ayam Panggang MALGRIS' . Tak apa lah, In Syaa ALLAH nanti akan cuba resepi dari Puan Amie tu. 
Walaubagaimana pon Terima Kasih Puan Amie atas info SUHU dan TEMPOH masa memanggang. Info tersebut amat berguna kerana jika terlebih suhu dan masa akan mengakibatkan ayam tersebut kurang jus nya. 

Persoalan kenapa nama nya diberi nama 'AYAM PANGGANG MALGRIS Bling-Bling' ?

Emmm sebenarnya Malgris itu adalah terhasil dari gabungan resepi InggeRIS yang telah disesuaikan dengan selera orang Malayu kita di MALaysia. Resepi Inggeris itu saya perolehi dari rakan sekerja  yang mana emak nya pernah bekerja dengan orang Inggeris dulu. Rasa masakan nya emm... TIP TOP amat sedap !

Bling-bling tu pula diberikan oleh Chef Jannah kerana ayam panggang ni amat berkilat sekali selepas dimasak. Bila makan pula amat berjus.....

Jom kita semak resepi...

BAHAN A
1 ekor ayam yang bersaiz sederhana (~1.5 kg)

BAHAN B (semua ditumbuk sehingga lumat)
1/2 sudu besar Jintan Manis
1 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar lada hitam
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
sedikit halia (sebesar ibu jari)

BAHAN C
1 sudu teh Oregano
1 sudu teh Rosemary
3 sudu besar gula putih
2 sudu besar madu
1 sudu besar butter
1 sudu teh perencah Maggie 'Cukup rasa'
1 sudu teh serbuk kunyit 
1 sudu teh garam

BAHAN D
Hati ayam (dipotong kecil) 
Pedal ayam (dipotong kecil)
1 biji ubi kentang bersaiz kecil (dibuang kulit dan dipotong kiub)
2 biji bawang besar (dibelah 8 setiap satu)

BAHAN E
3 sudu besar Madu
minyak/jus yang keluar dari ayam semasa memasak

BAHAN F
1 biji bawang besar (dibelah 8)
10 biji tomato ceri

Cara-cara Memasak:-
1. Bahan A dan Bahan B dicampur bersama dan diperap bersama ayam sekurang-kurang nya 2 jam.
2. Lebihan dari perapan digunakan untuk menggoreng Bahan D. Setelah masak, angkat dan sumbat kedalam perut ayam.
3. Alaskan durang pembakar dengan aluminium foil dan letakkan ayam diatas nya dan bakar dalam oven yang bersuhu 180C selama 1 jam (bergantung kepada saiz ayam) dengan menggunakan api bawah sahaja.  
4. Keluarkan ayam dan sapukan bahagian atas ayam dengan bahan E dan teruskan memasak selama 15 minit lagi.
5. Keluarkan ayam sekali lagi dan sapukan bahagian ayam dengan bahan E untuk kali yang kedua. Taburkan Bahan F dan masukkan kembali kedalam oven. 
Kali ini gunakan api atas sahaja, suhu yang sama 180C selama 5-15 minit (mengikut keperangan yang dikehendaki). 
6. Siap. Boleh dihidangkan.

Nota:
1. Kedudukan ayam semasa memanggang adalah saperti dalam foto diatas.
   JANGAN di alih-alihkan posisi ayam tu. Biarkan begitu sehingga masak. 
2. Kedudukan dalam oven .. rak paling bawah. 
3. Pastikan hanya api bawah SAHAJA sehingga masak. Barulah dipasang api atas SAHAJA selama 5-15 minit (masa bergantung kepada warna keperangan yg DIKEHENDAKI)






Sunday, 23 June 2013

CHICKEN DRUMSTICK SUP Citarasa Chef Jannah


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Semua ...

Terliur ke tengok sup diatas ? Emmm saya lagi terliur. Sedap sungguh penangan air tangan Chef Jannah ni....

Patut lah masa jemur kain pagi tadi.. ada terbauuuu..... dok fikir-fikir dalam hati eh, rumah sapa la... yang masak ni.
Rumah sebelah kanan ke ? rumah sebelah kiri ke ? rumah belakang ke ? Rumah depan tak mungkin... tu workshop kereta hehehe...

Tau-tau haa.. chef dari rumah kanan mai hantar semangkuk sup. Emm patut lah hari ni rasa macam  malas nak masak, rupa nya jiran kanan nak bagi sup.
Sedap.. sehingga menjilat mangkuk.

Baru tad sat. Ring-ring-ring ..... hello sup ada lagi, nak tambah semangkuk lagi boleh tak ??? Tak dak isi, kuah pon jadilah....
Apa ????  Dah habissss ??? Pasai apa buat sikit sangat ?

Jom kita semak resepi Chef ni... walau pon simple resepi nya. Tapi memang sedap.

BAHAN A
6 ketul Peha ayam
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
halia (ditumbuk)
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 kulit kayu manis
6 ketul paha ayam
1 sup bunjut ADABI
1 camca teh Serbuk Rempah Sup ADABI
3 mangkuk air (Jangan terlalu banyak)
sedikit daun sup

BAHAN B
3 biji Ubi kentang sederhana besar(dipotong 4)
sedikit garam

BAHAN C
Daun sup
Bawang goreng

Cara-Cara Memasak:-
1. Masukkkan bahan A kedalam periuk dan rebus semua sekali.
2. Apabila ayam 3/4 masak, masukkan Bahan B dan teruskan memasak sehingga ubi empok.
3. Sebelum angkat masukkan Bahan C. Siap

Simplekan...menu yang sihat, tiada minyak, kurang kolesterol....  tapi memang SEDAP

* Selamat menjamu selera


NASI GORENG CILI KERING Gelama Masam


Assalamualaikum dan Selamat sejahtera semua...

Menu Sarapan pagi yang sedikit berat tetapi amat menyelerakan...nasi yang digoreng dengan 'Ikan  Gelama Masam goreng Cili Bawang'. Emmm sedap tak terkata. 

Jom kita semak resepi ...

BAHAN A
sedikit minyak untuk menggoreng
2 ekor Ikan Kering gelama masam (isi nya lembut)
4 biji Bawang Besar (dibelah 2 dan dipotong tebal)
15-20 biji Cili Kering (dipotong kecil-kecil)

BAHAN B
1/2 sudu besar butter
4 mangkuk Nasi (pastikan nasi telah sejuk jika ia baru dimasak)
1/2 sudu teh perencah Maggi 'Cukup Rasa'
sedikit garam (jika kurang masin)

BAHAN C
Telur ayam
Daun bawang
cili padi
Sausage ayamas Cheese

Cara-Cara Memasak 'Ikan  Gelama Masam goreng Cili Bawang'
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Goreng ikan gelama masam sehingga masak. Setelah masak, keluarkan tulang bahagian tengah nya.
3. Masukkan cili kering dan bawang besar. Goreng sehingga bawang layu.

Cara-Cara Memasak Nasi goreng:-
1. Jika minyak dari gorengan diatas banyak, keluarkan sedikit.
2. Tambahkan 1/2 sudu besar butter kedalam minyak diatas. dan goreng kembali.
3. Kemudian masukkan nasi, perencah maggie dan garam. 
4. Jika suka, bolehlah ditambah kacang panjang atau karet. Goreng sehingga semua serata dan boleh lah diangkat.

* Selamat menjamu selera .....


Friday, 21 June 2013

SET NASI AYAM PENYET Citarasa UTARA



Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....

Hari ni hari Jumaat... penghulu segala hari. Jadi kita layan menu yang agak istimewa sedikit dari hari-hari biasa OK..... NASI AYAM PENYET.. mengikut selera orang Utara. !!!

Jom kita semak resepi...

TEMPE AYAM PENYET
BAHAN A
2 keping Tempe (di potong mengikut saiz kesukaan)
2 asam keping
Sedikit air
sedikit garam

BAHAN B (campur semua sekali)
2 sudu besar 'Tepung goreng ayam '
1/2 biji  telur ayam
sedikit air

Cara-Cara Memasak Tempe:-
1. Bahan A (tempe) diRendam selama ~ 3 jam, kemudian direbus selama ~ 1 jam sehingga lembut.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan celup tempe yang telah direbus tadi kedalam bahan B dan goreng sehingga ranggup

SAMBAL AYAM PENYET
BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
2 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 ulas bawang merah (dihiris nipis)

BAHAN B
10 biji cili kering
20 biji padi
1 biji bawang besar
(Mesin cili kering dan Cili padi sampai halus, akhir sekali masukkan bawang dan mesin 1/2 hancur sahaja)

BAHAN C
2 biji tomato (dibelah 8)
1/2 sudu teh Perencah Maggie 'Cukup Rasa'
sedikit garam

Cara-Cara Memasak Sambal:-
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis bahan A sehingga keperangan.
3. Masukkan bahan B dan masak sehingga pecah/terbit minyak.
4. Masukkan bahan C dan masak sehingga mendidih dan kuah pekat. Siap


CRISPI AYAM PENYET
BAHAN A
Minyak untuk menggoreng

BAHAN B (dicampur semua sekali)
2 camca besar tepung beras
1 biji telur
3/4 cawan air
1 sudu teh sedikit lada hitam (ditumbuk)
1/2 sudu teh jintan manis (ditumbuk halus)
1/2 sudu teh Perencah Maggie 'Cukup Rasa'
sedikit garam

Cara-Cara Memasak Crispi:-
1. Panaskan minyak dalam kuali (saperti menggoreng pisang)
2. Dengan menggunkan garfu, celup kedalam adunan, kemudian renjiskan tepung yang melekat pada garfu kedalam kuali, ulang  ~ 15-20 renjis bergantung kepada penuh nya kuali dengan gorengan.
3. Goreng sehingga garing dan angkat.

AYAM PENYET
BAHAN A (rendam ayam selama 1/2 jam)
1/2 ekor ayam
2 sudu teh garam
air

BAHAN B (Dicampur semua sekali)
Tepung gorengan ayam
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
1 sudu teh jintan manis (ditumbuk halus)
1 sudu teh Perencah Maggie 'Cukup Rasa'
1 biji telur ayam

Cara-Cara Menggoreng ayam:-
1. Ayam yang telah direndam tadi ditoskan air nya (Jangan dibasuh lagi)
2. Celup kedalam bahan B dan goreng. Pastikan kuali ditutup semasa menggoreng supaya isi ayam tidak keras tetapi masak didalam.

NASI
Tanak nasi saperti biasa

ULAM-ULAMAN
aun Salat
Kangkung
Tomato Ceri
Kubis
Kacang Panjang

* Selamat menjamu selera .....

Thursday, 20 June 2013

SAMBAL TUMIS BILIS TAUHU GORENG


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...

Menu untuk tengahari ni amat sesuai kepada mereka yang gemar masakan pedas dan dan Tauhu. yessss...menyelerakan sekali

Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis.
5 ulas bawang putih (dihiris nipis atau ditumbuk)
5 ulas bawang merah kecil (dihiris nipis atau ditumbuk)

BAHAN B
15 biji cili kering di mesin bersama sedikit belacan
1/2 sudu teh perencah Maggie 'Cukup Rasa'
Air Asam jawa (Asam bersaiz sebesar 1 ibu jari aja)
Segenggam Ikan bilis

BAHAN C
5 ketul Tauhu (digoreng dan di potong 3 segi )
3 biji bawang besar (dihiris bulat-bulat dalam saiz yang tebal)

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis bahan A dan goreng sehingga bawang keperangan dan semerbak harum.
3. Masukkan bahan B dan masak sehingga minyak terbit dari masakan.
4. Seterusnya masukkan Tauhu yang telah digoreng terdahulu. Masak dengan api yang sederhana sehingga kuah mendidih kembali.
5. Sebelum angkat masukkan hirisan bawang besar.

* Selamat menjamu selera .....

Tuesday, 18 June 2013

KEK LAPIS MASAM MANIS 3 RASA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Hari ni saya nak share resepi 'Kek Lapis Sarawak Masam Manis 3 Rasa....Strawberry, Vanila dan Pandan.
Memang sedap. Lagi lagi kalau butter yang digunakan adalah buter yang berkualiti. Memang harum semerbak satu rumah semasa membakar.

Untuk kek lapis ini,anda adalah digalakkan menggunakan Tepung Hong Kong jika inginkan texture kek yang halus. Tetapi jangan risau jika tiada tepung tersebut, kita boleh gantikan dengan tepung Superfine. Kalau tak ada juga tepung Superfine, tepung gandum pon boleh. Saperti kata pepatah 'Tiada rotan akar berguna juga'  cecewahh.....

Saperti biasa, teknik bancuhan kita amat simple....Jom kita semak RESEPI .....

Nota: (Loyang digunakan adalah bersaiz 8 x 8)

BAHAN A
Gula Halus 250 gram
Butter 450 gram
Ovalet 30 gram
Susu Pekat 300 gram

Bahan B
Telur 10 biji (Gred A)

Bahan C
Tepung Hong Kong 270 gram

Bahan D
Pewarna Merah + Perasa Strawberry
Pewarna Kuning + Perasa Vanila
Pewarna Hijau + Perasa Pandan
Masam Manis

Cara-Cara Mengadun:-
1. Pukul kesemua Bahan A sehingga KEMBANG dengan kelajuan yang MAXIMA.
2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul, juga dengan kelajuan sama (Maxima) sehingga habis.
3. Masukkan tepung dan adun dengan kelajuan yang PALING PERLAHAN hanya untuk sebatikan saja.
4. Bahagikan kan kpd 3 adunan dan di diwarnakan/diperasakan merah, kuning dan hijau.

Cara-Cara melapis:-
1. Sapukan sedikit margerin dasar loyang.
2. Alaskan dengan kertas minyak.
3. Sendukkan adunan warna merah ke dalam loyang dan ratakan dengan sudu supaya ia serata tebal nya.
4. Bakar dalam oven menggunakan api atas sahaja dengan api yang kecil.
5. Pastikan lapisan telah masak/bertukar warna sedikit anggaran masa 7-10 minit setiap lapisan baru dikeluarkan dari oven.
6. Tekan lapisan kek dengan alat penekan atau gelas yang rata untuk mengeluarkan angin jika ada.
7. Sapu sedikit butter di atas nya.
8. Ulang langkah 3-7 sehingga habis adunan warna merah, Ulangi pula untuk adunan Kuning dan Hijau.
9. Selang setiap lapisan , aturkan dengan masam manis.
Teknik nya: Sendukkan adunan ke dalam loyang dan ratakan dengan sudu supaya ia serata tebal nya. Aturkan masam manis diatas nya dan dengan menggunakan hujung jari, tekan sedikit masam manis supaya sedikit tenggelam kedalam. Ini adalah untuk mengelakkan masam -manis sedikit garing jika terdedah kepada api semasa membakar. Tekan sedikit sahaja sekadar ada sedikit lapisan tepung diatas nya. Ratakan kembali adunan tepung.

TIPS: Pastikan kek benar-benar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin.

* Selamat menjamu selera .....

Monday, 17 June 2013

MEE ASAM LAKSA Citarasa Kak Chah


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...

Hari ni nak layang menu ala M.A.L.A.S masak......................hehehe !
Lagi pon dah lama tak makan mee segera ni SEDAP JUGA.

Jom kita semak resepi .....

BAHAN A
sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih (dihiris nipis)

BAHAN B
2 cawan Air
Sedikit daun kesom
3 sausage ayamas Black pepper
1 fish cake  (dihiris sederhana tebal)

BAHAN C
1 bungkus Mee Segera 'Asam Laksa' (saya guna jenama CINTAN)

BAHAN D
segenggam Taugeh

BAHAN E
1 biji Limau Kasturi
2 biji cili merah/cilipadi
Sedikit Daun Bawang

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang putih sehingga keperangan.
2. Masukkan bahan B (Air, daun Kesom, Sausage dan fish cake). Biarkan kuah mendidih sehingga sausage dan fish cake masak sehingga sempurna.
3. Masukkan bahan C (mee bersama perencah) dan masak lagi hingga mee lembut mengikut citarasa masing-masing. Sebelum angkat, masukkan taugeh.
4. Tabur bahan E sebelum makan.

* Selamat menjamu selera .....



Saturday, 15 June 2013

ROTI CANAI GORENG MINYAK SAPI


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Menu untuk minum petang, nyum nyum nyum....'Roti Canai Goreng Minyak Sapi'.
Emmm.... nak buat roti canai memang tak berapa nak pandai. Tapi kalau bab alter- meng alter ni haaa bagi kat saya. heheheh...  Hasil nya saperti menu ni lah

Maaf ya ! roti canai tu saya beli. Semata-mata khas nak buat 'Roti Canai Goreng Minyak Sapi'.

Jom kita semak resepi.....

BAHAN A
2 keping roti canai.
sedikit minyak sapi GHEE BLEND (anggaran 1/3 sudu)
sedikit garam

BAHAN B
1 ulas bawang besar (dihiris sederhana tebal)
2 biji cili padi (dihiris kecil)
1/2 sudu teh perencah  Maggi 'Cukup Rasa'

Cara-Cara Memasak:-
1. Setiap keping roti canai, di BUKA lapisan nya menjadi kepingan nipis.
2. Ratakan minyak sapi dan garam pada roti canai diatas. (Gaul sedikit-sedikit aja).
3. Masukkan kedalam kuali dan tutup tudung nya. Masak dengan api yang paling kecil, alih-alaih kan supaya roti garing dengan sekata.
4. Sebelum angkat, masukkan bahan B. Masak ~ 5 minit lagi dan boleh lah diangkat.

* Selamat menjamu selera .....

Thursday, 13 June 2013

KEK SPAN PANDAN Berkastad



Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...

'KEK SPAN PANDAN Berkastad',  Emm... dah lama menyimpan hasrat nak makan kek yang mengancam ni semasa skodeng dapur Azlita. Teringin sangat-sangant... dari minggu keminggu, bulan kebulan, akhir nya taraaaa.... buat akhir nya. Sedap dan lembut sekali texture kek pandan ni ditambah lagi dengan aroma pandan.

Jom kita semak resepi

KEK SPAN PANDAN

150 gm tepung kek / tepung naik sendiri / tepung gandum
1 sudu teh baking powder
150 gm gula kastor (saya kurangkan menjadi 130gm saja)
5 biji telur
1 sudu besar ovellete
4 helai daun pandan, Pewarna hijau, Pandan emulco ( saya gantikan dengan Perasa Pandan yang dah bewarna)
80 ml air
80 ml mentega cair

Cara-Cara Mengadun:-
Panaskan ketuhar pada suhu 170C, 15 minit lebih awal sebelum memasukkan adunan

1. Jika menggunakan Daun Pandan, ia harus di gunting halus dan dikisar bersama 80 ml air.
2. Mentega di cairkan atas api dan disejukkan.
3. Tepung dan baking powder diayak bersama.
4. Masukkan gula, telur, ovellete, tepung dan baking powder kedalam mangkuk adun.
5. Dengan kelajuan maksima menggunakan pemutar bentul belon (pemutar telur), pukul bahan sehingga menjadi putih, ringan dan gebu (~10 minit)
6. Masukkan Perasa Pandan dan air dan terus putar dengan kelajuan tinggi yang sama.
7. Masukkan mentega cair dan kaup balik secara manual sehingga  adunan rata (Jangan terlebih kaup/balik kerana kek akan mampat dan tidak gebu/ Udara yang terperangkap di dalam kek akan menyebabkan kek berlubang-lubang bila dipotong nanti)
8. Tuang adunan yang telah siap ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 40 minit

Nota
1. Kek ini akan mengecut dan turun sedikit masa minit terakhir proses membakar
2. Setelah kek masak segera keluarkan kek dan terus terbalikkan kek atas redai. Ini bagi mengelakkan kek turun oleh tarikan graviti.
3. Selepas 10 minit, keluarkan dari loyang
4. Kek span di bahagikan kepada 3 lapisan dan di ketepikan.
---------------------------------------------------------
KASTAD PANDAN

BAHAN A
180 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu makan serbuk agar-agar segera (saya gunakan agar-agar tali ~3 gram)

BAHAN B
400 ml santan pekat
85 gm tepong hoen kwee hijau
1 sudu teh pewarna hijau
secubit garam

BAHAN C (Untuk Hiasan)
1 cawan kelapa kering

Cara-Cara Membuat Kastad:-
1. Campurkan kesemua Bahan A kedalam periuk  dan masak atas api sederhana hingga mendidih. Kacau hingga gula hancur.
2. Satukan Bahan B dalam mangkuk dan gaul rata dan masukkan kedalam 1 di atas.
3. Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
---------------------------------------------------------
Cara-Cara Melapis:-
1. Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita.
2. Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan dan tuang 1/3 adunan kastad.
3. Letakkan lapisan kedua  dan tuang lagi 1/3 adunan kastad lagi.
4  Letakkan lapisan ketiga  dan tuang lagi 1/3 adunan terakhir.
5. Hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya.
6. Biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk.
7. Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan .
8. Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda.

* Selamat Menjamu Selera .....





Sunday, 9 June 2013

SATAY KAJANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..

Hari ini saya nak kongsi resepi satay yang saya belajar dari penjual Satay.
Rasa nya emm..... TIP TOP No 1. Sebiji macam Satay Kajang  yang famous 2............
Makan Satay ni tanpa kuah pon dah sedap.... lagi lah sedap kalau cecah dengan kuah.

Dah tahu buat satay ni, kalau rasa nak makan aja, boleh buat sendiri. Kecuali lah yang duduk kat Kajang.. atau area yang berdekatan.. boleh main order aja..hehehe

OK lah kita semak resepi  yang mengancam ni...

BAHAN A (Untuk perapan bersama ayam/daging )
1.5 kilo daging (seelok-eloknya batang pinang) atau boleh digantikan dengan ayam (bahagian dada)
1 ketul Lengkuas (saiz sebesar 1/2 buku lima)
5 batang Serai
5 camca besar (Penuh) Gula putih
Garam
Kunyit
sedikit minyak

* Serai & lengkuas - dimesin halus (tanpa air)
* Campur semua nya dan perap bersama ayam/daging

BAHAN B (KUAH)
Minyak untuk menumis
2 ulas bawang merah dan 2 bawang putih (Hiris nipis)
10 biji Cili kering  (mesin halus)
1 ketul Lengkuas (saiz sebesar1/2 buku lima)
10 batang serai
1 kilo Kacang Tanah yang siap di goreng (mesin sederhana hancur)
8 camca besar (penuh/ bun-bun) Gula putih
Asam Jawa sedikitttt aja (sebesar duit 10 sen)
Garam

* Serai & lengkuas - campur dan mesin halus (boleh masukkan air sebagai kuah tapi jangan banyak sangat sebab kalau kuah cair kurang sedap)

Cara-cara Memasak Kuah:-
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang merah dan bawang putih. Goreng sampai garing.
3. Masukan Cili kering yg dimesin. Masak sampai pecah minyak.
4. Masukkan lengkuas, serai, air asam jawa, kacang tanah, gula dan garam.
5. Masak sehingga mendidih dan kuah menjadi pekat
(Lebih lengkuas, serai dan gula ... lebih sedap kuah nya)

BAHAN C
1 biji timun
2 biji bawang besar
Nasi impit

Friday, 7 June 2013

HAZELNUT CHOCOLATE CRUNCHY


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.....

Hari ini saya nak kongsi resepi yang amat mudah dibuat tetapi amat sedap dimakan.. Ranggup sekali.
Menjadi kegemaran semua terutama kanak-kanak.
Juga amat sesuai dimakan ketika sambil menonton TV atau sambil bersembang-sembang tu..... Sekejap saja habis sebalang kuih !

Jom kita semak resepi .....

BAHAN A
1/2 cawan Kacang Hazelnut (Dibakar dalam Oven sehingga masak)
1 cawan Rice Bubble (Dibakar dalam Oven sehingga sedikit keperangan dengan api yang perlahan)
2 keping 'Chololate Masakan' ~ 400 gram

Cara-Cara Memasak:-
1. Double boil  'Chololate Masakkan' sehingga cair
2. Masukkan Kacang Hazelnut dan Rice Bubble (yang telah dibakar terdahulu). Adun sehingga semua berpalut.
3. Kaup dan masukkan kedalam acuan kertas.
4. Taburkan dengan manik-manik warna-warni
(Pastikan adunan sentiasa atas Air Double boil supaya chocate tidak mengeras dengan cepat)

* Selamat Menjamu Selera .....

Thursday, 6 June 2013

MASAK LEMAK LABU


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Hari ini kita layan resepi labu aja OK ke ???...

BAHAN A
1/2 biji labu
1 mangkuk santan pekat
1/2 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
1/3 kiub ikan Bilis KNOR
sedikit garam

BAHAN B
2 biji bawang besar(dipotong 8)
1 biji cili merah
6 biji cili padi kampong
sebiji telur ayam

BAHAN C
segenggam soon

Cara-Cara Memasak:-
1. Satukan Bahan A didalam periuk dan masak dengan api yang perlahan sehingga labu 3/4 masak.
Pastikan supaya santan tidak pecah minyak.
2. Masukkan Bahan B dan masak lagi selama 5 minit.
3. Sebelum angkat masukkan Bahan C. Siap.. Simple kan

* Selamat menjamu selera

Monday, 3 June 2013

UDANG GORENG BERJINTAN


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....

Anda tentu dah biasa makan 'Udang goreng kunyit' kan ? Apa kata cuba pula 'Udang Goreng Berjintan', emmm menyelerakan. Resepi udang dibawah boleh juga diganti dengan ayam, daging atau sotong. Memang sedap. Saya lebih suka goreng berjintan dari goreng biasa kerana aroma nya boleh membuatkan kita  berselera makan.

Jom kita semak RESEPI ...

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menggoreng (Sedang-sedang sahaja. Tidak terlalu banyak atau sedikit. Kerana kita  akan menggunakan keseluruhan minyak tersebut dalam masakan)

BAHAN B (Diperap 1 jam)
1 Kilo Udang yang bersaiz besar
1 sudu teh kunyit serbuk
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
1 sudu teh Jintan Manis (ditumbuk halus)
1 sudu teh Jintan Putih (ditumbuk halus)
sedikit garam

BAHAN C
2 biji bawang besar (di potong bulat dan bersaiz tebal)
2 biji cili merah (dipotong menyerong)
1 biji cili hijau (dipotong menyerong)

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Masukkan Udang yang telah diperap tadi (bahan B). Pastikan gorengan udang tidak terlebih masak.
3. Sebelum angkat, masukkan bahan C. Kacau ~ 3 minit boleh lah terus diangkat.
4. Untuk lebih sedap lagi boleh lah ditambah sedikit kicap Masin kipas udang semasa memasukkan bahan B tadi.

* Selamat menjamu selera .....