Assalamualaikum semua...
Dah minum petang ?
Menu apa hari ni ? Tentu menarik kan ?
Hari ni saya sekeluarga layan lagi Puff Sardin
... layan... layan... dan layan
Tapi hari ni disediakan oleh anak saudara saya Siti Nurul Jannah
Dengan corak-corak yang menarik di lorek pada kulit puff menjadikan lebih berselera !!!
Jom kita semak resepi ...
BAHAN A
10 keping Puff Pastry
BAHAN B
2 ekor Ikan Sardin Tin (dilenyek sederhana hancur)
1 biji bawang besar (dibelah 8 dan dihiris nipis)
1 sudu teh lada hitam ditumbuk
1 biji limau Kasturi
sedikit garam
Cara-Cara Membalut :-
1. Ambil sekeping puff pastry dan alas pastry dengan plastik yang tersedia.
2. Potong pastry kepada 2 bahagian. Pastikan satu bahagian sedikit besar yang akan dijadikan pembalut dibahagian atas.
3. Kelar-kelar bahagian yang besar tadi.
4. Pada satu bahagian lagi, sudukan inti sardin keatas nya dan tutup dengan kepingan yang berkelar tersebut.
5. Kemaskan tepinya dan tekan dengan garfu, pastikan ditekan kuat sedikit. Alih ke dalam dulang pembakar yang di sapu dengan sedikit minyak sayur.
6 Sapu atas puff dengan kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 30-40 minit atau sehingga keperang-perangan. Saya pasangkan suhu oven yang rendah(kebiasaan nya 200C pon boleh) sebab saya nak pastikan puff tersebut menjadi sedikit ranggup.